ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Günün Kitabı | Kur’an-ı Kerim’i Anlamak | İlahiyatçı Prof. Dr. İsmail Yakıt

Günün Kitabı | Kur’an-ı Kerim’i Anlamak | İlahiyatçı Prof. Dr. İsmail Yakıt

Kitap Tanıtım Yazarı: Özgül Eren

Kur’an-ı Kerim’i doğru anlama çabası içindeyken karşıma çıkan İsmail Yakıt’ın kitabını okudum bu sefer. Kitap dört ana başlıktan oluşuyor.

Kur’an’ı Anlamak, ilahiyatçı Prof. Dr. İsmail Yakıt’ın 2003 yılında neşrettiği bir kitabı. Kitabın temel felsefesi İslami olanla Arap örfünden olanların iç içe geçmişliği üzerine. Yakıt, İslam’da devletten, kadın haklarına, fikir özgürlüğünden ilk insana kadar farklı konularda tabiri caizse tabuları yıkıyor.

Birinci bölüm Kur’an semantiği. Semantik bilim olarak kelimelerin anlamlarını analiz eder, etimolojik kökten itibaren tarih boyunca kazandığı anlamların bir analizini verir. Bu açıdan ayetlerin mahiyetini daha doğru ve en geniş kapsamıyla anlamamızı sağlar.

İkinci bölüm İslam dünyasında çok su götüren bir mesele, evrim… Bu konuyla ilgili ayetlerin bazılarının yanlış tercüme edildiğini söylüyor yazar. Aslında “Her şeyi sudan yarattık” ayetini okuduğumdan beri evrim konusuna sıcak bakanlardanım. Bir kaç noktada yazarı ikna edici bulmasam da çoğunluk olarak inandırıcı bir anlatımı vardı. Hz. Ademin ilk insan değil, ilk Halife olması konusu da inandırıcı geldi bana.

Hak ve özgürlükler konusunda ise önce genel anlamda, sonra kadın hak ve özgürlüklere değinmiş yazar. Peygamberimiz zamanında çarşı-pazarda ticarette adaleti denetleyen kadınların çalıştığını bilmiyordum, öğrenmiş oldum sayesinde.

Son bölüm çok kafa karıştıran zaman boyutu ve sembolizmle ilgili… Bazı ayetlerin sembol kullanarak anlatılması üzerinde durulmuş. Bu sembollere örnek olarak alt başlıkta Ebu Leheb ve Zülkarneyn verilmiş.

Dediğim gibi katılmadığım noktaları olsa da bazı konular için ufuk açıcı bir okumaydı.

..

https://www.instagram.com/ozguleren/

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.