Günün Kitabı | Kelimelerin Dünyasında Gezintiler | Yazar/Bülent Aksoy
Kitap Değerlendirme Yazarı: Ali İhsan Dilmen
Kelimelerin etimolojik kökenleri ve tarih içinde dahil olduğu diller ve uğradığı değişimler konusunda dikkate alınacak düzeyde ve okur için faydalı bir kitap.
Günlük hayatımız içinde kullandığımız kelime kavram ve terimler hakkında bilgi sahibi olmak elbette okurlara faydalı olacaktır.
Kelimeler, terimler ve kavramlar edebiyat, felsefe, düşünce ile ilgilenen meslek erbabı entelektüeller için olmazsa olmaz cinsinden bir malzemedir.
Sayılar matematikçi, formüller kimyacı için ne anlam taşıyorsa kelimelerde aynı işleve sahiptir.
Kelimeler olmazsa konuşma ve anlam dünyası olmaz, ortak anlam dünyası kuramamış isek anlaşma da olmaz.
İlgilileri için okunması ve kütüphanede olması gereken bir eser diyebilirim.
Kitaptan Alıntı
“Pek çok dilde olduğu gibi Türkçede de kullanılan melankoli teriminin kaynağı Eski Yunanca melancholia. Bu dilden geç dönem Latincesine geçince yazımı melancholia olmuş. Melano kara, siyah, kholia da safra, yani safra kesesinin salgıladığı safra demek. Terimin tarihi çok eski. Ortaçağ tıbbına göre, kara safra insan vücudunun salgıladığı dört sıvıdan (dört hılt) biri.Bu dört sıvı undur şunlar:kan, balgam, sarı safra,(yani kara safra). Eski tıpta insan sağlığı bu dört unsurun dengeli olmasına bağlanıyordu. Bunlardan herhangi birinin normal sayılan seviyenin üstüne çıkmasıyla sağlığın bozulacağına;safranın fazlasının da insanın beden ve zihin sağlığını bozup çöküntüye, deprasyona yol açacağına inanılıyordu.” shf:186
Etimoloji Işığında Kelimelerin Dünyasında Gezintiler | Bülent Aksoy
KİTAP TANITIM BÜLTENİ | İLETİŞİM YAYINLARI
“Kelimeler dünyasında gezinmekten çok zevk aldım. Yazarken duyduğum zevki okuyanlar da duyabilir diye düşündüm. Kelimelerin tarihçelerini bugünden başlayıp geriye, en eski kaynaklarına kadar götürmek, sözün gösterdiği anlam evrimini izlemek insan derin tabakalarına inmek gibi bir şey.”
Bülent Aksoy, Kelimelerin Dünyasında Gezintiler’de Türkçenin Arapça, Farsça, ve Batı dilleriyle etkileşiminden, bu etkileşim sonucu dilimize yerleşen kelimelerin bugünkü algılanışlarına; zamanla anlam değişikliğine uğrayanlardan, yanlış yerde kullanıla kullanıla “galat-ı meşhur”a dönen kelimelere uzanan geniş bir alanda dil üzerine düşünüyor. Bunu yaparken, dili sadece bir iletişim aracı olarak görmeyip, kelimeler, insan ve toplum arasındaki dönüştürücü ve besleyici ilişkiyi göstermeyi de ihmal etmiyor.
Sadece etimoloji ve dilbilim ile ilgilenenler değil, her gün sıklıkla kullandığımız ama tarihin derinliklerinden bugüne süren yolculuklarını bilmediğimiz kelimeleri daha yakından tanımak isteyen okurlar için de bir başucu kitabı…
Yayın Tarihi: 17.11.2023
ISBN: 9789750533792
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 312