Yazar Davut Mortaş kimdir?
Röportaj: Melek Doğan
1.Kısaca kendinizi anlatır mısınız?
Davut Mortaş 1992 Van’ın çaldıran ilçesinde dünyaya geldim ilk ve orta öğretim eğitimimi çaldıranilçesinde; lise eğitimimi ise Muradiye’de tamamladım şuan dışarda ise yüksek lisans eğitimimi devam ettiriyorum.Ailemle birlikte Muradiye’de yaşıyorum ve Muradiye sosyal yardımlaşma, dayanışma vakfında çalışıyorum. Dünya güzeldir insan, insan oldukça, dünya sıkıntı yaratır insan insanlıktan çıkınca ve şiir kokusunu çok severim girdiğim her ortama bu kokuyu sürerim.
2.ne kadar zamandır yazıyorsunuz?
Ben çocuk yaşlarımda daha yazmayı öğrenmeden önce içimdeki yapraklara, duvarlara, yazıyordum ama sonra biraz daha büyüdüm ve gece ile yıldızlarla tanıştım içimdeki raflarda biriken kelimeleri 17 yaşlarımda kalem ve beyaz yapraklara, döktürdüm o vakitler belki de şiir ile tanışmamıştım ama içimdekiler ve aklımdakiler çoktan olmalı ki şiirle arkadaş olmuşlardı.
3. yazmanızda en büyük etken nedir?
Yaşadıklarım veya yaşayamadıklarım veya tanık olduğun her şey bir çocuğun gözyaşı bir annenin çaresizliği veya bir babanın mahcubiyetti en çokta yaşadığımCoğrafyanın bana sunduğu hayat şartlarıdır.
4. yazarken çektiğiniz en büyük zorluk nedir peki?
İlk yıllarda,bana en zor gelen şey yazdıklarımı saklamak zorunda kalıyordum bana göre günah onlara göre ayıptıbelki, sonra da maddi zorluklar ile karşı karşıya geldim yazdıklarımı okuyucularla buluşturmayı çok arzu ediyordum, sonra ise boş vaktimin ile ilhamın aynı ana denk gelememesiydi.
5. kitabınız daha çok hangi yaş gruplarında ilgi çekiyor?
İlk kitabım daha çok 18 ile 25 yaş aralıklılarında okuyucu buluyordu ikinci eserimiz ise her yaşta ilgi ve alaka gördü ama çoğunluklu gözüyle bakılırsa 20 ile 30arası daha çok rağbet görüyor.
6. Yazarken ilham aldığınız şey nedir? Bir kişi olabilir bir nesne olabilir. O ilham periniz size ne olunca geliyor?
İlk yıllarda gece vakti sessizlik ve yıldızların arasında daha güvende hissedip kalemime güvendiğim andı ama şimdi ise duygularım daha da olgunlaştı Tanık olduğum acı, hüzün, ve mutluluk duyguları bana bir sebep olmaları yetiyor ama en çokta geçmiş (köydeki yaşam sıkıntıları ve hayatın küçücük bir odada benimle tanıştırdığı zorluklar) hatırladıkça akıyor kalemdeki mürekkep .
7.Beğendiğiniz ve kitaplarını okuduğunuz bir yazar var mı?
Tatbikîde Sezai karakoç,Arif ay, Cahit Zarifoğlu ve Van da bulunan çok kıymetli şairlerimiz var her bir kalem bir başka lezzet bir başka güzeldirler.
8. peki yazarlarla görüşme imkânınız oldu mu? Bir araya
geldiniz mi hiç?
Eskide sosyal medyada iletişime geçiyordumama daha sonra bu kervanın bir ferdi olunca yazar ve şairlerimizin programlarına katılma fırsatı buldum. Kitap fuarlarında bizim standı ziyaret eden çok değerli yazarlarımız ve şairlerimiz oldu şimdi daha köklü bir iletişim bağımız oluştu.
9.Konularınızı nasıl seçiyorsunuz?
Seçemiyorum çoğu zaman o an neye tanık olduysam veya yüreğimin kapısını hangi duygu çaldıysa ona hizmet ediyorum ve bir şair sipariş üzere şiir yazmamalı mesela nasıl ki bir göz gördüklerini bir kulak duyduklarını anlatıyorsa bir şairde öyledir bence, tabi kişairlerin hayal dünyası çok geniştir bu benim şahsi fikrim.
10. peki son olarak Buradan okurlarınıza seslenmek isteseniz ne derdiniz?
Kıymetli şiir yürekli dostlar bol bol kitap okuyun her fikirde her düşüncede okuyun ve sonra doğru olana kalbiniz ile inanın emin olun ki geleceğe daha sağlam basarsınız ve bilge hazinenizi oldukça zenginleştirin kendinize iyi bakın ilminiz, bilginiz, bir deniz misali olsun selam ve dua ile kalın.