Günün Kitapları | Değerlendirme: Gazeteci Özkan Saçkan
24 NİSAN TARİHLİ GÜNÜN KİTAPLARI
Kitapçıların raflarında yer alan 6 kitabı sizler için yorumladım…
//MAVİ IŞIĞIN DANSI:“Mavi Işık Enerjisi ile aktive olmuş Mavi Işık Kartları ve Kristallerin simyası, Işığa açılan bu yolculukta size aracılık etmek üzere daima yanı başınızda olacaklar…” Mavi Işığın Kristal Melekleri Hepimizi Kucaklasın…
//BAY POND’UN PARADOKSLARI: SherlockHolmes’ta temsilini bulan İngiliz polisiye geleneğinin hem devamı hem de yöntemsel bir eleştirisi sayılan Bay Pond’un Paradoksları, hiciv ile akılcılığın çarpıcı bir bileşimi olarak dünya klasikleri arasında yerini almıştır.
//ZAVALLILAR:19. yüzyılın sonlarında yaşamış Doktor ArchibaldMcCandless’ın anılarını okurken uçarı Bella Baxter ile tanışacaksınız. Yeni geldiği dünyayı öğrenmeye can atan bu kadının tuhaf hayatı, değişimin eşiğindeki Glasgow’un büyüleyici atmosferinden Paris’in genelevlerine kadar rüzgâra kapılmış gibi sürükleyecek sizi. 1914 yılında Victoria McCandless’ın yani gerçek Bella’nın kaleme aldığı sonsözde ise karşınıza Archibald’ın anlatısını delik deşik edecek başka bir gerçeklik sunulacak.
//EŞİKTE ÜÇ KADIN: Bir kadının gözleri özlemi anlatırken, bir başka kadının gözleri huzuru arıyordu sesli kalabalıklar arasında. Bir başka kadının gözler ise mutluluğun resmini çiziyordu hiç durmadan. Üç kadın, üç hayat, üç hikâye… Ortak noktaları ise, gözlerinde taşıdıkları duygularıydı.
//BABAYA MEKTUP:“Şimdi sana yazarak anlatmaya çalışırken bile hepsini aktaramayacağım, çünkü yazarken de sana karşı hissettiğim korku ve onun etkileri, bütün düşünce ve duygularımı sana açıklamamı engelliyor.”
//MEMLEKET MEVZULARI: Yazar kitabında, bir yandan yüz yıllık Cumhuriyet’in temellerini incelerken bir yandan da tarihimize geniş bir perspektiften bakıyor.
İşte o kitaplar;
//Hayatınıza iyilik ve sağlık getirecek başucu rehberi
IŞIK Görgün’den MAVİ IŞIĞIN DANSI-Şimdi Değişim Zamanı. Kristalize Mavi Işık Enerjisi… Işık çağını açacak çok yüksek bir enerji boyutunun sihirli anahtarı… Dünyadaki tüm sistemleri değiştirecek Mavi Işığın Kristalize programına geçiş vakti geldi… Neden Mavi Işık Enerjisi? Bu ışık vibrasyonları hücrelerimize nasıl yüklenecek? Kristallerin frekans sayılarını yükselterek manyetik alan bantlarını değiştirecek ışık taşıyıcısı insanlar olarak, Mavi Işığın Kristalize Piramit Enerjisiyle ‘BİR’ araya geleceğiz. Kimliksiz kimliklerimizin aktive olması ve DNA sarmallarının bu güçlü enerjiyle yüklenmesi için Mavi Işığa sarılıp içimize çekeceğiz. Aldığımız bu olağanüstü frekansla yerküreye yeniden kristalize enerji akıtacak, yenileneceğiz. Varoluşun kristal enerjisi aktive olmaya ve bizi ışıkla buluşturmaya başlayacak. Bu yeni düzende hayatımız, her anlamda değişime açılacak. Hastalık, yaşlanma, stres, mutsuzluk, yalnızlık, savaş gibi sorunlar ortadan kalkacak. Yerküre, karanlığın enerjisiyle çok yoğun yıkanırken, birçok dünyasal oyundan arınmış, sevginin doğal akışıyla barış, güven ve sevinç içinde yaşadığımız bir dönüşüm programına gireceğiz. Tüm dünya, koşulsuz sevgiye dokunacak. Kristal meleklerin saf enerjisiyle uyumlanıp ilahi ışığa uyanacağız. Böylesi bir ışık dünyada yaşamak içinse hiçbir kuralı ve sembolü olmayan Kristalize Mavi Işık Enerjisi, bir nefes uzaklığında bize akmayı bekliyor… 200 SAYFA.
(IŞIK TERAPİ YAYINLARI)
//Sekiz dedektiflik öyküsü
GİLBERT K. Chesterton’dan BAY POND’UN PARADOKSLARI-Modern Klasikler 221. Yazarın 1936 yılındaki ölümünden hemen sonra yayımlanan Bay Pond’un Paradoksları, sekiz dedektiflik öyküsünden oluşuyor. Sıradan bir devlet memuru olan Bay Pond, başta dostları Yüzbaşı Gahagan ve Sir Hubert Wotton olmak üzere çevresindekileri çileden çıkaran paradokslarıyla, ilk bakışta anlamsız görünen çelişkili ifadeleriyle ünlüdür. Ne var ki “kafasında bir anlığına yüzeye çıkıp sonra dibe batan” bu “canavarlar” Bay Pond’a, karşılaştığı gizemli olayları çözecek müthiş bir sezgi gücü kazandırmıştır. 168
SAYFA.
(İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI)
//Kitap, postmodern bir Frankenstein anlatısı
AlLASDAİR Gray’den ZAVALLILAR. İskoçya’nın önemli yazar ve sanatçılarından biri olan yazar, eserlerinde sıradanın ötesine geçen hayal gücüyle ve özgün bakış açısıyla dikkat çekti. Viktorya Dönemi ahlakını hicvederek doğaüstü bir dokunuşla ilmek ilmek ördüğü kara komedisi Zavallılar ise yazara Whitbread Roman Ödülü ve Guardian Kurgu Ödülü kazandırdı. YorgosLanthimos’un da beyaz perdeye uyarladığı bu kitap, postmodern bir Frankenstein anlatısı. 19. yüzyılın sonlarında yaşamış Doktor ArchibaldMcCandless’ın anılarını okurken uçarı Bella Baxter ile tanışacaksınız. Yeni geldiği dünyayı öğrenmeye can atan bu kadının tuhaf hayatı, değişimin eşiğindeki Glasgow’un büyüleyici atmosferinden Paris’in genelevlerine kadar rüzgâra kapılmış gibi sürükleyecek sizi. 1914 yılında Victoria McCandless’ın yani “gerçek Bella”nın kaleme aldığı sonsözde ise karşınıza Archibald’ın anlatısını delik deşik edecek başka bir gerçeklik sunulacak. 336 SAYFA.
(İTHAKİ YAYINLARI)
//Üç kadın, üç hayat, üç hikâye…
MİTHAT Önal’dan EŞİKTE ÜÇ KADIN. Gözler, insanın ruhunu yansıtan aynalardır. Kimine göre çok şeyi anlatır, kimine göre ise hiç bir şeyi. Melahat’ın gözleri, derin bir üzüntü ve endişeyle doluydu. Gözlerinin feri sönmüş, bakışları donuklaşmıştı. Sanki içindeki bir ateş sönmüş, yerine soğuk bir taş oturmuştu. İnci’nin gözleri ise özlemle doluydu. Gözlerinde uzaklara dalan, özlem barındıran bir ifade vardı. Sanki bir yere ait olmak istiyordu, ama bunu bir türlü başaramamıştı. Firuzan’ın gözleri ise mutlulukla doluydu. Gözlerinde parlayan bir ışık vardı, dünyayı kucaklıyormuş gibiydi. Firuzan her şeyin mümkün olabileceğine inanıyor gibiydi. Ben aslında üçünün yaşantılarından çok gözlerinden okumuştum neler yaşadıklarını, neler hissettiklerini. 120 SAYFA.
(KAVİM YAYINCILIK)
//Babasına, 103 sayfa uzunluğunda mektup yazar
FRENZ Kafka’dan BABAYA MEKTUP. Yazar, Ocak 1919’da Schelesen’de (Bohemya) bir kaplıca ziyareti sırasında JulieWohryzeck ile tanışıp birkaç ay sonra onunla nişanlanır. Babası Hermann Kafka, oğlunun bu “uygunsuz” evlilik planına öfkeyle tepki gösterir. Bunun üzerine Franz Kafka babasına, 103 sayfa uzunluğunda ve ikisi arasında biraz olsun sulh sağlayacağına inanarak nokta koyduğu bir mektup yazar. Sonrasında, genç çiftin kasım ayında planladıkları düğün gerçekleşmez. Ancak geriye, yazarın hem sosyal hayatında hem de edebi hayatında birçok konuyu açığa çıkarmayı sağlayacak anahtar niteliğinde bir metin kalır. “Geçenlerde niçin sürekli senden korktuğumu iddia ettiğimi sormuştun. Ben de her zamanki gibi sana ne cevap vereceğimi bilememiştim, çünkü hem senden korkuyordum hem de bu korkunun nedenleri o kadar çok, o kadar ayrıntılı ki anlatmaya kalksam, hepsini aklımda tutamaz, toparlayamazdım.” 72 SAYFA.
(KIRMIZI KEDİ YAYINLARI)
//Bilim ve teknoloji üzerinden bugünümüz
OĞUZHAN Uğur’dan MEMLEKET MEVZULARI. Yazar kitabında bir yandan yüz yıllık Cumhuriyet’in temellerini incelerken bir yandan da tarihimize geniş bir perspektiften bakıyor. Bunun yanı sıra yazar, eğitime, adalete, sanata, kadınlara, yaptığı programlara ve Türkiye’nin dünü ve bugününe dair önemli konu başlıklarına yer veriyor. Bilim ve teknoloji üzerinden bugünümüzü ve geleceği irdeliyor. 192 SAYFA.
(NEMESİS KİTAP)
//