Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Türkiye İşçi Sınıfı Hareketi | Nuri Kaymaz

30.06.2023
2.176
A+
A-
Türkiye İşçi Sınıfı Hareketi | Nuri Kaymaz

“15-16 Haziran 1970; iktidar, işçiler geçmesin diye Galata Köprüsü’nü kaldırınca işçiler kayıklarla karşıya geçiyorlar.

”15-16 HAZİRAN 1970 BÜYÜK İŞÇİ DİRENİŞİ NASIL BAŞLADI? -1-

Türkiye İşçi sınıfı hareketinin en büyük siyasi nitelikli eylemi olan 15-16 Haziran olaylarına önderlik eden Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu ” DİSK ” 13 Şubat 1967′ de Türk- İş sendikasından ayrılan Maden – İş, Basın-İş, Lastik-İş ve Gıda-İş tarafından kurulmuş, kısa sürede büyük bir güce erişerek egemen sınıfları ve onların dümen suyunda gidenTürk-İş’i korkutmaya başlamıştı. Buna çözüm arayan egemen sınıflar, 14 Ekim 1969 günü yapılan milletvekili seçimlerini başında Süleyman Demirel’ in bulunduğu Adalet Partisi’ nin kazanması üzerine DİSK’in gücünü kırmak ve etkisiz hale getirmek amacıyla “Toplu Sözleşme, Grev ve Lokavt” haklarını düzenleyen 274 ve 275 nolu yasaların değiştirilmesi için harekete geçtiler.

11 Mayıs 1970 günü Erzurum’da toplanan Türk İş Genel Kurulunda konuşan AP milletvekili ve Çalışma Bakanı Seyfi Öztürk şunları söyler: “Yeni değişiklik tasarısı ile DİSK’in canına ot tıkanacaktır. DİSK varken genel grev hakkını tanımamız mümkün değildir.”

Bu konuşma o günün basını tarafından şöyle yorumlanacaktı:

“İdeolojilerin aleti olan ve siyasi mücadele vermeye çalışan sendikalar susturulacak. Türk-İş dışında başka konfederasyon kalmayacak.” Egemen sınıflar, kendilerinin dümen suyunda giden Türk-İş ve iktidar partisi olan AP ile görüşerek DİSK’i yok etmek için aralarında anlaşmışlardı. Sıra bu kararı parlemontadan çıkarmaya gelmişti. Buna engel olmaya çalışan DİSK yöneticileri 3 Haziran 1970 günü genel başkan Kemal Türkler’in başkanlığında toplanarak Ankara’ya bir “Uyarı Heyeti” gönderilmesi ve bu tasarıları protesto etmek, kamuoyu oluşturmak için de “Eylem Komiteleri” kurulması kararı alır.

DİSK genel başkanı Kemal Türkler’ in başkanlığındaki Uyarı Heyeti, 10 Haziran 1970 Çarşamba günü tasarının çıkmasına engel olmak amacıyla görüşmeler yapmak için Ankara’ya gider. Ankara’da iki gün kalan Uyarı Heyeti ile sadece Milli Birlik Grubu senatörleri ile CHP genel sekreteri olan Bülent Ecevit görüşür. Başbakan Süleyman Demirel, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri ise görüşme

 

Terzi Nuri Kaymaz
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.