ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Günün Kitabı | Toplum Sözleşmesi | Enver Günsel | Jean Jacques Rousseau

Günün Kitabı | Toplum Sözleşmesi | Enver Günsel | Jean Jacques Rousseau

Kitap Değerlendirme Yazarı: Ali İhsan Dilmen

Bu eser, 1756-1760 yılları arasında yazılmış.

Kitap, adından da anlaşılacağı gibi toplum yaşamını düzenleyen yasalar üzerine yazılmıştır.

Toplumlar sadece yazılı yasalarla kamusal hayatı düzenlemezler, yasalar yanında, gelenek, kültürel alışkanlıklar, ahlak yasaları, örf, adet, anane ve benzeri kurallara da tabidir.

Hatta çoğu zaman bunlar yasanın önünde gelir ve yasalara ruhunu verirler..

İnsan hayatının başlangıcından bugüne kamusal hayatın nasıl olacağı tartışılmış, birçok değişiklere uğramıştır.

Yasalar doğal hayatın özgürlük alanlarını sınırlandırmak ihtiyacından doğmuştur.

Güçlünün egemen olduğu, komşusunda gördüğü bir takım imkânları gücünü kullanarak el koyma, gasp etmeye yönelmiştir.

İşte bu yönelişlerin doğurduğu haksızlıklar bir takım anlaşmalarla korunmaya, gücün verdiği keyfiliği sınırlandırmak için toplumlar bazı özgürlüklerinden feda ederek huzur ve güvenlik aramıştır.

Aslında devlet dediğimiz organ bu amaçla meydana getirilmiştir.

Doğal hayatta devlet yoktu.

İnsanlık haklarını korumak için eşitlik arayışında bulunmuştur.

İmtiyaz sadece bunu sağlamak için verilmiştir devlete ve onu yönetenlere..

Bu kitap üç yüzyıl önce bu amaçla ortaya konan çabanın ürünüdür..

Bu bakımdan bugün dahi temel meyinler arasında yer alarak insanlığa yol göstermesi bakımından önemlidir.

Kitaptan Alıntı

“Bir ulusun ahlak ve törelerini, onun değer verdiği şeylerden ayırmak boşunadır, çünkü bütün bunlar aynı ilkeye bağlıdır ve ister istemez birbirine karışır. Dünya yüzündeki bütün ulusların haklarında, beğenilerinde ağır basan doğa değil, kamuoyudur. Halkın görüş ve düşünüşünü yükseltin, ahlakı, töreleri kendiliğinden arınır. İnsan her zaman güzel olanı ya da güzel bulduğunu sever; ama asıl güzel üstüne verdiği yargıda aldanır: Demek, yapılacak şey, bu yargıyı düzenlemektir. Töreleri yargılayan onuru yargılar, onuru yargılayan da kamuoyuna dayanır.

Bir ulusun görüş ve düşünüşleri ana yapısından doğar. Her ne kadar yasa, töreleri düzenlemese de, yasama işi onları doğurur; yasalar gevşediler mi, ahlak ve töreler bozulur; ama o zaman, yasa gücünün yapamadığını Censor’ların yargısı yapamaz.”

KİTAP TANITIM BÜLTENİ | TUTKU YAYINEVİ | KİTAPYURDU

Toplum Sözleşmesi, siyasi toplumda bireysel özgürlüklerin korunmasını savunur. Birey ancak kanunlarla özgür olabilir. Bunu da bireyin kanunları gönüllü bir şekilde kendi kanunları olarak benimsemesiyle mümkün olabilir. Dolayısıyla toplum içerisinde özgür olmak, her bireyin kendi isteklerini ve arzularını dizginleyerek toplumun çıkarları gözetmesiyle gerçekleşebilir. Bunu da bazıları bireyle toplum arasında özgür ve eşit bir ilişkiyle savunurken, bazıları ise diktatörlüğün bir altyapısı olarak tanımlamaktadır. Toplum Sözleşmesi, sadece sivil toplumun güçlü bir savunucusu değildir, politik yapıların karanlık taraflarını korkusuzca inceleyen bir çalışmadır da.

Yayın Tarihi:   24.08.2016

ISBN:   9786054962952

Dil:      TÜRKÇE

Sayfa Sayısı:   192

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.