Dolar 34,0487
Euro 38,0088
Altın 2.823,40
BİST 9.948,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 29 °C
Hafif Yağmurlu

Günün kitabı / Savaş ve Barış / Tolstoy

Günün kitabı / Savaş ve Barış / Tolstoy

Kitap değerlendirme yazarı: Ali İhsan Dilmen

Tolstoy 1812 yılında Napolyon Fransa’sı İle Rusya’nın verdiği savaşı anlatıyor.

Savaş, Napolyon’un dinmek bilmeyen kazanma hırsı, Avrupanın tamamına sahip olma, hükmetme aşkının tezahürü olarak meydana gelmiş, Fransız ordusu Moskova’ya kadar işgal etmiştir.

Moskova’yı direnmeden teslim eden Rus askerlerinin geri çekilmesi, Moskova’nın hem Fransız askerleri hem Rus köylülerinin yağması, Rus elitleri, zenginleri, aristokratları, toprak sahipleri kendilerini koruma telaşına düşmüş, Rusya’yı savunmak,bir avuç Rus yurtseveri ve askerlerine kalmıştır.

Savaşın Rus toplumunda oluşturduğu yıkım, toplumda oluşturduğu ümitsizliğin anlatıldığı, bu süreçte dahi insanların aşka, sevgiye, dostluğa duyduğu ihtiyacın kaçınılmazlığının anlatıldığı roman, savaşların geçici ama hayatın kalıcılığı, egemenliği ve normal akışının gücünün anlatması bakımından oldukça önemli…

Kitaptan Alıntı

”Fransız imparatorluğu, sarsılmaya başlamıştı. Ama Napolyon bunun farkında değildi. O, hala Moskova’daydı; hala yeni bir hamle planlıyordu. Ruslar da toparlanıp Fransızları memleketten sürecek savaşa bir türlü atılamıyorlardı. Sonunda bir olay, Napolyon’a Rusya akınından dönüş yolunu açtı.
14 Ekim’de, Şapovalov adında bir Kazak,ormanda kol gezerken,bir tavşan vurdu. Birini de ateş etti. Hayvan yaralanmış, kaçıyordu. Asker de arkasından koşmaya başladı. Ormanın o kadar içlerine daldı ki,birden karşısında Fransız askerlerini buldu. General Murat’ın ordusunun sol kanadıydı bu.İleri karakol bırakmadan,orada karargah kurmuşlardı.
Kazak dönüp, başından geçenleri kahkahalarla anlattı: ”Az kalsın Fransızların eline düşüyordum!”
Bunu duyan bir astsubay,gidip komutanına anlattı.O da Şopavolov’u çağırıp sorguya çekti. Ne zamandır, beygir arıyorlardı. Madem düşman bu kadar yakındaydı, bir baskın yapıp beygir elde edebilirlerdi. Astsubay bunu komutanına,o da kurmay subaylarından birine açtı… Derken, bu bahane oldu. Gergin ip koptu,saatin zamanı geldi çaldı,çanlar boşandı…
Kutuzov, ne denli akıllı ne denli deneyimli olursa olsun,insanları ne denli bilirse bilsin,bu önüne geçilmez hareketi durduramazdı. O zamana dek işe yaramaz,tersine,zararlı gördüğü şey için emir vermek zorunda kaldı.Fransızlarla çarpışmaya,zoraki razı oldu.”

shf/410

***

Okundu

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.