ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Sorular | İnci Gürbüzatik

24.03.2022
365
A+
A-
Sorular | İnci Gürbüzatik

İNCİ-PEREC

1-   Eksik bir harfle yazı yazmanın ne denli zor olduğunu, hiç de göründüğü gibi hafife alınacak bir çaba olmadığını 29’la ilgili çalışmaya katıldığımdan biliyorum. Kullanmayacağım harf nedeniyle, çaresiz kalıp öyle sözcükler aramak zorunda kaldım ve öyle zorlandım ki bilemezsiniz. İstenilen sözcüğün o noktada kullanılamaması bir yazarın elinin kolunun bağlı olması gibi bir şey işte. Kaleminiz hareket edemiyor söylemek istediğinizi o sözcüklerle söyleyemiyor başka sözcükler arıyorsunuz.. George Perec bunu ilginç bir biçimde yaşamış. Bile isteye önüne bir engel koymuş.’E’ harfi kullanmadan koca bir roman ‘Kayboluş’u yazmış. Bu romanın izinde Perec ile ilgili okumalarınız nasıl başladı, böyle ilginç, hatta çılgın diyebileceğimiz harf kullanmadan yazma proje fikri nasıl oluştu?

2- Edebiyatın var edildiği her yer benim için çok önemlidir. Edebiyat her yerde ve herkes içindir. Kimsenin, hiçbir grubun, zümrenin, topluluğun, grubun tekelinde değildir. ‘İstanbul’un dışındaki her yer taşradır’ görüşünü kesinlikle reddeden bir edebiyatçı olarak Antakya’daki edebiyat ortamını, edebiyatçıları çok önemsiyorum. Bize biraz bundan söz eder misiniz, çünkü sözümü Fransız bir yazar olan George Perec ile ilişkinize, size getireceğim.

3- Ana fikri Antakya’daki edebiyatçılardan doğan böyle bir proje için katılımcı yazarlarla nasıl iletişime geçtiniz? Projeyi anlattığınızda nasıl karşılandı? Daha önce böyle deneysel bir çalışma yapmış olan bir edebiyatçı var mıydı aralarında? Nasıl organize oldunuz?

4-29 katılımcı yazar bulmanın güçlüğünü yaşadınız mı? Ya yayınevi? Yazarların büyük bir kısmı sanırım Antakya’lı, Antakya’daki yayınevlerinden edebiyatçıların eserlerinin yayımlanmasındaki zorluklarından biraz söz eder misiniz?

 5-Harf eksiltilerek yazılan, George Perec’in de kullanmayı sevdiği lipogram tekniği ile ilgili pek çok örnek yazar ve çalışma var edebiyat tarihinde. Bu bilinen bir teknik ama böyle 29 da olduğu gibi bir dilin alfabesindeki harf sayısı kadar yazarın bir araya gelerek bir harf eksilterek yazıp kitaplaştırdığı sanırım bir ilk kitap. 29’a özgün bir kitap diyebilir miyiz o yüzden? Dağıtım zorluğu, hatta engeli yaşadığınızı sanıyorum. Kitabın satışından, okura ulaşmasının kolaylığından da söz edebilir misiniz? Okurlar bu kitaba nasıl ulaşabilecek?

6- Bir yazar çağına ayna tutar, ışık tutar. Sanatçı görünenin ardındakini görendir. Bazen herkesin bildiğini kolay kolay dile getirilip söylenemez. Milletlerin öyle sakıncalı dönemleri vardır da onu yine de söyleyebilirsiniz. İroni yaparak eğretileme ile pek ala da anlatır, fikrinizi öyle ya da böyle söylersiniz. Bunu yıllarca kadın yazarlar nasıl da başarıyla yapa geldiler. 29 da kaç kadın edebiyatçı var? Neden?

7- Bu iki soruyu lütfen soruları yanıtlayacak arkadaşımız yazabilir mi? Eminim benim bilmediğim, ya da sizce önemli olan vurgulanması gereken noktalar konusunda yazar, sorar mısınız?

Sevgiyle..

 

  İNCİ GÜRBÜZATİK

 

 

 

 

 

İnci Gürbüzatik
İnci Gürbüzatik
İnci Gürbüzatik 1947 yılında Antakya’da doğdu. İlk-Orta ve Lise öğrenimini Ankara’da tamamladıktan sonra, Ankara Üniversitesi, Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’ne girdi. Bu bölümden mezun olduktan sonra TRT Ankara Radyosunda prodüktör olarak göreve başladı ve çeşitli programların yapım ve yayınını gerçekleştirdi. 1989 yılında TRT Ankara Televizyonu Drama Programları Müdürlüğüne atandı. Çok sayıda senaryo ve kısa dramalar yazdı. Ağustos 2002’de emekliye ayrıldı. Yazarın öyküleri Varlık, Düşler Öyküler, Adam Öykü, Üçüncü Öyküler, Ardıçkuşu, Edebiyat ve Eleştiri, Lacivert, Kurgu gibi dergilerde yer almıştır. Pek çok öykü ve senaryosu ile ödül alan yazar, 2009 yılında basılan Ankara’nın Kadın Yazarları adlı derlemede “Vaka-i Adiye” başlıklı öyküsü ile yer alır. Evli ve iki çocuk annesi olan İnci Gürbüzatik Ankara ve Bodrum’da yaşamaktadır. Yapıtları Roman: Misket (2009) Öykü: İki Çırpı Kiraz Kız (1999) Aşk Kaldığı Yerden (2008)
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.