Günün Kitabı | Kur’an-ı Kerim’i Anlamak | İlahiyatçı Prof. Dr. İsmail Yakıt
Kitap Tanıtım Yazarı: Özgül Eren
Kur’an-ı Kerim’i doğru anlama çabası içindeyken karşıma çıkan İsmail Yakıt’ın kitabını okudum bu sefer. Kitap dört ana başlıktan oluşuyor.
Kur’an’ı Anlamak, ilahiyatçı Prof. Dr. İsmail Yakıt’ın 2003 yılında neşrettiği bir kitabı. Kitabın temel felsefesi İslami olanla Arap örfünden olanların iç içe geçmişliği üzerine. Yakıt, İslam’da devletten, kadın haklarına, fikir özgürlüğünden ilk insana kadar farklı konularda tabiri caizse tabuları yıkıyor.
Birinci bölüm Kur’an semantiği. Semantik bilim olarak kelimelerin anlamlarını analiz eder, etimolojik kökten itibaren tarih boyunca kazandığı anlamların bir analizini verir. Bu açıdan ayetlerin mahiyetini daha doğru ve en geniş kapsamıyla anlamamızı sağlar.
İkinci bölüm İslam dünyasında çok su götüren bir mesele, evrim… Bu konuyla ilgili ayetlerin bazılarının yanlış tercüme edildiğini söylüyor yazar. Aslında “Her şeyi sudan yarattık” ayetini okuduğumdan beri evrim konusuna sıcak bakanlardanım. Bir kaç noktada yazarı ikna edici bulmasam da çoğunluk olarak inandırıcı bir anlatımı vardı. Hz. Ademin ilk insan değil, ilk Halife olması konusu da inandırıcı geldi bana.
Hak ve özgürlükler konusunda ise önce genel anlamda, sonra kadın hak ve özgürlüklere değinmiş yazar. Peygamberimiz zamanında çarşı-pazarda ticarette adaleti denetleyen kadınların çalıştığını bilmiyordum, öğrenmiş oldum sayesinde.
Son bölüm çok kafa karıştıran zaman boyutu ve sembolizmle ilgili… Bazı ayetlerin sembol kullanarak anlatılması üzerinde durulmuş. Bu sembollere örnek olarak alt başlıkta Ebu Leheb ve Zülkarneyn verilmiş.
Dediğim gibi katılmadığım noktaları olsa da bazı konular için ufuk açıcı bir okumaydı.
..
https://www.instagram.com/ozguleren/