ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Günün Kitabı | Şakir Paşa Ailesi | Şirin Devrim

Günün Kitabı | Şakir Paşa Ailesi | Şirin Devrim

Yeni Zamanlar Sahaf (2. El Kitaplar)

Çeviren: Semra Karamürsel

Kitap Kitap Künyesi

Yayın Tarihi: Eylül 1998

Kategori: Anı Biyografi

Barkod: 9786051113104

Sayfa Sayısı: 304

 Dil: TÜRKÇE


Şirin Devrim dayısı Cevat için şöyle der; ‘Cevat, Hemingway, Mark Twain ve Thoreau’nun karışımı bir filozof, bir bilge, bir doğacı ve ateşli bir insan hakları savunucusuydu.’

Aile fertlerinin hepsi, sanatçı ruhlu doğmuş gibi.  Hepsi ayrı ayrı oldukça ilginçler, hatta tanıdıklarınız bile çıkabilir. Zira ailede dünya çapında tanınmış ressam, yazar, seramik, gravür ve tiyatro sanatçıları bulunmakta.

1855 – 1914 yılları arasında yaşayan Mehmet Şakir Paşa, Elmalı Türkmen aşiretinden olup Afyonkarahisar’ın Kabaağaç bölgesine yerleşmelerinden dolayı soyadları Kabaağaçlı’dır.

Askeri eğitim alan Şakir Paşa abisi ile Osmanlı Devleti’ne hizmet eder. Girit’te görev yaparken Girit’li bir ailenin kızı olan Sare İsmet Hanım’la evlenir.

Şakir Paşa’nın ikinci evliliği olan bu evlilikten altı çocuğu olur; Cevat, Hakiye, Ayşe, Suat, Fahrünnisa ve Aliye. Büyükada’da büyük bir köşkte yaşayan ailenin kitapta oldukça hoş anıları var.

Kalabalık bir ailenin 1900’ler başı harika piknikleri, deniz sefaları, akşam yemekleri ve sohbetleri. Adanın o zamanki bakirliği ve güzelliğini hayal edince gerçekten iyi vakit geçirmişler.

Şakir Paşa’nın abisi Cevad Paşa Osmanlı tarihi ile ilegili iki kitap yazmış, sadrazamlık yapmış biridir. Şakir Paşa’da emekli olana kadar askeriyede önemli vazifelerde görev alır. Emekli olduktan sonra Büyükada’ya yerleşen ailede Şakir Paşa çocuklarının eğitimine çok önem verir.

Kendisi de fotoğraf çekip kendi karanlık odasında basan Şakir Paşa çokça okuyan ve yazan bir adamdır.

Cevat Şakir Kabaağaçlı (1890-1973), Halikarnas Balıkçısı olarak bilinir. Bu isimle rumuzuyla birçok kitap yazan yazar. Sanat eğitimi alır ve resim yapar.

Babası Şakir Paşa’yı gittikleri çiftlikte silahla vurup öldüren Cevat Şakir on dört yıl hapis yatar. Çıktığında ise aileyle arası biraz açılmıştır. Onraları bir gazetede işe giren Cevat Şakir yazdığı bir yazıdan ötürü yeniden tutuklanır. Sonraki tutuklanması ise Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye hakaretten olur. Olaylara milliyetçi değil daha çok entelektüel bir bakış açısıyla bakan yazar, dayısını çok seven Şirin Devrim onu sürekli ziyaret eder.

Bodrum’a yerleşen ve orada balıkçılık yapıp yazan Cevat Şakir Giritli eşi ile daha sonra İzmir’e taşınır ve orada turist rehberliği yapar.

1973’de ölen Halikarnas Balıkçısı’nın cenazesi yoğun kalabalıkla birlikte, Bodrum’da kendi adının verildiği caddeden geçirilerek yüksek bir kayalığa gömülür.

A Turkish Tapestry/Harika Çılgınlar/ Şirin Devrim

Kitap Hakkında:

Füreya Koral ve Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir gibi sanatçıların yetiştiği bir aile: Şakir Paşa ailesi. Bu ailenin tarihinden Osmanlı’nın son dönemleri ile Kurtuluş Savaşı’nı ve Cumhuriyet’in ilk yıllarını kapsayan bir kesit. Şirin Devrim’in kaleminden…

Yazar Hakkında: Şakir Paşa’nın torunu olan Devrim, çocukluk yıllarını İstanbul’da geçirmiş.

Hakkında

Tanınmış sanatçılar yetiştirmiş Şakir Paşa ailesinin bir ferdi olan sanatçı; ressam Fahrelnisa Zeid ve yazar İzzet Melih Devrim’in kızı, Halikarnas Balıkçısı’nın ve Aliye Berger’in yeğeni, seramik sanatçısı Füreya Koral’ın kuzenidir. İstanbul Şehir Tiyatroları’nda 1960’ların ünlü başrol oyuncusudur. ABD’de ünlü tiyatro okullarında reji ve oyunculuk dersi vermiştir.

Hayatı

1926’da İstanbul’da dünyaya geldi. Yazar İzzet Melih Devrim ve ressam Fahrelnisa Zeid çiftinin ikinci çocuğudur. Ressam Nejat Devrim’in kızkardeşi.

Annesi ikinci evliliğini Irak Kralı I. Faysal’ın kardeşi Emir Zeid ile yapmıştı. Bu yüzden çocukluğu İstanbul’da ve Bağdat’ta geçti; üvey babasının görevi yaptığı Avrupa kentlerinde bulundu. İstanbul’da şimdiki adı Robert Kolej olan Amerikan Kız Koleji’den mezun olduktan sonra tiyatro öğrenimi için New York’a gitti. İlk evliliğini tiyatro öğrenimi sırasında Amerikalı bir başka öğrenci ile yaptı. Yale Üniversitesi’nin tiyatro bölümünü bitirdi.

 

Türkiye’ye döndüğünde İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda oyuncu ve rejisör olarak görev yaptı. Bu kurumda sahneye oyun koyan ilk kadın sanatçı oldu.

İkinci evliliğini mühendis Şehsuvar Menemencioğlu, üçüncü evliliğini Mücap Ofluoğlu ile yaptı. Muhsin Ertuğrul’un Şehir Tiyatrolarından ayrılması üzerine 1966’da bu kurumdan istifa etti ve ABD’ye gitti. ABD’de pek çok tiyatroda oynama fırsatı buldu. Standford, Carnegie-Mellon ve Wisconsin Üniversiteleri’nde ders verdi. 1972’de Robert Treir ile evlendi.

 

Ailesinin öyküsünü “A Turkish Tapestry” adıyla kitaplaştırdı ve kitap daha sonra “Şakir Paşa Ailesi-Harika Çılgınlar” ismiyle Türkçe olarak da yayımlandı. 1994 tarihinde Jack Nicholson’ın başrolünü oynadığı Wolf adlı Mike Nichols filminde konuk oyuncu olarak rol aldı.

Şirin Devrim’in cenazesi 13 Mart Cumartesi günü Dolmabahçe’deki Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’nde gerçekleştirilen törenin ardından, Büyükada’daki aile kabristanına defnedildi.

Tam adı: Şirin Devrim Treir

Unvan: Türk tiyatro oyuncusu, yazar.

Doğum: İstanbul, 1926

Ölüm: İstanbul, 7 Mart 2011

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.