ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Günün Kitabı | Ölmeye Yatmak | Adalet Ağaoğlu

Günün Kitabı | Ölmeye Yatmak | Adalet Ağaoğlu

Kitap değerlendirme yazarı; Ali İhsan Dilmen

İlk defa Adalet Ağaoğlu’un yazdığı bir kitabı okudum.

Kitap üçlemenin ilk kitabı…

Kitabın kahramanı bir kasaba da öğretmenlik yapan ve kendisini yeni kurulmuş Cumhuriyete adayan Dündar öğretmen.

Dündar öğretmen ülkücü bir Cumhuriyet öğretmeni..

Öğrencilerinden yeni cumhuriyete “İrfan ordusu” yetiştirme azminde..Aysel, Ali, Nurten ve diğer öğrencilerinin üstüne titriyor..

Cumhuriyetin ilk yıllarıdır, ülke de her neviden değişim rüzgarları esmektedir.

Bir tarafta üretime yönelik hamleler, diğer tarafta yaşam tarzına dair kültürel alışkanlıkların değiştirilmesine çalışılmaktadır.

Rejim yeni yaşam tarzının, değerlerin taşıyıcı gücü olarak okulları ve devlet memurlarını görmektedir.

Acelemiz varmış gibi davranılmakta, toplum değişime zorlanmaktadır, “Kurtuluş” yeni ideolojidedir.

Atatürk ölmüş, 2. Dünya savaşı patlak vermiş, vatandaşın sırtındaki yük vergilerle artmış, varlık vergisi getirilmiş, parası olmayanlar yol yapımlarına amale olarak ücretsiz karın tokluğuna çalıştırılıyor ve devlet üzerine gelen savaş belasından kurtulmaya çalııyor, Almanya, Rusya, Amerika, İngiltere arasında ülkenin idaresi denge tutturmaya, yol almaya çalışıyor.

Bu arada Dündar öğretmenin “irfan ordusu” hayatın içinde savrulmakta, her biri kendine yol arayışındadır.

Ama süreçten, yaşananlardan Dündar Öğretmen memnun değildir, hayat istediği gibi gitmemektedir…

KİTAP TANITIM BÜLTENİ | KİTAP YURDU | EVEREST YAYINLARI

“İnsan krapon kâğıdından kanatlar takınca kelebek olduğuna inanır. Koyun postunda koyun, kurt postunda kurt […] Ülkü de giydirilebilir üstünüze ve Etlik tepeleri dağ gözükür gözünüze.”

Ölmeye Yatmak romanı biçim açısından da ilginç. Çok geniş bir dönemi anlatmak isteyen romancı, Aysel’in ruh dünyasının yanı sıra toplumsal olayları, Aysel’i Doçent Aysel haline getiren koşulları yarı belgesel bir tarzla eserine katmış.

Selim İleri

Ağaoğlu’nun Ölmeye Yatmak adlı romanı, kadının cins kimliğini, bireyselliğini el yordamıyla araması, sorgulamasını ifade eder. Cumhuriyet kadın aydınının özgürlük ve dişilik arasındaki çıkmazını, bu romanındaki kadın tiplemesi, Aysel çok iyi bir şekilde betimler.

 

Nilüfer Göle

 

Yayın Tarihi:   28.05.2020

ISBN:   9786051417332

Dil:      TÜRKÇE

Sayfa Sayısı:    400

Cilt Tipi:          Karton Kapak

Kağıt Cinsi:      Kitap Kağıdı

Boyut:  13.5 x 19.5 cm

 

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.