Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 33 °C
Hafif Yağmurlu

Günün Kitabı | İran’ın Yeni Devrimi /Kadın, Yaşam, Özgürlük | Arash Azizi

Günün Kitabı | İran’ın Yeni Devrimi /Kadın, Yaşam, Özgürlük | Arash Azizi

Iran’s New Revolution Women, Life, Freedom  | By Arash Azizi

Kitap Tanıtım Bülteni | Oneworld Yayınları

16 Eylül 2022’de İran’da bir devrim başladı. Binlerce kadın, devletin dayattığı başörtüsünü çıkarıp özgürlük ve eşitlik talebiyle sokaklara döküldü. Aralık ayında, ülke çapında üç günlük bir grev, işleri ezici bir durma noktasına getirdi. Şimdi, kırk yıllık baskıcı yönetimin ardından, İslam Cumhuriyeti rejimi son günlerini yaşıyor olabilir.

Dünya bundan sonra ne olacağını merakla beklerken, Arash Azizi manşetlerin ardındaki mücadeleleri ve fedakarlıkları ortaya çıkarıyor. Bize, onun için savaşan aktivistlerin, hayalperestlerin ve şehitlerin gözünden yeni bir İran’ın nasıl görünebileceğini gösteriyor. Bu, kadınların istedikleri işi bulabilecekleri, işçilere adil ücret ödendiği ve gençlerin gece boyunca dans edebildiği demokratik bir ulus. Şimdilik bunlar sadece umut. Ancak sıradan İranlılar arasında benzeri görülmemiş bir değişim açlığı var. Bu devrimin sonucu ne olursa olsun, yeni İran onlar tarafından inşa edilecek ve bu ayaklanmalar sona erdikten çok sonra bile ‘Kadın, Yaşam, Özgürlük’ çağrısı sokaklarda yankılanacak.

 

Kaynaklar

Kitap Kapak Resmi

İran’ın Yeni Devrimi

Ciltli 9780861547111

..

Arash Azizi kimdir

Arash Azizi, Soğuk Savaş sırasında İran ve Arap dünyasını birbirine bağlayan ulus ötesi bağlantıları araştırdığı New York Üniversitesi’nde bir tarihçidir. New York Times , Washington Post , Daily Beast , Toronto Star ve Jacobin dahil olmak üzere çok sayıda yayın için yazmıştır.

Kitap uzunluğundaki çevirilerinin birçoğu İran’da ve başka yerlerde yayınlandı.

New York’ta yaşıyor.

İran bir devriminin nedeni?

Son protestolar rejim için on yıllardır en büyük tehdidi oluşturuyordu.

İran’da Jina Emini protestolarında 7 kişi öldürüldü, ‘diktatörlüğe ölüm’ sloganı atıldı.

İran’da kadınlar 22 yaşındaki Jina Emini’nin İslami kurallara uygun şekilde başını kapatmadığı gerekçesiyle darp edilerek öldürülmesi ülke genelinde protesto edildi.

Kürt insan hakları grubu Hengaw’ın bildirdiğine göre şimdiye kadar gösterilerde güvenlik güçleri tarafından yedi protestocu öldürüldü.

Babası, Jina’nın herhangi bir sağlık sorunu olmadığını ve gözaltına alındıktan sonra vücudunda morluklar oluştuğunu söyleyerek ölümünden polisi sorumlu tuttu.

İnternet erişimi kesildi

Yetkililer ise protestocuların güvenlik güçleri tarafından öldürdüğü haberlerini yalanlamıştı.

Hengaw ayrıca Kürdistan eyaletinde internet erişiminin kesildiğini duyurdu. İnternet kapatma gözlemevi NetBlocks da İran’ın genellikle engellemediği tek büyük sosyal medya platformu olan Instagram’a erişimi kısıtladığını söyledi.

Emini’nin ölümü, İran İslam Cumhuriyeti’ndeki özgürlükler ve yaptırımlardan sarsılan bir ekonomi de dahil olmak üzere birçok konuda öfkeye neden oldu. Kadınlar protestolar sırasında peçelerini sallayıp yaktı, bazıları da halk içinde saçlarını kesti.

Cumartesi günü Emini’nin Saqız kentindeki cenazesinde başlayan protestolar, güvenlik güçlerinin protestoları bastırmaya çalışması nedeniyle ülkenin neredeyse tamamını sardı.

Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney, 1980-88 İran-Irak savaşını anmak için Çarşamba günü yaptığı konuşmada, su kıtlığı nedeniyle geçen yıl sokak çatışmalarından bu yana İran’da düzenlenen en büyük protestolardan bahsetmedi.

Hamaney’in bir yardımcısı da bu hafta Emini’nin ailesine başsağlığı diledi, davayı takip edeceğine söz verdi ve Hamaney’in, Emini’nin ölümünden etkilendiğini ve acı çektiğini söyledi.

 

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.