Şaharah Köprüsü M.Ö. 17. Yüzyılda Yemen’de İnşa Edildi
Şaharah Köprüsü M.Ö. 17. yüzyılda Yemen’de inşa edildi ve ilk başta normal bir köprü gibi görünse de, ona bağlı ilginç hikayeleri var.
Yapı, Türklerin işgal etmeye kalkması halinde dakikalar içinde yıkılmak üzere tasarlanmış ve aynı zamanda bir başka çağın soruna mantıklı çözümdü.
İki dağ arasındaki 300 feet derinliğindeki vadiye uzanan köprü, komşu köylerde hala vatandaşların kullandığı köprü. Köprü, Yemen’in kuzeybatısındaki Ahnum Dağı Sırası’nda, Sana’a 140 km uzaklıktaki ‘Amran valiliği’nde bulunabilir. İki dağı birbirine bağlıyor, Jabal al Emir ve Jabal al Faish, ikisinin birbirine yaklaştığı bir kanyon boyunca uzanıyor. Köprü 65 feet uzunluğunda ve 9 feet genişliğinde. Öncelikli olarak dağlarda bol miktarda materyal olan kireç taşından yapılmıştır. Shaharah Köprüsü Shaharah kasabasına gidiyor.
Ahnum dağlarında kaç asırdır insanların yaşadığı bilinmiyor. Yemen’in kendisi dünyanın en eski medeniyet merkezlerinden biridir. Ülke Arap Yarımadası’nın dibinde yer alıyor. Yarımadanın çoğu kurakken, Yemen verimli ve düzenli yağışlar yaşıyor. Çok erken dönemlerden itibaren ülke Doğu Afrika ve Ortadoğu krallıkları arasında ticaret için doğal bir kanal olarak hizmet etti. Arkeolojik kanıtlara göre kuzey Yemen dağlarında en az MÖ 5000’den beri büyük yerleşim yerleri var.
Yemen iç savaşla kaplanmadan önce Shaharah Köprüsü, seyahati izlemek için yeterince maceraperest olanlar için en popüler turistik yerlerden biriydi. Zamanla ‘Ahlar Köprüsü’ adını kazandı çünkü iki dağdan oluşan ilkel taş köprünün muhteşem görüntüsü izleyenlerin dilleri açık kaldı. ……
#Alıntı