Günün Kitabı | Huzursuzluğun Kitabı | Fernando Pessoa
Kitap değerlendirme yazarı: Ali İhsan Dilmen
Birçok insanın huzur ve mutluluk peşinde koştuğu bir dünyada, huzursuzluğun kitabını yazmak pek akıllıca gelmese de “dünyada neler oluyor,” diyen ve olanlara anlam arayan, anlam yükleyen insanların, birçok insan diyerek tanımladığımız insanların aksine huzursuzluğun kitabını yazmaları gayet anlamlı geliyor.
Şahsen benim dikkatimi de kitabın ismi çekti.
Yazar, 1935 yılında hayata veda etmiş.
Öldükten sonra sandığında tuttuğu günlükler, denemeler, kısa değerlendirmeler, kendisiyle yaptığı iç konuşmaların, hayata dair anlam arayışının satırlara dökülerek geride kalanlara bırakılması benim için önemli.
Tabi kimse benim gibi değerlendirmek ve düşünmek zorunda değil.
Yazı yazmak isteyenler için özellikle, deneme, günlük, aforizmalar vb alanlar için öğretici, yol gösterici bir tarzı var.
Edebiyat üzerine yazmak isteyenlere tavsiye ederim.
İnsan kitabı okurken birden zihninde düşünceler peyda oluyor, kelimeler ardı ardına çağrışımlar yaptırıyor.
Okurken sayfalar arasına çok notlar koydum tekrar bakılmak, okunmak ve üzerinde düşünmek için.
Kitaptan kısa bir bölümle üstada saygımızı ifade etmeliyim.
“Kendi yüzünü görmemeli insan, çünkü bundan korkunç bir şey yok. Doğa insana hem kendine, hem de gözlerinin içine bakamama yeteneğini bahşetmiş.
İnsan sadece akarsularda ve göllerde seyredebilirdi yüzünü. Bunu yaparken vücudunun alması gereken şeklin de simgesel bir anlamı vardı.
Kendini görmek denen o alçaklığı yapmak için suya sarkmak, eğilmek zorundaydı.
Aynayı her kim icat ettiyse, insan ruhunu zehirlemiştir.”
Kitap Tanıtım Bülteni | Can Yayınları
Fernando Pessoa 1935’te öldüğü zaman, sandığındaki eserlerinin sayısı tahmin bile edilemezdi. Onun elinden çıkmış şiirlerin, yazıların altında genellikle başka imzalar vardı. Üstelik bu isimler yalnızca birer takma ad değil, öyküsü, geçmişi, yazgısı, dünya görüşü farklı kişiliklerdi.
Pessoa’nın ölümünden sonra elyazmaları derlenmeye başlandığı zaman bitmemiş eserler de bulundu içlerinde.
Bernardo Soares imzalı Huzursuzluğun Kitabı da bunlardan biriydi. Tarihten, mitolojiden, edebiyattan, ruhbilimden haberdar bir XX. yüzyıl insanının gerçekliği yadsıyışının, kendini hayallere hapsedişinin güncesiydi bu. Gündüzleri bir mağazada çalışan, geceleri yalnızlığını yağmurun sesinde, ayak seslerinde duyumsayan bir Lizbonluydu Bernardo Soares ya da Fernando Pessoa.
Bugün sadece Portekiz edebiyatının değil tüm dünyanın en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen Huzursuzluğun Kitabı’ndaki her metin, kırık bir aynanın, gerçekliğin bir yanını yansıtan ve sonsuzca çoğaltan bir parçası…
Basım Dili Türkçe
Boyut Normal Boy
Cilt Durumu Ciltsiz
Sayfa Sayısı 700
Yayın Tarihi 2020
Yazar Fernando Pessoa
…