Dolar 34,4807
Euro 36,4050
Altın 2.957,53
BİST 9.362,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Hafif Yağmurlu

Yazar Layıkhan Özder Kimdir?

22.12.2020
4.471
A+
A-
Yazar Layıkhan Özder Kimdir?

Röportaj: Melek Doğan

1.Kısaca kendinizi anlatır mısınız?

Ben LayıkhanÖzder, Ankara doğumluyum. Deneme lisesinden mezunum. Mesleğim almanca yeminli tercümanlık.
Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Yunan Dili ve Edebiyatı bölümünde bir yıl eğitim gördükten sonra alanımı değiştirerek tercüman olmaya karar verdim. Bu hakkı elde edebilmek için Goethe Institute sınavlarına, aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açtığı dil yetenek sınavlarına katıldım. Böylelikle hem tercüman olma hem de Kültür Turizm Bakanlığı’ndan kokart sahibi olma hakkını elde ettim. İlaveten Açık öğretim Ev Ekonomisi bölümünü bitirdim. İmalat üzerine Ostim Organize Sanayi Bölgesinde yıllarca kendi aile şirketimizde idari birimde görev yaptım. Bunun yanı sıra iş dünyasında (hidrolik, iş makineleri, üretim planlama gibi), tıpta kanser tedavisi üzerine ve özel ofisten Ankara Avusturya Büyükelçiliği vatandaşlarına yönelik çeviri işleri yaptım. Emekli ve evli olup bir kız annesiyim.
Kelimelerimle gençlerin hayatına dokunmaya çalışıyorum. 2017 yılından bu yana sosyal sorumluluk projesi kapsamında ihtiyaç sahibi çocukların eğitimi yararına yazıyorum  .

2.Ne kadar zamandır yazıyorsunuz?

2017  yılından  bu yana yazıyorum.

İlk kitabım ,”SANA GEÇ KALMADIM ”(2017), .Evlat edinmeyi konu alan, gerçek bir yaşam öyküsü. İkinci eserim” ASLINDA BİTMEDİ ”yüzleşmenin önemine değinen kurgu hikaye( 2019). Bu yıl kaleme aldığım yeni eserim, gerçek hayat hikayesinden esinlenerek yazılmış olup, adı.”YÜREK AĞLARSA ‘dır’.Hikayede, şiddete maruz kalmış ,aşkta yanılgıya uğramış kadınlarımızı ( Mayra) ve aşkları yarım kalıp, kavuşamamışların (Erol amca) hayat hikayelerini ele aldım. Yüreğinde eğitim aşkı olan çocuk ve gençlerimize, kelimelerimle ışık olmaya çalışıyorum.

3. yazmanızda en büyük etken nedir?

Tercümanlık yaptığım dönemde, genelde mahkeme dava çevirileri yapardım. Evlat edinme ile ilgili birçok karar önüme geldiğinde, bunu çocuk sahibi olamayan çiftlere yol göstermek, cesaret vermek ve bu konuda farkındalık yaratmam gerektiğine inandığım için, bundan yola çıkarak yazmaya karar verdim. Aynı zamanda kitap kaynak olacaktı çocuk sahibi olamayan çiftlere. Bunu yaparken ama, ihtiyaç sahibi çocuklar için de bir şeyler yapmak istedim ve bundan yola çıkarak, kitapların satışından elde edilen geliri, birçok derneğe bağışlamaya  karar verdim. Yazdığım sürece, onların kalplerine dokunmaya çalışacağım.

Kısaca  benim için yazmak ;

Yazmak   ;

Yazmak , benim için bir  tutku.

Yaşamlarıpaylaşarak ,  mesaj  vermek .

İçinden geldiği gibi, doğallığıyitirmeden  kalplere dokunmak .

Yüreğinde eğitim aşkıolan  gençlere  , kelimelerle ışık  olmak . 

Gülen gözlerde gördüğüm  yaşam sevinçlerin , bana  dönüşü .

4. yazarken çektiğiniz en büyük zorluk nedir peki?

İlk olarak, kitabın konusuna karar vermek  .Çünkü  belirttiğimgibi  , gençlere  örnek olmak adına  ,gerçeklerden yola çıkarak  ,yaşanmışlıklardan  oluşan hikaye yazmakve  bunu yaparken , mesaj  ve ders  nitelikli olmasına dikkat etmek .Benim için bu  iki nokta en önemli  ve zor olanı.

Kurguhikayede  ise  ,araştırma süreci ve doğruluğu .Hikayenin geçeceği yer konusunda , oraya ait kültürü ,yaşam tarzını ve gelenekleri , doğru şekilde ve birebir yansıtabilmek.

5. kitabınız daha çok hangi yaş gruplarında ilgi çekiyor?

Bunun  için , şu yaş grubu diyemem. Hikayelerim, her yaş grubuna hitap ediyor. Ama esas amacım, gençlere yönelik .Her  kitabımın,  mesaj  nitelikli olması için gayret  ediyorum. Kitaplarımın ,onlara  yol göstermesini  ,rehber  olmasını ve  yaşanmışlıklardan  ders çıkartmalarını arzu ediyorum..

6. Yazarken ilham aldığınız şey nedir? Bir kişi olabilir bir nesne olabilir. O ilham periniz size ne olunca geliyor?

Bazen  bir  oturuşta sayfalarca yazıyorum. İlham olmayınca ,belli aralıklarla ara vermeyi tercih ediyorum.Gece  uykudan fırlayıp ,hikayenin  devamını getirdiğim  çok olmuştur. İlham olmadan verimli sonuç alamasınız .Kendinizi , o hikayenin içinde bulmanız gerek. Aktarmak  istediklerinizi, okura yansıtabilmek için, hislerinizle hareket etmek durumundasınız .Kısaca, hikayeyi yaşamanız  ve   heyecanı hiç elden bırakmamanız gerekiyor.

7. Beğendiğiniz ve kitaplarını okuduğunuz bir yazar var mı?

Halide Edip Adıvar ,Sabahattin  Ali , Zülfü Livaneli  ,Sinan Akyüz ,

Ayşe Kulin  ,

Dan Brown,WulfDorn, Stefan Zweig , John Grisham,en sevdiklerim arasında  .

8. peki yazarlarla görüşme imkânınız oldu mu? Bir araya geldiniz mi hiç?

Evet , bir araya  gelme şansım oldu .  Kendimi şanslı sayıyorum .

9. Konularınızı nasıl seçiyorsunuz?

Kalbimin sesini  dinliyorum.Bir anda  karar verip, harekete geçiyorum.   

10. peki son olarak Buradan okurlarınıza seslenmek isteseniz ne derdiniz?

Bir çok  okurum , eğitime ne denli  önem verdiğimi bilir.

Alman Filozof ,Georg Wilhelm F.Hegel’in  eğitim ile  ilgili , çok güzel bir sözü var. ’’Eğitim bir  insanı ahlaklı yapma sanatıdır’’sözü. Benim için çok anlamlı ve değerli olan bu sözü, sizlerle de paylaşmak  istedim.

İşte bu sebepten dolayı ,ihtiyaç sahibi  çocuk ve gençlerimizin eğitimi  yararına yazıyorum. Onları bundan mahrum etmemek  ve   kalplerine  dokunabilmek için.

Son olarak  okurlarıma  , İhtiyaç sahibi çocuklarımızın eğitimi  yararına,kitaplarımı edinerek , yanımda olmalarını  , yürüdüğüm  bu anlamlı  yolda ,yüreğinde eğitim aşkı olan  gençlerimize,  el uzatmalarını arzu ediyorum.

‘’YÜREK AĞLARSA ‘’ adlı kitabımın satışından  elde edilen gelir ‘’ TÜRKİYE YARDIM SEVENLER  ve AHBAP DERNEĞİNE  bağışlanmakta.

Ben  onlar için , emeğimi ,kalemimi ve kalbimi ortaya  koyuyorum…

Fener olmaya çalışıyorum ,sizlerde, o feneri çalıştıran olun lütfen …

Sevgiler 

Layıkhan ÖZDER   

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.