ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Günün Kitabı | Bilinç Gökten Düşmedi | Hoimar V. Ditfurth

17.04.2022
346
A+
A-
Günün Kitabı | Bilinç Gökten Düşmedi | Hoimar V. Ditfurth

Kitap Değerlendirme Yazarı: Ali İhsan Dilmen

İnsan türü yaratılmışlar içinde haklı olarak kendini ayrı ve özel bir yere koymakta kendini diğer varlıklardan üstün saymaktadır. Peki, insanı böyle düşünmeye sevk eden nedir? Diğer canlılar arasında insanı farklı kılan özellikleri; dış dünyayla ilişki kurması olamaz herhalde, çünkü, diğer varlıklarda kendilerinin dışında bulunan varlıklarla ilişki kurabiliyorlar. İnsanı farklı kılan şey karşılaştığı şeyler hakkında o şeylerin özellikleri hakkında; ayrımsak, tanımak ,öğrenip farketmek ayıklayıp seçebilme yeteneğine sahip olması, onlarsız hayatın var olmasının hayat için temel biyolojik faaliyetler olduğu gerçeğini bilmesi ve kabul etmesidir.

Bu kitapta insanı farklı kılan bu bilincin nasıl işlediğini, ne tür aşamalardan geçtiğinin serüveni hakkında yapılan gözlem ve deneyimleri görüyoruz. Bu konuda gerek insan, gerek diğer canlı varlıklar ve bitkiler üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar, kıyaslamalar ve elde edilen sonuçları buluyoruz. Kitap bu sebeple evrim, insan davranışlarını etkileyen faktörler, iç ve dış saikler; duyu, duygu, biyolojik ve psikolojik etkenleri tespit etme arzusu taşıyanlara rehber niteliğine sahiptir.

Kitaptan bir alıntı:

“…Biz varlığın koşullarını kavrayabilmiş biricik canlı biçimiyiz bu gezegenin. Bu nedenle de beynimizin üç bölümlü anakronik yapısının akılcılığımıza bir sınır koyduğunu da ilk ayrımsayan, bunu öğrenebilen ilk canlılarız. Eylem ile düşüncelerimizin peşinden hiç engellenmeden ve sınırlanmadan yol almanın imkansız olduğunu gösteren nedenleri kavrayabiliyoruz; işte hem düşünce ile eylemi denklemek gerektiğini bilmek, hem de bunun imkansızlığından doğan çelişkiyi ayrımsamak; ulaşabileceğimiz en uç özgürlük durumudur bu.

Her yerde olduğu gibi bu alanda da hayale kapılmamak en doğru yararlı yoldur. İnsanı rasyonel varlık sayan ama aynı zamanda da bu insanın gene de akılcı davranmadığı biçimindeki kaçınılmaz deneyimi edinen kimse, bu kopukluğun, bu tuhaf ikilemin nedenlerini araştırmaya koyulmadan edemeyecektir….”

***

Okundu

Bilinç Gökten Düşmedi Kitap Açıklaması

“Beynimiz hazır, bir şekilde gökten düşmedi. Beynimiz yaklaşık bir milyon yıl önce kendi varlığının bilincine varmaya başladığında en azından bir milyar yaşındaydı. Öznenin yaşantısında ilk kez dünyanın bir tür izdüşümü, bir tür kopyası ya da imgesi ortaya çıktığında, bu imgenin neye benzeyeceği konusundaki kararlar evrimce çoktan alınmıştı… Her halükârda bunlar biyolojik kararlardı.”

–Hoimar von Ditfurth

“Hoimar von Ditfurth, bilimsel bilgilerin içinden ilerleyerek dünyanın bütünsel bir resmini çıkartıyor karşımız. Burada bize aktarılan şey ‘bilimin ne dediği’ değil. Bilimden yararlanarak ve bilimsel bilgiden en küçük bir ödün vermeyerek dünyayı kavrayışımıza ilişkin bir öykü, hatta bir roman yazıyor Ditfurth. Bu nedenle onun kitaplarına ‘popüler bilim’ sıfatının ne kadar uyduğunu sormadan edemiyorum. Ya da acaba ‘asıl popüler bilim budur’ mu demek gerekiyor?”

–Turgay Kurultay

Tanıtım Bülteninden

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.