Günün Kitabı | Metamodernizm ve Tiyatro | Neslihan Ekim
Kitap değerlendirme yazarı: Aylin Tamakan Nergiz
Neslihan Ekim’in Filtresiz Kitap yayınlarından Mayıs ayında çıkan “Metamodernizm ve Tiyatro” adlı kitabı hali hazırda tartışmaları süren bir sanat akımı olan metamodernizm ile tiyatroyu; hem karşılaştırarak hem de iç içe bağdaştırarak ve kültürel duyarlılığa da değinerek yalın bir dille ele alıyor. Yol haritası niteliğinde bir araştırma kitabı olan bu eserin, zaman içerisinde okulların tiyatro bölümlerinde ders kitabı olarak okutulması bile mümkün görünüyor. Yazar Neslihan Ekim “Avunacak hiçbir şeyimiz yok sanattan başka… Övülecek hiçbir şeyimiz yok kültürümüzden başka…“ sözleriyle yola çıkan yazar kitabı yazma sebebini şu şekilde anlatıyor.
“Bu iki duyarlılık beni bu kitabı yazmaya mecbur bıraktı. Evet bu bir mecburiyet. Mart ayında kar yağıyor. Dünya’da savaş var. Ihlamur demliyorum kokusu ferahlatsın diye… Domino etkisine inandığımdan olsa gerek, ülkemizdeki sanatçılara, akademisyenlere etki etmesini umuyorum. Dilerim demeyi çok isterdim fakat tanrıdan yahut benden daha güçlü başka bir varlıktan bir şey istemeyecek kadar umarsız olduğumu bilmelisiniz. Bu kitabı geçmişin yozlaşmış sanatçıları ve geleceğin çipli maymunlarına yazmıyorum. Uyandığı halde yataktan çıkmak için alarmın sesini bekleyen gerçek insana yazıyorum. Bu kitap bir alarm sesidir. Sadece bir rönesans bir metaksisi çözebilir.”
KİTAP TANITIM BÜLTENİNDEN – FİLTRESİZ KİTAP
Tasarımcının rolünün değişkenliği temel meseleymiş gibi görünse de tiyatro sanatının “canlı” olma durumu bu yeni devinimlerin içinde tartışmaya açık. Seyircinin giyilebilir teknolojileri ile dijital bir tiyatro salonuna girip, metahumanların oynadığı bir Hamlet izlemesi fikri kulağa biraz fantastik gelse de teknolojinin evrimi bunu mümkün kılacak gibi gözüküyor. Peki biletlerini kripto tokenlerle aldığı tiyatro oyununu evinde tek başına yahut bir arkadaşı ile izliyor oluşu, tiyatronun sosyal formunu nasıl etkileyecek? Eğer hissedilebilir bir evrendeysek, yanımızda dünyanın her yerinden gelen seyircilerin varlığını hissetmek mesela? Yahut dil ile ilgili seçim yapabiliyor oluşumuzun getirdiği özgürlükler… Tiyatro oyunu hangi dilde oynanırsa oynansın biz kendi dilimizde izliyor olabileceğiz. Buraya kadar seyirci açısından sanatın tüketiminde konforlu bir alandaymışız gibi duruyor. Gelelim sanatçının konumuna…
Yayın Tarihi: 20.05.2023
ISBN: 9786057191199
Sayfa Sayısı: 192
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Boyut: 13.5 x 22 cm