Günün Kitapları | Değerlendirme: Gazeteci Özkan Saçkan
19 HAZİRAN TARİHLİ GÜNÜN KİTAPLARI
Kitapçıların raflarında yer alan 6 kitabı sizler için yorumladım.
//CANIMIN CANI: “Bir hastane odasında başlayıp önce Kadıköy-Yeldeğirmeni mahallesine, oradan çok uzaklara hatta yıllar öncesine uzanacak bir yeni hayattır artık onunki…”
//ERMENİ BASININDA LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI: Yazar, Ermenilerin süreç içinde Müttefik Devletlere olan güvenlerinin azaldığını, ABD’den beklenti içinde olduklarını, konferansın başında tarafsız olduğu halde Ermenilerin haklarını savunan ABD’nin daha sonra çıkarları gereği bundan vazgeçtiğini vurguluyor.
//EVİE VE HAYVANLAR: On bir yaşındaki Evie’nin çok özel bir yeteneği var: Evie, hayvanların düşüncelerini duyabiliyor.
//DENİZ DİNOZORUNUN SIRRI: Kahramanlarımız, bilmedikleri sularda, inmedikleri derinliklerde Türkiye’nin deniz biyoçeşitliliğini öğrenirken iklim krizi, yasak avcılık ve istilacı türlerle de mücadele etmek zorunda kalır.
//SEGU-TOPRAK SURLAR: Hıristiyan misyonerlerin vaatlerine dayanarak, İslam bilginlerinin sağladığı toplumsal güvenliğe sığınarak ya da putperestlerin mistik ruhlarından yardım bekleyerek de olsa…
//TOPRAK: Çiftçi ve yazar, kitabında, sadece ihmal edilmemiş aynı zamanda kirletilmiş, aşırı işlenmiş ve hor kullanılmış bu armağanın hikâyesini anlatırken, bizi, onsuz var olamayacağımız eşsiz bir canlılığı kalbinde saklayan ve koynunda büyüten toprağın şarkısına kulak vermek için umut dolu bir yolculuğa sürüklüyor.
İşte o kitaplar;
//Yıllar öncesine uzanacak bir yeni hayat
MELİKE İlgün’den CANIMIN CANI. Birkaç müstear isimle, birbirinden ünlü ve çok satan romanların yazarı Feride Fazlıoğlu. Tam Araf’ta olduğuna inandığı bir dönemde hayatı yeniden başlayacaktır Feride’nin. Gerçek anlamıyla bir yeni başlangıçtır bu. Çünkü yıllardır sıra beklediği organ nakli gerçekleşmiştir. Gözlerini bir hastane odasında açtığı yeni hayatının gizli özneleri, gün geçtikçe esas kahramana dönüşecektir. 256 SAYFA.
(KIRMIZI KEDİ YAYINLARI)
//Lozan Barış Antlaşması ve Ermeni Basını
HAÇADUR Nersesoğlu’ndan ERMENİ BASININDA LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI. Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırlarını belirleyen, kapitülasyonların kaldırılmasının yanı sıra boğazlar, Osmanlı borçları vb. sorunlara çözüm getiren Lozan Barış Antlaşması bu anlamda, Cumhuriyetimizin dünyada bağımsız bir devlet olarak kabul edilmesinin temellerini sağlamlaştıran bir kuruluş belgesi olarak da tanımlanabilir. Geçtiğimiz yıl yüzüncü yılını dolduran bu antlaşma, imzalandığı günden itibaren değişik çevreler tarafından günümüze kadar uzanan ve farklı argümanlar öne sürülerek tartışılagelen bir belge olmuştur. Yazar yaptığı çalışmasında, Ermeni basınından örnekler vererek dikkate değer yorumlar yapıyor. Konferansta sadece azınlıklar bölümünde görüşülen Ermeni konusu da Ermeni Heyet’ini tatmin etmeyince dağılan heyet, konferansa verilen aradan sonraki toplantıya tekrar gitmiyor.152 SAYFA.
(LİTERATÜR YAYINCILIK)
//Mükemmel bir mutluluk paketi
MATT Haig’den EVİE VE HAYVANLAR. Evie hayvanlarla konuştuğunda hayvanlar Evie’ye yanıt veriyor…Evie bu yeteneğini bir sır olarak saklayacağına dair babasına söz verir ama şeytani bir evcil hayvan hırsızı çoktan harekete geçmiştir…“Kesinlikle muhteşem” CBBC.“İnanılmaz” Blue Peter.“Mükemmel bir mutluluk paketi” Olivia Colman.216 SAYFA.
(YAPI KREDİ YAYINLARI)
//Su altında yaşayan dostlarımız
ECEM Kodak’tan DENİZ DİNOZORUNUN SIRRI… Deniz gözlüklerinizi takın. Türkiye’nin denizlerini keşfe çıkıyoruz! Kaybolmaktan korkmayın sakın çünkü yolculuk boyunca su altında yaşayan dostlarımız bize eşlik edecek. Marmara Denizi’nde yaşayan lüfer kardeşler, bir yandan göç etmeye hazırlanırken diğer yandan denizlerimize musallat olan müsilaj sorununa çözüm aramaktadır. Çıktıkları yolculuk onları nesli tükenmekte olan deniz canlılarına götürür. İki lüfer kardeş efsanelere konu olan o deniz canlısıyla karşılaştıklarında kendilerini bekleyen olaylardan habersizdir… 64 SAYFA.
(ALTIN KİTAPLAR)
//Önemli olan tek şey yaşamı sürdürebilmek
MARYSE Conde’den SEGU-TOPRAK SURLAR. Beyaz adam Coliba Nehri’nin kıyılarına geldiğinde, herkes bir uğursuzluğun bacadan içeri sızdığına kesin gözüyle bakıyordu. Din savaşlarıyla birlikte Segu’nun yüksek toprak surlarının ihtişamına gölge düşmüştü. Soylu Traoré ailesi hiç beklemediği bir anda kendini bu kargaşanın içinde buluverdi. Artık dökülen kanlar, verilen kurbanlar da kaderi değiştirmeye muktedir değildi. Önemli olan tek şey yaşamı sürdürebilmekti. “Siyahi Afrika’yla ilgili uzun yıllardır yayımlanan en önemli roman.” The New York Times. 544 SAYFA.
(BİLGİ YAYINEVİ)
//Toprağa yaptığımızı aslında kendimize de yaparız
MATTHEW Evans’ten TOPRAK- Yeryüzünü ve Bizi Sağlıklı Kılan Mucizevi Örtünün İnanılmaz Öyküsü. Uzun yıllardır yeni keşifler için bakışlarımızı yıldızlara çevirdik, Ay’a ve diğer gezegenlere meydan okuduk, okyanusların derinliklerine ulaştık ama ayaklarımızın altındaki mucizevi örtüye incelikle bakmadık. Karadaki yaşamın anahtarı, ekosistemimizin ayrılmaz parçası toprak hayatla aramızdaki bağlantımızdır. Buzul çağından bugüne tüm medeniyetlerin oluşmasının ve düşmesinin destanında onun görünmez rolü vardır. Açlıktan hastalıklara, gastronomiden savaşlara dek uygarlığın inşasının değeri bilinmemiş kahramanıdır. Bir çay kaşığı dolusu toprakta, dünyadaki insan sayısından daha fazla canlı vardır. 376 SAYFA.
(BEYAZ BAYKUŞ YAYINLARI)
//