ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Siz bu Kavanozdaki Gara Pulları (bozuklukları) Saydınız Mı? | Aybeniz Ünal

05.04.2019
1.308
A+
A-
Siz bu Kavanozdaki Gara Pulları (bozuklukları) Saydınız Mı? | Aybeniz Ünal

Benim çocukluğumun on yılı (ilkokul 1’den lise sona kadar); 19. yüzyılın sonları, 20. yüzyılın başlarında “Molla Nesreddindergisinde satir, sarkazm, ironi şiirleri yazan Azerbaycan‘ın meşhur şairi Mirza Alekber Sabir’in adını taşıyan ve rahmetli babamın eğitim müfettişliği yaptığı, Baku‘dan 2 saatlik mesafede, Kür’le Aras‘ın kavuştuğu yerde bulunan Sabirabad şehrinde geçmiştir.

Evimiz şehrin tam göbeğindeydi. Haliyle etrafımız mağaza doluydu. Birçok kırtasiye, sahaf, kütüphane, sinema, okullar, hastane ve klinikler vardı. Ben okula başlamadan önce dedemlerin yanında Elvend köyünde (çok tarihi bir köydür) yaşıyordum. Sonra; benim ilkokula gitmemle anne babam ve diğer kardeşlerimin de yaşadığı o Sabirabad şehrinde çok övülen, övülmeyi de hak eden Seylan Muallime‘nin yeni birinci sınıfı başlatması tam da aynı zamana denk geldi. Ben de o sınıfta okula başladım. Ne tesadüftür ki, benim on yıl okuyacağım okul da Mirza Alekber Sabir’in adını taşıyordu. Ağabeylerim, ablalarım da o okulu bitirdiler. Tabiî hem şehrin, hem okulun adını bu satirik şairden almasının bizler üzerinde bir etkisi olacaktı. Babam da dil ve edebiyat öğretmeniydi, ama eğitim müfettişliği yapıyordu. Bunlardan dolayı mı, yoksa Azerbaycan’da ilk tiyatronun, ilk Türkçe gazetenin, ilk hayır cemiyetinin kurucusu, Azerbaycan’ın ilk diplomalı ziraat mühendisi, ilk diplomalı öğretmeni, ilk doktoralı bilim insanı, ilk gazetecisi,…vs. bizim dedemiz Hasan Bey Zerdabi olduğu için mi bilemem, ailece
gazete http://gazeteyı çok severdik. Ben bütün Azerbaycan ve dünya masallarını, hikâyelerini ve hatta antik edebiyatı ilkokul zamanı büyük ölçüde okuyup bitirmiştim. Böylece başlayan okumaya düşkünlük beni filoloji fakültesine kadar götürecek, o fakülte yıllarımda bana okumadığım kitap bıraktırmayacaktı.

Maalesef annemin bizden ve ev işlerinden ötürü kitap okumaya pek de zamanı olmazdı. Ama onun da çözümünü babam bulmuştu. Soğuk kış gecelerinde akşam yemeğinden sonra bütün aile soba etrafında toplaşırdık ve babam kendi seçtiği bir kitabı bizlere okurdu. Annem de dinlerken ya ütü yapar, ya da bizim söküklerimizi dikerdi.

Benim büyük ağabeyim, hatırlamadan geçemeyeceğim, daha 13-14 yaşlarından itibaren yerel gazetede yazılar yazardı. O; sonra zaten Azerbaycan’ın unutulmaz aktörü, Emektar Artisti, sunuculukta, çevirmenlikte, senaristlikte, yönetmenlikte, yazarlıkta ve o tok, güzel ses tonuyla seslendirmede aranan, işini hakkıyla yapan büyük sanatçı Azer Mirzeyev’di. Nur içinde yatsın.

Ortanca ağabeyim Abuzer‘in (biz ona “Abik” deriz) matematik zekâsı vardır. Ama onun yanısıra çok şakacıdır ve karikatüristik bir bakış açısına sahiptir. Bulunduğu her ortamda bize ve şimdiye kadar onu tanıyanlara hiç değilse 3-5 tane fıkra üretip hediye etmişliği vardır.

Bunlardan biri 31 Mart seçim gecesinden bu yana aklımda dönüp dolaşıp duruyor. Şimdi onu sizlerle paylaşmak istiyorum. Hani yazımın başlarında, evimizin çok yakınında kırtasiyeler vardı, demiştim ya, işte onlardan birini ablamın sınıf arkadaşının babası işletiyordu. O amca çocuklarını kraliyet ailesinin üyeleri gibi yetiştirirdi. Kendisi de, çocukları da reverans yaparak selâm verirlerdi. Hani 17-18. yüzyıllarda saygı kuralları vardı ya, çocuklar da, kendisi de o kuralları bire bir uygularlardı. Dünyanın giderek kabalaştığı zamanımızda onların bu hal ve tavırları insanı ister istemez gülümsetiyordu.

Bir gün bu muzip ağabeyim Abik yapacağı ödev için malzeme almaya gidiyor o mağazaya. Bakıyor, mağazada devletin müfettişleri inceleme yapıyor. Mağazanın düzeni bozulmuş, malların her biri bir yerde. Amcanın da tansiyonu çıkmış, bir sandalyede oturmuş, olup biteni keyifsiz izlemekte. Müfettişler 5000 manatlık açık bulduklarını söylüyorlar (Sovyetler döneminde en yüksek devlet görevlisinin maaşının 300 manat olduğunu düşünün).

Amca “Olamaz öyle şey! İyice sayın!” diyor, “Hesaplara tekrar bakın! Bir yanlışınız var!” diyor.

Müfettişler ise mağazadaki malları, eldeki hesapları, verileri çok iyi ve tekrar tekrar gözden geçirdiklerini söylüyorlar. Amcanın tansiyonu giderek daha çok yükseliyor, yüzünün rengi bordolaşıyor, pencereye doğru yönelip bir hava almak istiyor. O anda gözü pencere kenarında duran, içinde yarısına kadar 1, 2, 3 ve 5 gepikler (gara pullar, yani bildiğimiz bozuk paralar) bulunan kavanoza takılıyor. Amca sevinerek kavanozu gösterip “Sayın müfettişler, siz bu kavanozdaki gara pulları saydınız mı?” diye soruyor.

Bütün bu olup bitenleri izleyen ağabeyimin akşam bize anlatacağı yeni bir malzemesi olmuştu:

Amcanın 5000 manatlık açığı kapatacağını düşündüğü bozuklukları nasıl da saymayı unutmuş sayın müfettişler?!” Adamın hali içler acısıydı, ama bizi bayağı güldürmüştü. 31 Mart’tan bu yana “Siz bu kavanozdaki bozuklukları saydınız mı, sayın müfettişler?” cümlesi beynimde, bilemiyorum, neden dönüp dolaşıyor acaba? 

Şimdi Riga’da yaşayan ağabeyim Abik ve ailesine, bütün aile üyelerimize, ayrıca o amcanın, ruhu şad olsun, ailesine de bizden, İstanbul’dan selâmlar…

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.