Dolar 34,7568
Euro 36,7046
Altın 2.960,60
BİST 9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 11 °C
Hafif Yağmurlu

Sanatçılar Telif Hakkı Bedelinin Akıbetini Soruyor | Başak Kaya

27.01.2021
1.035
A+
A-
Sanatçılar Telif Hakkı Bedelinin Akıbetini Soruyor | Başak Kaya

100 milyon Euro telifimiz nerede?

Sanatçılar, bandrol bedeli olarak eserlerinden kesilen ve 100 milyon Euro’yu bulan telif hakkı bedellerinin akıbetini soruyor.

Kısıtlamalar yüzünden eğlence yerlerinin kapanması nedeniyle salgından en çok etkilenen meslek grupları arasında ilk sıralarda yer alan sanatçılar, bandrol bedeli olarak eserlerinden kesilen telif hakkı bedellerinin bir an önce ödenmesini bekliyor. Müzik Yapımcıları Birliği ve Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) üyesi Hasan Akkiraz, sanatçıların 2002’den beri kesilen telif hakkı bedellerinin ödenmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bu bedel müzik, görüntü, ilim-edebiyat eserlerini iletmeye, dinlemeye, indirmeye yarayacak tüm teknolojik aletlerden kesiliyor. Telif hakkı kapsamında tüm teknolojik aletlerden kesilen bandrol bedeli 100 milyon Euro’luk bir rakama ulaştı. Sanatçılar sadaka değil kendi paralarını istiyorlar” dedi.

YÜZDE 99 YAŞAYAMIYOR

Günlük kazanan, günlük yaşayan bir sektörde olduklarını vurgulayan Akkiraz, salgının durumu daha da zorlaştırdığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Haftada ancak 3 gün çalışabilen, aylık geliri 2 bin 500 lirayı geçmeyen insanlarız. Müzisyenlik ağır ve ucuz işçilik anlamına da geliyor. Sektörde sadece yüzde 1 iyi para kazanıyor, kalan yüzde 99’u yaşayamıyor. Pandemide 200’e yakın müzisyen intihar etti. Enstrümanını satan müzisyen sayısı bilinmiyor. İktidar sanatçıyı sahnede unuttu. Oysa Anayasa’ya göre sanatçı korunur ve desteklenir.”

2002 yılından bu yana tek kuruş ödenmedi.

Telif hakları yasası çıkarılırken sanatçıya ve sanata destek verilmesinin hedeflendiğini vurgulayan Hasan Akkiraz, “Bu fon 2002’den beri duruyor ve sanatçıya hiçbir şey verilmedi. Ayrıca Avrupa Birliği’nden gelen fonlar var ama o da dağıtılmıyor” dedi. Tüm dünyada bu kaynakların sanatın desteklenmesi için harcandığını belirten Akkiraz, “Bu paralar nerede? Deprem vergileri nasıl başka kaynaklara aktarılıyorsa bunlar da kayıp” diye konuştu.

Kaynak: Sözcü

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.