ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Şato | Meral Baltacı Nalbantoğlu

25.05.2019
1.305
A+
A-
Şato | Meral Baltacı Nalbantoğlu

| Kafka

Antbirlik Kitap Kulübü’nde son okuduğumuz kitap Şato oldu. İş arkadaşınla kitaplar hakkında konuşmanın çok ayrıcalıklı bir durum olduğunu, bu şansı yakalamanın zor olduğunu tekrarlayarak başlayayım. 

Kafka 20. yüzyıl edebiyatında büyük yer etmiş, “Kafkaesk” ya da “Kafkavari” (Sebep sonuç ilişkilerinin bildik halinin dışına çıktığı, her an her türlü tuhaflığın herkesin başına gelebileceği, kimsenin bunu sorgulamayacağı karanlık, tehdit edici, korkutucu gerçeküstü durum) terimini kazandıracak kadar kendine özgü tarzı olan bir yazar. Genellikle yabancılaşma, saçmalık, varoluşsal kaygılar temalarını islemiş. Nabokov, Marquez, Borges ondan etkilenen isimlerden birkaçı.

“Şato” tarafından kadastrocu olarak görevlendirilen K. adlı kahramanın, Şato’ya ulaşmaya çalışırken yaşadığı saçmalık derecesinde tuhaf zorluklar anlatılıyor romanda. K.’nın geçmeye çalıştığı bürokrasinin komiklik derecesindeki engelleri gerçeküstü bir kasaba atmosferi ve karakterleri eşliğinde okurda kalıcı bir etki bırakıyor. Metnin içinde ilerlerken tuhaflık ve tuhaflığın giderek normalleşmesi Kafkaesk atmosfer deneyimini yaşamanıza neden oluyor.

Şu dünyada sadece 41 yaşayan Kafka, çok güvendiği dostu Max Brod’a sonunu yazamadığı bu kitabı ve diğer bazı kitaplarını yakmasını vasiyet etmiş. O da bu vasiyete uymamış. Uysa, insanlık Kafka’yı tanımayacak, edebiyatta yolları çatallanan bahçe öyküleri ya da büyülü gerçekçilik romanlarının önü açılmayacaktı. Iyi ki böyle sağduyulu bir dosta sahipmiş Kafka. 


Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.