Ödüllü Yazar Dursaliye Şahan’ın Kitabı Şerbet | Mehmet Özgün | Antakya Gazetesi
“Şerbet” Dursaliye Şahan’ın güçlü karakterleriyle yazdığı üçüncü romanı ve darbenin içinde tomurcuklanan bir aşk hikayesi…
Namluya ve tanklara karşı yürüyen sıradan insanların yaşamı ve büyük cesareti…
Çevirmen, Gazeteci, eserleriyle birçok ödüle layık görülen Yazar Dursaliye Şahan’ın kitabı “ŞERBET KİTABI,” Gazetemiz konuk köşe yazarlarından Yazar Dursaliye Şahan’ın, 15 Temmuz darbesi ve aşkı harmanladığı roman türündeki kitabın önsözünde:
“Okulun baş belası, kapıcı Suna’nın tek varlığı, basketbol maçlarının aranılan oyuncusu, küfürbaz Şerbet; platonik aşkı Arda’nın peşinde koşarken 15 Temmuz 2016’da daha önce hiç duymadığı bir sözcükle tanışır: Darbe! 17 yaşındaki Şerbet o gece birden bire büyür” bilgileri yer aldı.
Dursaliye Şahan kimdir?
Yazar Dursaliye Şahan çocuk hikâyeleri ile başladığı yazın hayatını kadın, göçmenlik ve ırkçılık temalarının ağır bastığı öyküler ile sürdürdü.
Londra’da gazetecilik yaptığı yıllarda yazdığı ‘Döndü’ adındaki tiyatro oyunu sahnelendi. Son yıllarda sinema öyküleri yazan Şahan, ayrıca Karikatürist Semih Bulgur ile birlikte bant karikatürler hazırlıyor.
Çocuklara, engellilere ve yetişkinlere yaratıcı yazı ve kısa film öykü atölyeleri düzenleyen Şahan, sonuncusu “2012 Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödül” olmak üzere, on beşten fazla öykü ödülünün sahibidir. Halen gazetecilik ve yazarlık yapan Dursaliye Şahan’ın, Halkevleri’nin “Türkiye Öykü Yarışması Dalında İkincilik Ödülü alan eseri Kültür Bakanlığı tarafından bastırıldı (1988). Şahan, 2010’da HRT Hatay Yerel Televizyonu’nda kültür sanat programlarına çıktı.
Yayımlanmış Eserleri: Hikâye Hırsızı (2011 Layla Yayınları), Fakir Cennet (2007 Crea Yayınları), Zabit Londra’da (2011 Layla Yayınları), Ve Tanrı Aşkı Yarattı (Color Yayınları), Londra’dan Bir Kadın Döndü (1998 Kültür Bakanlığı), Asi’den Taşan Öyküler (Ürün Yayınları), Uçan Halı (Antakya / Hatay Belediyesi Çocuklar için Sosyal Sorumluluk Projesi), Yahya Kanbolat anısına öykü ödülleri kitabı (2009).
Ödülleri: 2012 Hikâye Hırsızı öykü kitabına; Abdullah Baştürk 2012 İşçi Edebiyatı ödülü, 2010 Mimarlık Öyküleri Yarışmasında Okunmaya Değer Öykü (Nevbahar Hanımın Evi), 2007 Tarık Buğra Öykü Yarışmasında yayımlanmaya değer öykü (Alev), 2006 Holla Türk Evi, Hikaye Yarışması ikincilik ödülü (Sakine), 2006 KASİAD (Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve inc. Dern.) Öykü Yarışması Mansiyon, 2006 Anafilya Öykü Yarışmasında derece, 2006 Edebiyat Dünyası Öykü Yarışmasında ikincilik (Çay Şekeri), 2005 CullTurkey Okuma Kulübü Öykü Yarışması ikincilik (Takıntılı Kadın), 2005 SES (Sağlık Emekçileri Sendikası) Öykü Yarışması Mansiyon (Parmaklar), 2004 SBS Radyosu Avustralya Öykü Yarışması İngiltere Birinciliği (Parmaklar), 1998 Halk Evleri Öykü Yarışması Türkiye 2.ncisi (Döndü), 1996 Toplum Postası Türkçe Hikaye Yarışması İngiltere birinciliği (Kale), 1995 İmece Kadın Derneği Kadın Öyküleri Hikaye Yarışması İngiltere birinciliği (Parmaklar), 1987 Güneş Gazetesi Türkiye Öykü Yarışması Mansiyon (Leo), 1972 Hayvanları Koruma Cemiyeti Türkiye Orta Öğretim Hikaye Yarışması birincilik (Aynı). –
Kaynak: Antakya Gazetesi
…
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
Dursaliye Şahan, gerçekten çok üst seviye yazarlardan biri olduğunu gördüm.
Konuyu belirleyişi ,konuyla ilgili olayları anlatışı,anlatırken de; girişi ,gelişmesi, sonucu çok ustaca.
Bu ustalığı dışardan Stefan Zweig te,bizde Peyami Safa’da gördüm.Kişilerin olayların içindeyken psikolojik tahlillerinin beraber verilmesi özellikle bu iki yazarın ustalığını hatırlatıyor.
Şerbet adlı romanda 15 temmuz darbe gecesinde halkın çeşitli kesimlerinin olaya karşı verdikleri tepki mükemmel bir doğallıkla ve objektiflikle çok sıradışı bir anlatımla anlatılmış… Aynı zamanda tarihî de bir eser olmuş.
Kutluyorum kendisini
Yorum, Mücahit Aygün