Günün Kitabı | Bilinç Gökten Düşmedi | Hoimar V. Ditfurth
Kitap Değerlendirme Yazarı: Ali İhsan Dilmen
İnsan türü yaratılmışlar içinde haklı olarak kendini ayrı ve özel bir yere koymakta kendini diğer varlıklardan üstün saymaktadır. Peki, insanı böyle düşünmeye sevk eden nedir? Diğer canlılar arasında insanı farklı kılan özellikleri; dış dünyayla ilişki kurması olamaz herhalde, çünkü, diğer varlıklarda kendilerinin dışında bulunan varlıklarla ilişki kurabiliyorlar. İnsanı farklı kılan şey karşılaştığı şeyler hakkında o şeylerin özellikleri hakkında; ayrımsak, tanımak ,öğrenip farketmek ayıklayıp seçebilme yeteneğine sahip olması, onlarsız hayatın var olmasının hayat için temel biyolojik faaliyetler olduğu gerçeğini bilmesi ve kabul etmesidir.
Bu kitapta insanı farklı kılan bu bilincin nasıl işlediğini, ne tür aşamalardan geçtiğinin serüveni hakkında yapılan gözlem ve deneyimleri görüyoruz. Bu konuda gerek insan, gerek diğer canlı varlıklar ve bitkiler üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar, kıyaslamalar ve elde edilen sonuçları buluyoruz. Kitap bu sebeple evrim, insan davranışlarını etkileyen faktörler, iç ve dış saikler; duyu, duygu, biyolojik ve psikolojik etkenleri tespit etme arzusu taşıyanlara rehber niteliğine sahiptir.
Kitaptan bir alıntı:
“…Biz varlığın koşullarını kavrayabilmiş biricik canlı biçimiyiz bu gezegenin. Bu nedenle de beynimizin üç bölümlü anakronik yapısının akılcılığımıza bir sınır koyduğunu da ilk ayrımsayan, bunu öğrenebilen ilk canlılarız. Eylem ile düşüncelerimizin peşinden hiç engellenmeden ve sınırlanmadan yol almanın imkansız olduğunu gösteren nedenleri kavrayabiliyoruz; işte hem düşünce ile eylemi denklemek gerektiğini bilmek, hem de bunun imkansızlığından doğan çelişkiyi ayrımsamak; ulaşabileceğimiz en uç özgürlük durumudur bu.
Her yerde olduğu gibi bu alanda da hayale kapılmamak en doğru yararlı yoldur. İnsanı rasyonel varlık sayan ama aynı zamanda da bu insanın gene de akılcı davranmadığı biçimindeki kaçınılmaz deneyimi edinen kimse, bu kopukluğun, bu tuhaf ikilemin nedenlerini araştırmaya koyulmadan edemeyecektir….”
***
Okundu
…
Bilinç Gökten Düşmedi Kitap Açıklaması
“Beynimiz hazır, bir şekilde gökten düşmedi. Beynimiz yaklaşık bir milyon yıl önce kendi varlığının bilincine varmaya başladığında en azından bir milyar yaşındaydı. Öznenin yaşantısında ilk kez dünyanın bir tür izdüşümü, bir tür kopyası ya da imgesi ortaya çıktığında, bu imgenin neye benzeyeceği konusundaki kararlar evrimce çoktan alınmıştı… Her halükârda bunlar biyolojik kararlardı.”
–Hoimar von Ditfurth
“Hoimar von Ditfurth, bilimsel bilgilerin içinden ilerleyerek dünyanın bütünsel bir resmini çıkartıyor karşımız. Burada bize aktarılan şey ‘bilimin ne dediği’ değil. Bilimden yararlanarak ve bilimsel bilgiden en küçük bir ödün vermeyerek dünyayı kavrayışımıza ilişkin bir öykü, hatta bir roman yazıyor Ditfurth. Bu nedenle onun kitaplarına ‘popüler bilim’ sıfatının ne kadar uyduğunu sormadan edemiyorum. Ya da acaba ‘asıl popüler bilim budur’ mu demek gerekiyor?”
–Turgay Kurultay
Tanıtım Bülteninden