Günün Kitabı | Yerinden Yönetim ve Siyaset | Prof. Dr. Ruşen Keleş
Kitap değerlendirme yazarı: Ali İhsan Dilmen
Kitap, Cem Yayınevi’nden (8.Basım)…
Kitaptan bir dost vesilesiyle haberdar oldum.
Siyasete meraklı ve arzulu bireyler için Yerel Yönetimler adeta bir fidanlık gibidir.
Kamu adına siyaset yapacak kişilerin işe Yerel Yönetimlerden başlaması önem arzetmektedir.
Yaşadığı kentin sorunları ve çözüm yolları için Yerel Yönetimler bir imkan olarak siyasete meraklı bireylere adeta uygulamalı eğitim merkezi olma özelliğine sahiptir.
Burada edinilecek tecrübeler siyasi hayatta önemli olan hizmet etme ilkesini besleyici olacaktır.
Bu bakımdan kitap siyasete meraklı bireyler tarafından okunmalıdır.
İçeriği ile alanında yazılmış ve Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi’nin Yerel Yönetimler Özerklik Yasaları, Tüzüğü, Ek Protokollerine uygun alınan kararlar ve uygulamaları okuyucu için büyük bir imkan.
Kitap yaklaşık 600 sayfadan oluşuyor.
Ülkemizde Yerel Seçimler yapılırken kitabı okumak benim için ayrıca önemliydi.
Kitaptan kısa bir alıntıyla tanıtımı sonlandırmak istiyorum.
“Yerel yönetimler, siyasal açıdan da demokrasi eğitiminin gelişmesinde, ulusal birliğin güçlendirilmesinde her zaman önemli rol oynamışlardır. Ulusal birliğin yerel yönetimlerin özerkliğinden zarar görebileceği anlayışı eskimiştir. Siyasal bunalım dönemlerinde, yerel yönetimler varlıklarını daha çok duyurabilmektedirler.
Örneğin, Prusya orduları Napolyon’a yenildikten sonra, Almanya’da özeksel /merkezi yönetim gücünü tümden yitirmişti. Adını o zamanki Başbakan Stein’den alan bir yasayla, yerel yönetimlere geniş yetkiler sağlandı. Yerel demokrasinin güçlendirilmesine çalışıldı. Alman yerel yönetimlerinin güçlenmesi, genel yönetimin de güçlenmesine imkan sağlamıştır.
Öte yandan, 2.Dünya savaşından sonra da, Almanya’da merkezi yönetim neredeyse çökmüştü. Yeni Alman Devleti kuruluncaya değin, Berlin Belediyesi kısa sürede örgütlenerek uluslararası platformlarda Almanya adına görüşmelerde bulunabilecek güç. kazandı. O dönemde Berlin Belediye Başkanı olan, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin ilk (1938-1946)Şehircilik ve Yerel Yönetimler derslerini okutan Prof. Ernst Reuter’in bu alandaki başarısını bütün dünya bilmektedir.”
***
KİTAP TANITIM BÜLTENİ |CEM YAYINEVİ
Yerinden Yönetim ve Siyaset’te demokratik yaşamın vazgeçilmez öğeleri olan yerel yönetimler, tüzel, yönetsel ve siyasal boyutlarıyla geniş bir açıdan ele alınıyor. Çok partili siyasal yaşamın zorunlulukları, devletle yerel yönetimler arasındaki ilişkiler, dünyadaki düşünsel gelişmenin, kısaca küreselleşmenin olumlu ve olumsuz etkileri yerel yönetimler açısından değerlendirilmeye çalışılıyor. Türkiye’de yerel yönetimlerle ilgili son yasal düzenlemeler ve özerklik tartışmaları eleştirel bir değerlendirmeye konu yapılıyor.
Prof. Dr. Ruşen Keleş, dünyadan ve Türkiye’den örnekler vererek, konulara hem kuramsal, hem de uygulama açısından yaklaşıyor. Avrupa Birliği ile olan ilişkiler çerçevesinde yerel demokrasinin önemini vurguluyor. Yarım yüzyıla yaklaşan bir birikimin ürünü olan Yerinden Yönetim ve Siyaset, bugünün ve yarının kuşaklarına, yerel demokrasi ve yerel özerklik konularına ilişkin gelişme doğrultularını gösteriyor.
Liste Fiyatı: 280,00
Yayın Tarihi: 10.11.2023
ISBN: 9786057995780
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 592
…