ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Haftanın Yazarı | Musa Dinç | Eğitimci | YAZAR

Haftanın Yazarı | Musa Dinç | Eğitimci | YAZAR

|Gazeteci Yazar Kerim Özbekler ile edebiyat ve dostluk üzerine|

Gazeteci Yazar Kerim Özbekler ile çok eskilere dayanan bir dostluğumuz vardı. Nazilli’de tanımayan yoktur, hatta sanat ve edebiyat dünyasında Türkiye’de namını duymayan yoktur. Sanat ve edebiyat haberlerini çoğu kez herkes ondan duyar, ben dâhil. O da benim gibi kitap konusunda bir Donkişot’tur. PTT ‘ ye sürekli mekik dokur, oraya buraya gazete, dergi materyali yollar. Girişkendir, hoş sohbet ve dost canlısıdır. Bu meziyetlerini yirmi yıl önce keşfetmiştim. Onunla yüz yüze gelmediğim halde, adresini istemiştim ondan ve 28 adet kitap hediye olarak göndermiştim. Bu kitaplardan bazıları bana aitti, bir kısmı da editörlüğümde çıkan kitaplardı.
Aydın Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Sayın Şükrü Öksüz Bey’i aradım, Nazilli Kitap Fuarı’na katılacağımı bildirdim. Derneğin standında bana da üç günlük yer verildi. Sağ olsun, ama ben iki günle yetindim, çünkü üçüncü gün bazı işlerim vardı. 
Nazilli Kitap Fuarı’na kendi imkânlarımla katıldım, bir gece öğretmen evinde konakladım ve Nazilli Kitap Fuarı’na 4-5 Mart 2019 tarihinde katılımcı oldum. Stantta benimle beraber şair ve yorumcu Şerife Tekin, Kültür BakanlığıHalk Şairi’ unvanlı Şaban Kahraman, Dernek Başkanı Şair Şükrü Öksüz, Yazar Oyhan Hasan Bıldır ki, Şair Yazar Abdülkadir Güler ve Gazeteci Şair Kerim Özbekler vardı. Bitişiğimizdeki stantta ise; Yazar Ethem Oruç, Şair Yazar Zekeriya Işıklı, Yazar Abdullah Kırkik ve Adana’dan konuk olarak gelen Şair Yazar Mehmet Demirel Babacanoğlu vardı.
Nazilli Kitap Fuarı / Aydın Şairler ve Yazarlar Derneği standında, Sayın Kerim Özbekler, stantta yer alan yazar ve şairlere hep çay ısmarladı, her ne kadar elimizi cebimize atsak ta bırakmadı, hesapları hep o ödedi. “Misafirimizsiniz,” deyip çay paralarımızı ödedi hep. Kitap Fuarını organize eden Nazilli Belediyesi de kitap fuarı katılımcılarına öğle yemeğini ısmarladı. Nazilli’ye özgü kıymalı, peynirli, yumurtalı, kaşarlı pide ve ayran… Söz döndü dolaştı, yemek kültürüne geldi ve bunun üzerine Kerim Özbekler söz aldı:
“Arkadaşlar, Türkiye’mizin güzide Ege Bölgesi’ni dünyanın hiçbir ülkesi ile değişmem. Yemek kültürümüzün hali bambaşkadır. Buradan bereket fışkırır; sonra başka bir yerde rahat edemem,” dedi. 
Ben de; ’Güneydoğu’nun zengin mutfağından ve yemek kültürü ve zenginliğinden’ söz ettim, bu konuda Gaziantep, Şanlı Urfa, Mardin, Diyarbakır yöresinin damak zevkinden dem vurdum. Lahmacun, ciğer kebap, kaburga kebabı, güveç, patlıcanlı kebap, çiğ köfte, içli köfte, humus ve tatlılardan; künefe, baklava, kaymaklı kadayıf, irmik helvası vs.‘ Patlıcan fiyatlarının yüksek olmasından dolayı patlıcanlı kebabın çok olumsuz etkilendiğini ve bundan da en çok Şanlıurfa lokantalarının zarar gördüğünü ’de sözlerime ekledim. Daha sonra Kerim Bey’e döndüm: 
“Kerim Bey, yurt dışına çıktınız mı hiç?” 
“Aman ha! Allah yazdıysa bozsun! Deli miyim, aklımı ekmek peynirle mi yedim? Beleş götürseler dahi gitmem!” dedi.
“Hay Allah ne oldu ki? Niçin yurt dışına gitmiyorsunuz, yoksa yurtdışına alerjiniz mi var?” 
“Daha beteri var dostum! Ne yazık ki fobim var! Değerli dostuma anlatayım: Samimi olduğum bir tanıdığımız Tayland’a gitti, ticaretle uğraşıyor; haliyle ithalat- ihracat işleri falan filan. Orada bir ay kaldı. Bir ay sonra onu gördüm, az daha tanımayacaktım. Adam zar zor ayakta duruyordu, o kadar zayıfla mış ve incelmişti ki, sanki çıtaya dönmüştü. “
“Yahu Kazım Bey, bu ne hal?” dedim ve devamında: “Açlık grevine mi girdin yoksa Tayland’ ta kıtlık mı var?”
“Ah Kerim çiğim hiç sorma!” dedi. 
Bir dokun, bin ah misali…
“Yok, vallahi sormazsam, meraktan patlayacağım. Sordum bir kere. Lütfen yanıt bekliyorum.”
“Bak Kerim Beycim, eşimle beraber Atatürk Hava Alanında 3 kutu bisküvi almıştım. Allah’tan iyi ki almışım, yoksa hepten dermansız kalacaktık. Hele Şaduman yengenin hali daha da kötü. O şimdi ablası Naciye’nin evinde, biraz toparlanması için onların evinde besiye bıraktım. “
“Pekâlâ, anlat ne oldu? “
“Yahu arkadaş Tayland’ ta lokantaya gittik, garson menüyü önümüze sürdü. Menü listesinde: ‘Yılan çorbası, çekirge ezmesi, hamam böceği kızartması, kurbağa sarması, maymun kelle paçası, solucan makarna, sıçan ızgara… Ve daha ne i-düğü belirsiz böcek kavurmaları… Lokantalara çizgiyi çektik, o gün otele döndük. Bisküviye talim.”
*
Sonra yine bir başka arkadaşım da İtalya’ya gitmişti. O da dedi ki:” Azizim yemeklerin salt ağırlığı pizza ve makarna. Kullanılan yağ da domuz yağı. Ne yapalım çaresiz yedik, yoksa aç kalacağız. Tabi yedikçe de hep şiştik. Malum sekiz kilo şişmanlamışım. “
*
İspanya’ya giden muhafazakâr bir arkadaşı da dinledim: “İspanya’nın cazibesine kapıldık geldik. Burada et yemeklerinin hemen hepsinde domuz eti var. Elhamdülillah ben Müslümanım, boğazımdan domuz etinin geçmesi mümkün mü? Yemedim tabi. Açlıktan ölsem de yemem! Ben de aç kalmamak için sabah- akşam yumurta yedim. Velhasıl içim dışım yumurtayla doldu. Bereket versin her lokanta da masaların üstünde ikramlık küçük bir kâsenin içine zeytinyağı koymuşlar, içine de biraz karabiber ve kimyon koymuşlar, ekmeği bandırıp bandırıp yedim. 
*
Tatlı ile aranız nasıl Kerim Bey?”
“Baklavayı çok severim, her ay mutlaka bir tepsi baklava alır, yerim. Ah şu şeker yok mu, biraz ondan korkarım! “
“Tatlıyı ben de çok severim, ama kilo alırım korkusuyla bu konuda el frenini çekmiş durumdayım. “
“Musa Bey dostum, tatlı dedin de bir baklava ile ilgili trajik bir anım var, en iyisi anlatayım: Bayram sonrasıydı, bir gün buzdolabımızın kapısını açtım. 4 tepsi ev baklavası duruyordu. Bir hafta boyunca sabah, öğle, akşam baklava yedim. Bir hafta içinde baklavaları tükettim hem de tek başıma. Sonra eyvah ki, ne eyvah! Bir kaşıntı tuttu beni, neuzübillah sanki uyuz olmuş gibiydim! Biliyorum bu kaşıntı hayra alamet değildi. Belli ki şeker seviyesi tavan yapmıştı. Bu kaşıntının sebebi ondandır gayri. Soluğu Nazilli Devlet Hastanesi Cildiye Polikliniği’nde aldım. Koridorda sırasını bekleyen birkaç kaşınan vatandaşla göz göze geldim. Dayanamadım: “Birader, baklava mı yediniz?
“Ne baklavası kardeşim, neden söz ediyorsunuz?”
Berikine döndüm: “Baklava mı yediniz?” 
“Kim bulmuş ki yesin (!?)” 
O gün kaşınan kimi gördümse: “Baklava mı yediniz ?” diye sordum.
En sonunda birkaç kişi patladı: 
“Ne baklavası ulan, benimle dalga mı geçiyorsun?!”
Zıkkımın kökünü yedim.” 
Ana haber bültenine alerji olduk! “
“Zam kaşıntısı, ulan zam!…” dediler. 
Akşamüzeri Kerim Beyle, stanttan beraber ayrıldık. Yol üzerinde meşhur bir çorbacı vardı, oraya götürdü beni. Birer kele paça çorba içtik, sonra öğretmen evinde kahvelerimizi içtik; güzel sohbetimize orada devam ettik. Nasıl olsa Kerim Bey’in çıkınında yazılacak malzeme çok!..

Musa DİNÇ 
07.01.1960 tarihinde Diyarbakır / Çınar -Aşağı konak Köyü’nde doğdu.

İlkokul birinci sınıfı Aşağıkonak Köyü İlkokulunda, daha sonra Diyarbakır Cumhuriyet İlkokulundan mezun oldu. Ortaokulu; Diyarbakır ortaokulunda daha sonra Diyarbakır Öğretmen Lisesini kazandı. Diyarbakır Öğretmen Lisesini politik nedenlerle 2. sınıfta bıraktı. Van Sağlık Koleji / Sağlık Memurluğu bölümünü kazandı. Van Sağlık Koleji 3. sınıfta iken Van Sağlık Koleji 3.MC Hükümeti zamanında kapatıldı, okul Konya ‘ya nakledildi. Okul hayatı kesintiye uğradı, bir yıl ara verdi.

1982 yılında Konya Atatürk Sağlık Meslek Lisesi Sağlık Memurluğu Bölümünü, 1986 yılında Anadolu Üniversitesi / İş İdaresi Bölümü, 1992 yılında Ankara Gevher Nesibe Sağlık Eğitim Enstitüsü Toplum Sağlığı Bölümü’nü birincilikle bitirdi.
1987–1988 yılları arasında 199. Dönem olarak askerliğini Tank Asteğmen olarak Kırklareli / Lüleburgaz’da ifa etti.
Siirt / Kurtalan ve Diyarbakır’da sağlık memurluğu; yanı sıra Artvin-Ardanuç, Manisa / Turgutlu, Akhisar ve Diyarbakır –Yenişehir 70.Yıl Sağlık Meslek Liseleri’nde meslek dersleri öğretmenliği ve idarecilik yaptı.
2000–2008 yılları arasında Diclem Sahaf Yayıncılık ve Editörlük hizmetlerinde bulundu. Aykırı Sanat, Damar, Öğretmen Dünyası dergilerinin Diyarbakır temsilciliklerini yürüttü. DİSED (Diyarbakır Sanatçılar ve Edebiyatçılar Derneği, Çukurova Yazarlar Derneği ve Türkiye Edebiyatçılar Derneği Yönetim Kurulu’nda görev aldı.
2010 yılında İnönü Üniversitesi Malatya Sağlık Bilimleri Fakültesi /Sağlık Eğitimi Lisans programından mezun olarak Sağlık Eğitimcisi oldu. 2017 yılında Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Hizmetlerinde İletişim alanında Yüksek Lisans yaparak, Sağlık Hizmetlerinde İletişim Uzmanı oldu. 
Mersin / Tarsus, Muğla / Ula ve Aydın / Didim Halk Eğitim Merkezleri’nde “ Hasta Bakım ve Yaşlı Bakım, Tıbbi Sekreterlik ve İlk Yardım “ konulu kurslarda eğitmenlik yaptı.
Sağlık Meslek Liselerinde meslek dersleri öğretmenliği yaptığı dönemlerde sağlık memurluğu, ebelik, tıbbi laboratuvar, anestezi, ATT,Radyoloji, tıbbi sekreterlik , hemşirelik bölüm dersleri ve diğer dersler olmak üzere toplamda 65 çeşit derse girdi. 
Toplum Sağlığı alan öğretmenliği yanı sıra Tıbbi Laboratuvar ve Hemşirelik alan öğretmenliği hizmet içi eğitime katılarak bu alanda da sertifika sahibi oldu. 
Satranç konusunda da söz sahibi, Akdeniz Bölgesi satranç şampiyonasında 5. lik elde etti. 
Aykırı sanat, Amida, Öğretmen Dünyası, Kavram Karmaşa, Hazan, Yaşam Yolu, Mut/Çıtlık, Siya, FIRT, GIRGIR, Popüler ESMER Kültür Dergisi, T.Y.S Güzel Yazılar, Ardanuç’a Bakış, Artvin Serhat, Yeni Akhisar’ın Sesi, Dicle Güneş, Yeni Yurt, Olay, Objektif, Yeni Alanya, Kulilk, Gerçemek, Diyarbakır Kültür Sanat Bülteni, Ekin Sanat, Deliler Teknesi, SarmalÇevrim, Güncel Sanat, Aydın Efesi, Şarlo gibi mizah dergileri ve gazetelerde şiir, öykü ve makaleleri yayımlandı.
Artvin 08 Fm Radyosu’nda mizah saati, Diyarbakır Bağ Tv’ de ‘Tele Pirzola’ adlı mizah programı ve bir dönem Diyarbakır TRT Gap Radyosu’nda “Musa Dinç’le Mizahlı Dakikalar “ adıyla program yaptı.
Türkiye Edebiyatçılar Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası, BESAM ve Uluslararası PEN Türkiye Yazarlar Derneği üyesi, Ünlü mizah GIRGIR Dergisi ve FIRT’ın eski köşe yazarıdır.
09.02.2009 tarihinde Tarsus Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nde meslek dersleri öğretmeni olarak göreve başladı. Bu görevini 2015 yılına kadar sürdürdü. 2015 yılında emekli oldu, sonra Muğla Özel Yücelen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde meslek dersleri öğretmeni olarak, bir yıl görev yaptı. 
Aydın / Didim’e yerleşti, aktif olarak yazarlığını sürdürmektedir. Üç yıl önce Mavi Didim Gazetesi’nde köşe yazarlığına başladı, halen burada köşe yazarlığı devam ediyor. 
2011 ve 2012 yıllarında Orhan Kemal Öykü Ödülü Yarışmasında Seçici Kurul’da görev aldı. 2011 yılında Kaygısız Abdal Öykü Ödülü yarışmasında Jüri üyesi oldu.
Eğitimci –Yazarın tiyatro oyunları birçok okul ve sendikalarca sahneye konuldu. Son 10 yıl boyunca öykü jüri üyeliklerinde görev aldığı için hiçbir yarışmaya katılmadı.
Ödülleri: 
*Türkiye Sağlık Meslek Liseleri Öğretmenler Arası Makale Yarışması’nda birincilik ödülü. * Aykırı Sanat / kültür, edebiyat, sanat dergisi; “Beri Gel Alanya” öyküsüyle ‘Özendirme Öykü Ödülü.’ *“ Dayımla Hoşbeş” öyküsüyle 8. Alanya Kaygısız Abdal, “Kızıl Kule Öykü ödülü” * “Kısa Dalga “ Mizah öyküleri dosyasıyla 2. Muzaffer İzgü Öykü Ödülü yarışmasında dereceye girdi. Bilgi Yayınevinde dosyası kitap olarak basılma kararı alındı. 
Kültür Bakanlığınca ödüllendirildi. 8 kitabı Türkiye’nin tüm kütüphanelerinde yer alınması için, yayın evinden bir miktar satın alındı. 
Yayımlanmış yapıtları: 1.Şöhretli Eşek Arıları/Mizah Öyküleri, 2.Acıkan Karıncalar/Mizah Öyküleri 3.Tipten Tipe/Mizah Öyküleri, 4. Gül ve Düşün/Gülmece Masalları, 5.Efendiler Köyü/Gülmece Öyküler-Tiyatro, 6.Garip Hallerimiz/Deneme, 7.Dinç Kafa’dan /Düşündüren Sözler, 8.Yalnızım /Şiir, 9.Sur Dibi (Denemeler, Fıkralar, Söyleşiler) 10.DinçKafa’dan Yorumlarıyla/Taşıt Edebiyatı, 11.Arkadaşım Ninem Adaşım Dedem / Çocuk Öyküleri, 12.Cemilo / Roman, 13. Suçsuz / Mizah Öyküleri toplamı, 14.Bal Tadında /Büyüklere Masallar, 15.Bir Daha Asla / Mizah Öykü Seçkisi, 16. Yüreğimden Damıttım Yarınlara/ Deneme 
Yazarla İletişim:* musadinc2109@gmail.com * musa-dinc@hotmail.com

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.