Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Haftanın Kitabı | Sirte Kıyısı | Meral Baltacı Nalbantoğlu

27.05.2019
1.491
A+
A-
Haftanın Kitabı | Sirte Kıyısı | Meral Baltacı Nalbantoğlu

| Julien Gracq

“Bu dünyada her şey iki kez ölür, ilk kez kendi işlevi içinde, ikinci kez gösterge olarak: ilk kez nelere hizmet ediyorsa onların içinde, ikinci kez bizden istemeyi sürdürdüğü şeylerin içinde.” 

İşte böyle örtük anlamlarla dolu bir roman Sirte Kıyısı. Öyle ki; okurken aşırı bir çabam oldu anlamak için sürekli olarak. Onun için de akıvermedi kitap. Savaşa savaşa okudum. Evet, kimi anlamlara ulaştım ama hep şüphelendim: başka bir şey daha var mı görmediğim, hissetmediğim, anlamadığım, anlamlandıramadığım. Bir yanıyla zevkli bir yanıyla zihin yorucu bir metin. Ama çok güçlü bir metin. Meydan okuyor okuyucuya. En çok Fowles‘ın “Büyücü” sünü okurken böyle hissettim, bunu Ulysses okumamış biri olarak söylüyorum tabii. 

Hikaye, vahşi ve ilkel insanların yaşadığı düşman Farghestan ülkesi ile denizden sınır olan Sirte‘ye gözlemcilik görevi ile giden Orsenna’lı Aldo‘nun düşmanla ilk karşılaşmasına kadar olan süreci ve sonrasında savaş ilanının insanlar üzerindeki etkilerini anlatıyor. İlginç olan, yıllardır Orsenna‘da hüküm süren barış dönemi, düşmansızlık nedeniyle adeta insanların üzerine ölü toprağı serpilmiş gibi hareketsiz ve ruhsuz yaşamaları. Savaş ihtimali, bu ihtimali canlı tutan şeytani düşünceler halka yaşadıklarını hissettiriyor. 

Burada karakter sayısı sınırlaması olduğu için alt izleklere girmek mümkün değil. Şu kadarını söyleyeyim. Hepsi ilginç. 

Julien Gracq, olayları, katakterleri, özellikle de mekanları ve mekanların insan üstündeki etkilerini öyle detaylı ve çok boyutlu anlatmış ki, anlatılan her şey algınıza hücum ediyormuş, devasa boyutlara ulaşmış da zihninizi kaplamış gibi hissediyorsunuz. Ya da ben böyle hissettim. 

Akım olarak gerçeküstücülük akımına uygun bir romanmış ve dünyada “beş önemli dadaist romandan biri” imiş. 

Julien Gracq, büyük bir yaratıcı bence, sıradışı ve ince çalışan, sözcüklerle ve olgularla büyük bir metni oluşturmak için fevkalade bir iş çıkarmış biri. Fakat yine söylüyorum: bence zor bir yazar. 1991 yılında da bu kitaba verilen Goncourt Ödülünü reddetmiş. Fransa’da verilen en önemli edebiyat ödülünü yani. Değişik bir kafa işte. 


Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.