Günün Kitapları | Değerlendirme: Gazeteci Özkan Saçkan
21 NİSAN TARİHLİ GÜNÜN KİTAPLARI
Kitapçıların raflarında yer alan 6 kitabı sizler için yorumladım.
İşte o kitaplar;
…
TUT ELİMDEN İSTANBUL: Yazar, “İstanbul, İzmir, topyekûn vatan esaretle boğuşurken kalbimi serbest bırakmam ne ayıp. Ve fakat ya değilse, ya bu zalim günlere göğüs gerebilme, canı feda edebilme gücü, size sevgimi, bağlılığımı ifade etmemde saklı ise?” diyor yazısında…
ZAMAN KOKULU ÖYKÜLER: Hepsi birbirinden farklı konular, farklı kahramanlar. Okurlar, yazarın romanlarındaki kolay okunan, hızla akıp giden anlatımıyla kaleme aldığı bu ilk öykü kitabını da bir solukta bitirecekler.
GÖLGELİ MUHABBETLER: Tek başına da ayakta duran ama birbirine sataşmadan da edemeyen, sonuna gelindiğinde okuyanı bir dostla vedalaşmış gibi hüzünlendiren öyküler bunlar.
ÇOCUKLAR VE YETİŞKİNLER İÇİN YOGA OYUNLARI: “Sevgili çocuklar, bu oyunları hem arkadaşlarınızla hem de ailenizdeki büyüklerinizle oynayabilirsiniz… Bir akıllı telefonu düşünmeden defalarca elimize alıp belki saatler harcıyoruz.”
YAKUTİLER: Kitap (Yunus Nadi Yayımlanmamış Öykü Ödülü, 1992), tıpkı 1981’de okuruyla buluşan Cardonlar gibi, Ferit Edgü’nün deyimiyle, Burakça bir dünyaya açılıyor.
GERÇEĞİN ETİĞİ: ŞâyetAlenka’nın kitabı klasik bir referans kitabı kabul edilmeyerek bir kenara konulursa, bu basitçe, akademik ve entelektüel çevremizin anlaşılması güç bir kendini yok etme iradesinin ağına düşmüş olduğunu gösterir. Slavoj Žižek.
//İngiliz hapishanelerinde kaybolan hayatlar
FÜGEN Ünal Şen’den TUT ELİMDEN İSTANBUL-İşgalin Romanı 1918–1923. İstanbul’un işgal yılları. Sokaklarda İngiliz, Fransız, İtalyan, Yunan askerler; binalarda başka başka bayraklar. İngiliz hapishanelerinde kaybolan hayatlar, çetecilerin kol gezdiği sokaklar… 1918’den 1923’e… Bir yanda işgalciler ama bir yanda ölümüne direnenler. Mitingler, Anadolu’ya cephane kaçırmaya çalışanlar, ertelenen aşklar… İşgal günlerinin gerçek olaylarını, roman kahramanlarının tanıklıklarıyla anlatan yazar, okuru yüz yıl önceye götürüyor. 248 SAYFA.
(MONA KİTAP)
//Küçük kasabaların aile içi dramları
ORHAN Girgiç’ten ZAMAN KOKULU ÖYKÜLER. Yazar, uzun yaşam yolculuğu sırasında biriktirdiği zaman kokulu sıcacık öyküleri İstanbul’dan Diyarbakır’a, Kütahya’dan Fethiye’ye memleketin çok değişik yörelerinde geçiyor. Darbe dönemlerinde yaşanan sürgünler, acılar… Ekonomik krizlerin altında kalıp yıkılan hayaller, umutlar… Küçük kasabaların aile içi dramları… Gazino dünyasının çileli sahne arkaları… “Öteki” diye dışlanan kişiliklere uygulanan mahalle baskılar. 128 SAYFA.
(BOYUT YAYIN GRUBU)
//Genç yazarlara önemli ders veriyor
CEMİL Kavukçu’dan GÖLGELİ MUHABBETLER. Bak ne anlatacağım, diyorum karşımdaymışsın gibi ve sen gülmeye –yok lıkırdamaya– hazır bir yüzle bakıyormuşsun gibi. Belki de kuşkuyla bakacaksın çünkü son günlerde pek keyfin yoktu, beni dinliyormuş gibi yapıyordun ama aklın başka yerdeydi. Senin eski halini, her şeye boş veren, dünya umurunda değilmiş gibi lıkır lıkır gülüşünü, saçma sapan sorularını ve gölgeli muhabbetlerimizi çok özledim. Bu zorlama olacak, biliyorum, yine de denemek istiyorum. Yazar, on yıllardır yazdıklarıyla genç yazarlara önemli bir ders veriyor: Öykü çok da uzakta değil. 96 SAYFA.
(CAN YAYINLARI)
//Yoga bilgisi yaratıcılığımızı harekete geçirir
NİLÜFER Eyiişleyen’den ÇOCUKLAR VE YETİŞKİNLER İÇİN YOGA OYUNLARI. Bu kitapta hareketi, nefesi, sesi, beş duyuyu kapsayan, her yaştan çocuklar ve yetişkinler için özel olarak oyunlaştırılmış zevkli, basit yoga alıştırmaları bulacaksınız. Yoga sadece popüler haliyle hareketlerden oluşmaz. Yoga bilgisi yaratıcılığımızı harekete geçiren müthiş bir açık büfe gibidir. Mantığını kavradığınızda hayatın her alanında kullanabilirsiniz. Yemek yeme alışkanlıklarımızdan hareket etmeye, doğru nefes almaktan çocuklarla kurduğumuz iletişime ve çocukların gelişimlerine katkıda bulunacak pek çok alıştırmaya kadar yoga, ihtiyacımız olanı bize verir. Bu kitabı ise farkındalıkla elinize alın, karıştırın, çocuğunuzun elinin altında olmasını sağlayın ve olumlu yönde değişimi gözlemleyin… 120 SAYFA.
(GENÇ DESTEK)
//Külyutmaz bir bellekle ve ince bir alaylı hikâye
CİHAT Burak’tan YAKUTİLER. Duvar tepelerinde tarih öncesinden kalma yakutilerin kıvrandığı, melun kedilerin konağını-bahçesini kaybetmeye yüz tutmuş bir İstanbul’da devriye gezdiği, kahvelerde toplanan okumuş takımının bacaklarına sürtünerek dolaştığı bu âlemi, resimden ve mimariden de beslenen irkiltici bir gözlem gücüyle, külyutmaz bir bellekle ve ince bir alayla hikâyeleştiriyoryazar. 184 SAYFA.
(EVEREST YAYINLARI)
//Etik uygunluk ve iyi alanı arasındaki radikal ayrışım
ALENKA Zupancic’ten GERÇEĞİN ETİĞİ. Kitap, etik uygunluk ve iyi alanı arasındaki radikal ayrışımla aynı kapıya çıkan modern öznellik iddiasının umulmadık etik sonuçlarına odaklanmaktadır. Etiği, kimi haz ya da kazanç hesapları zeminine yerleştirmeye çalışmak ya da bu hesabı, Tanrı’nın kendisiyle alışverişimizi kapsayacak şekilde genişletmeye çalışmak (bu dünyada ahlâklı davranmak bize cefâ çektiriyor olsa bile, ölümümüzden sonra bunun için uygun bir şekilde ödüllendirileceğimizi umarak ahlâklı olmak yarar getirir davranışı) yanlıştır. Freud için olduğu gibi Lacan’a göre de insan öznesi, sadece bildiğinden daha az ahlâklı değil, aynı zamanda olduğuna inandığından çok daha ahlâklıdır: Ahlâkî eylemleri gelecekte alacağımız bir tür ödüle göz dikerek bazı faydacı hesaplar adına (yanlış biçimde) yaptığımızı düşünsek bile, aslında , gerçeğin boyutu içinde yer alan ödev uğruna tamamlarız. 272 SAYFA.
(EPOS YAYINLARI)
//