Günün Kitabı | Ulusların Düşüşü | Daron Acemoğlu | James A. Robinson
Kitap değerlendirme yazarı: Ali İhsan Dilmen
Kitap, güç, zenginlik ve yoksulluğun kökenleri hakkında on beş yıllık bir çalışmanın ürünü..
İşlediği konu hakkında okuyucuya yol gösteren ve bilgide derinlik kazandıracak özelliğe sahip.
Ülkesini kalkındırmak, gelir adaletini ve aidiyet duygusunu güçlendirecek zihni açıklık ve demokratik zihniyet ve tutumu güçlendirecek bilgiye sahip.
Yazar kitapta ulusların ve ülkelerin gelişmesinde etkili olan şeyin coğrafya, bilgi ve kültürün belirleyici olmadığını aynı özelliklere sahip iki ayrı topluluğun farklı zenginliklere sahip olduğunu örnekler vererek açıklıyor.
Ortaya koyduğu tezleri ise oldukça ikna edici bulduğumu söylemeliyim.
Bu bakımdan ülkesinin yönetimiyle ilgilenen herkes bu kitap ve benzerlerini mutlaka okumalıdır.
Yazar kitapta bir ülkede olmaması gereken en temel yapıyı açık ve net bir şekilde ifade etmektedir.
Yazara göre ülkelerin ve ulusların zenginleşmesini sağlayan şey ne bilgi, ne coğrafya ne de tarihten getirdiği kültürdür.
Ulusları ve ülkeleri geliştiren zenginleştiren ana unsurun ekonomik ve siyasi faaliyetlerdir.
Bir ülkeyi zenginleştiren temel unsur, kapsayıcı/demokratik siyasi anlayış ve kurumlardır, geri bırakan ise sömürücü/tekelci siyasi ve ekonomik kurumlardır.
Siyasi ve ekonomik gücün tekelleştiği ülkelerde fakirleşme, gelir adaletsizliği, öfke ve umutsuzluk hakim olurken, siyasi ve ekonomik gücün kapsayıcı/demokratik olduğu ülkeler ve uluslarda kalkınma, gelişmişlik, barış ve aidiyet duygusu yükselmektedir.
Okura, özellikle ülkesinin kaderiyle ilgilenenlere özellikle tavsiye ediyorum.
…
Kitap Tanıtım Bülteni | Doğan Kitap
Güç, zenginlik ve yoksulluğun kökenleri “Tarih, kaderden ibaret değildir!” Ulusların Düşüşü, tarih boyunca ulusların, özellikle de birbirine benzeyen ulusların ekonomik ve politik gelişmeleri arasında neden büyük farklılıklar olduğuna dair bir tartışma yürütüyor.
Yazarlar kısaca “Neden bazı ülkeler zenginken bazıları yoksuldur?” şeklinde bir soru ortaya atıp, köleci toplumlar, feodalizm, sömürgecilik, kapitalizm ve sosyalizm uygulamaları arasında ilginç ve çok öğretici bir yolculuğa çıkıyorlar. Sömürgeler, koloniler, devrimler ve kurtuluş hareketlerinin gölgesi, günümüze nasıl düşüyor… Sanayi Devrimi, neden Moldovya’da değil de İngiltere’de başladı… Kara Ölüm denilen Veba, kralları, lordları, serfleri nasıl etkiledi… Toplumların elitleri ile en alttakiler arasında değişen ve değişmeyen ilişki biçimleri hangileridir… Ulusların Düşüşü, dünyaya bakışınızı ve kavrayışınızı değiştirecek.
Çevirmen: Solina Silahlı
Yayın Tarihi: 28.04.2022
ISBN: 9786258036954
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 496