ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Sinema Oyuncusu ve Seslendirme Sanatçısı Abdurrahman Palay Kimdir?

29.05.2023
452
A+
A-
Sinema Oyuncusu ve Seslendirme Sanatçısı Abdurrahman Palay Kimdir?

Sinema değerlendirme yazarı: | Nuri Kaymaz

Abdurrahman Palay, 7 Mayıs 1923 tarihinde İstanbul’da doğdu. Tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı, yönetmen, senarist

Türk Sineması denince akla ilk gelen kişilerden Cüneyt Arkın ve Abdurrahman Palay ikilisi.

Abdurrahman Palay, öğrenim gördüğü liseyi ikinci sınıfta bırakan Palay, memurluk ve futbolculuktan sonra amatör olarak ilgilendiği sanat hayatında profesyonelliğe 1951 yılında Saat 6 Tiyatrosu`nda başlar. Sonra memurluk ve futbolculuğun ardından amatör olarak ilgilendiği sanat hayatında profesyonelliğe 1951 yılında, Saat 6 Tiyatrosu’nda başlar.

1952’de Mahmut Moralı’nın desteği ve davetiyle Şehir Tiyatroları’nda çalışmaya başlayan Abdullah Palay,  Ekrem Reşit Rey’in davetiyle İstanbul Radyosu Temsil Kolu’nda görev yapar. Bir dönem Oraloğlu Tiyatrosu’nda çalışan sanatçı, 1954 yılından itibaren kamera karşısına geçer ve aynı zamanda seslendirme çalışmalarında bulunur.

1964’te kendi adına bir tiyatro topluluğu kuran Abdurrahman Palay, daha sonra Arena Tiyatrosu’nda rol alır. 1963 yılından sonra senaryo yazarlığı, film yönetmenliği ve sinema oyunculuğuna yönelen sanatçı, bir filmde yapımcılık deneyimi olur. Ölümünden önceki yıllarını pansiyon işletmeciliği yaparak geçinmeye çalışır.

Abdurrahman Palay, Yılmaz Güney, Cüneyt Arkın, Ediz Hun, Orhan Gencebay, Göksel Arsoy, Ümit Besen gibi birçok sanatçıyı seslendirmiş, seslendirme yönetmenliği yapmıştır.

Sanatçı; Türk Sineması’na n’ayır, n’olamaz sözcüklerini kazandırmış olmasıyla ünlüdür.

Doğum Tarihi:7 Mayıs 1923, Ölüm Tarihi :14 Nisan 2002


Kaynakçalar

Cumhuriyeti Gazetesi 15 Nisan 2002

Hürriyet Gazetesi 16 Nisan 2002

TRT Haber 14 Nisan2002 Saat 19 30

 

Terzi Nuri Kaymaz
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.