ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Haftanın Kitabı | Verwandlung (Değişim-Dönüşüm) Franz Kafka | Duygu Uzel

12.07.2021
686
A+
A-
Haftanın Kitabı | Verwandlung (Değişim-Dönüşüm) Franz Kafka | Duygu Uzel

HER SABAH GREGOR SAMSA OLARAK UYANIŞIMDANDIR
UYKUSUZ GECELERE TESLİMİYETİM

zamanında ‘insan neslinin ürettiği en harika edebiyat yapıtı’ olarak seçilen, orjinal ismi die Verwandlung (Değişim/Dönüşüm) olan bu kitap, şu cümle ile başlıyor: “Gregor Samsa bir sabah uyandığında kendini dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu.”
Uzun bir aradan sonra bir kez daha Dönüşüm üzerinden Kafka’yı konuştuk bugün.
Yıllar önce “ Her sabah Gregor Samsa olarak uyanışımdandır uykusuz gecelere teslimiyetim” demiştim kendi kendime. Aslında toplumdaki Gregor Samsa sayısı her geçen gün biraz daha artmakta. On dokuzuncu yüzyılda kaleme alınan eser ilk yayınlandığı günden bu yana güncelliğinden hiçbir şey yitirmemiş. Böcek metaforu üzerinden toplum çözümlemesi yapan Kafka başucu yazarlarımızdan olmaya devam ediyor.

Baba Kafka, köy kökenli olup çocukluk ve ilk gençlik yıllarını yoksulluk içerisinde geçirmiş ilerleyen dönemde de orduda görev almıştır. Bu süreçte edindiği askeri deneyim kişiliğindeki değişiklikler sonraki hayatına da yansıyacaktır. Ordu sonrası tekstil işine girmiş ve başarılı bir iş adamı olma yolunda istikrarlı bir yükseliş sergilemiştir. Özetle baba pragmatik bir yapıya sahiptir.
“ Bir yabancıdan daha yabancı yaşıyorum” diyen Kafka’nın yabancılaşması ilk olarak babasıyla olan ilişkilerinde ortaya çıkmıştır. Çek asıllı Kafka, Çeklerin arasında Almanca konuşulan bir toplulukta, Almanca konuşanlar arasında Yahudi, Yahudilerin arasında ise inançsız olması nedeniyle hep çember dışında kalmıştır. Tüm bunların yanı sıra Kafka’nın bürokraside çalışıyor olması, bulunduğu kaba sığabilmek için şekil almaması, soran sorgulayan bir karakteriyle hayattaki duruşu doğal olarak yapıtlarına da yansımıştır.
Kafka’nın gözünde; zorba, yabancılaşmış ve bireyin benliğini boğan bir toplumun büyütülmüş imgesiydi baba.
Kafka’nın yazışmalarına bakıldığında bütün eserlerini “ Babamın Dünyasından Kaçış” ismi altında toplamak istediğini görürüz.
Dönüşüm’de yer alan karakterler aslında modern toplumun üyelerini temsil etmektedir. O dönemde toplumsal yapı hızla değişmektedir. Geleneksel toplum ilişkilerinden modern toplum ilişkilerine geçilmeye başlanmıştır ve bu süreç beraberinde sancılarını da getirmiştir.
Kafka’nın modern topluma yönelik eleştirel düşünceleri eserlerine yansımıştır. Düşüncelerini eserleri aracılığıyla dile getirerek imgeyi düşüncenin hizmetine sunmuştur.
Kitaptaki kahramanlar modern toplumun üyelerini temsil ederken Gregor Samsa da sanayi toplumunun yalnız ve çaresiz bir üyesidir.
Tek başına ailenin geçimini sağlayan Samsa için işe gitmek/ gidememek bir böceğe dönüşmüş olmaktan çok daha önemlidir. İflas eden babasının patrona olan borçlarını ödemesi, çok sevdiği kız kardeşinin eğitimi kendisinin işe gitmesine bağlıdır. Böceğe dönüşmüş olsa bile işe gidebilirdi bu bir sorun olmamalıydı. Nasıl olsa onun değeri yaptığı işle ölçülüyor, birey olarak ontolojik itibarı her koşulda görünmezlik perdesinin arkasında sonsuzluğa dek yok sayılıyordu.

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.