ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Günün Kitabı | Tanrı, Özgürlük ve Kötülük | Alvin Plantinga

Günün Kitabı | Tanrı, Özgürlük ve Kötülük | Alvin Plantinga

Kitap değerlendirme yazarı Ali İhsan Dilmen

Felsefenin ilgilendiği en önemli alanlar bunlar.

Tabi sadece felsefe değil, Teoloji alanı ve İslam Dünyasında Kelamcılarda bu konularla hayli ilgilenmişler.

Tanrının her şeyi bilmesi, ilk yaratmanın nasıl olduğu, bizatihi varlığı, varlığının nasıl’lığı, her şeye gücünün yetip yetmeyeceği, tanrı iyi ise kötülüğü niçin yarattığı, kötülüğe niçin izin verdiği, İnsan iradesi, kaderin mahiyeti, özgürlüğünün sınırları hakkında okura akademik bir dil ile yazılmış bir eser.

İnsan özgürlüğü ve iradesinin kader anlayışıyla buharlaşmasının izahı veya bu çelişkinin izahı insanlar için anlaşılması zorlaşan belirsizlik zihnimizi hep meşgul etmektedir.

İnsan olarak yaşadığımız hayatı, olgu ve olayları sorgulayan, her şeye güç ve kudreti yeten ve sadece bununla sınırlı olmayan, insanların başlarına gelebilecek bütün olayları bilen, bilmesine rağmen kötülük olarak tanımladığımız ve başımıza gelen; deprem, sel, kuraklık, tsunami vb. doğada gerçekleşen olayların yanı sıra, biz insanlar tarafından gerçekleşen; savaş, çevre kirliliği, öldürme, emek sömürüsü, tecavüzler, küçük çocuklar dahil bunca işlenen cinayetler, benzer birçok zulüm ve kötülükler karşısında niçin sessiz kalarak kötülükleri engellemiyor? soruları bizlerin zihnini kurcalamaktadır.

Eser daha çok akademik bir dille yazılmış, konuya yabancı okur için faydalıdır demek iddialı olur.

Ama ilgilenenlerin ve biraz bilgi ve birikimi olanların okuması ve yazarın ne demek istediğini öğrenmek faydalı olabilir.


KİTAP TANITIM BÜLTENİ | FOL KİTAP

“Alvin Plantinga’nın çığır açan yapıtına zekice ve mantıksal bir giriş…”

Harry Gensler,  John Carroll Üniversitesi

“[Analitik] din felsefesinde klasik bir yapıt, son elli yılda kötülük sorunu üzerine yazılmış en etkili metin.”

Kevin Timpe, San Diego Üniversitesi

“Genel okura yönelik bu kitabı herkes anlayabilir; yeter ki okumakla yetinmeyip düşünmeye de istekli olsunlar.”

Stephen T. Davis, Claremont McKenna Koleji

Çağımızın en önemli analitik din felsefecilerinden Alvin Plantinga’nın başyapıtları arasında sayılan bu metin, birçok teistik ve ateistik argümanı ve de kötülük problemini ayrıntılı bir şekilde ele almaktadır.

Ateistler, kötülük probleminin Tanrı’nın varlığı aleyhine en güçlü argüman olduğu konusunda hâlâ ısrarcılar. Felsefe tarihine baktığımızda da Epikuros’tan Hume’a ve yakın dönemde Mackie’ye kadar uzanan bir yelpazede çeşitli düşünürler tarafından bu konuda birçok eleştirinin dile getirildiğini görmek mümkün. Plantinga bu çalışmasında felsefe tarihinin en köklü sorunlarından biri olan ‘Tanrı’nın varlığı sorusu’nu cevaplamaya çalışmakla kalmayıp felsefi bir yöntem ve soruşturmanın nasıl olması gerektiği konusunda muhteşem bir örnek de sunmaktadır.

Plantinga, bu kitabıyla bizi, felsefe tarihinin en temel ilkelerinden birini hatırlamaya çağırıyor: var olanın ardındakini anlamaya çalışmak.

 

Çevirmen:      Musa Yanık

Yayın Tarihi:   02.09.2022

Liste Fiyatı:     108,00

ISBN:   9786258411836

Dil:      TÜRKÇE

Sayfa Sayısı:   152

 

 

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.