ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Günün Kitabı | Palyatif Toplum-Günümüzde Acı (Palliativgesellschaft) | Byung-Chul Han

Günün Kitabı | Palyatif Toplum-Günümüzde Acı (Palliativgesellschaft) | Byung-Chul Han

Kitap değerlendirme yazarı | Ali İhsan Dilmen

Palyatif toplum kitabı hacmi küçük ama içeriği büyük ve anlam derinliği olan bir düşünce kitabı…

Yazar palyatif tedbirlerle insanın acıyı etkisiz kılmak, haz/mutluluk peşinde tutkuyla çabalamak serüveninin beyhudeliğini anlatmaya çalışıyor.

Bu konuda değişik düşünce insanının acı ve hayat üzerine yazdıklarından istifade ediyor.

Yazar aslında acının, hayatın varlığına işaret olarak görüyor.

Ağrı kesicilerle veya başka anestezi malzemeleriyle acının yok edilmekten ziyade sadece hissedilmemesini sağlayabileceğini, aslında acının orada en yalın haliyle varlığını sürdürdüğünü, ağrı kesici veya anestezik müdahalelerle üzerinin palyatif/geçici bir şekilde etkisizleştirilerek örtüldüğünü söylüyor.

Acı, esasında varlığıyla bize kendisini hatırlatmakta ve hükmünü icra etmektedir.

İnsan olmanın gereği acıyla yaşamak, mutluluk hülyalarına kendini kaptırmamaktır.

Acı ve haz insan hayatının varlığına işarettir, ama acının varlığı daha etkindir. O, acı  bulunduğu yerden kişiye haber verir ve varlığını hissettirir.

Hayat ve acının hayatımızdaki yeri ile ilgili bilgi sahibi olmak veya daha doğrusu bu konuyu düşünmek isteyenlere bu kitabı tavsiye ediyorum.

Kitaptan Alıntılar:

Günümüzde her yerde genel bir algofobi, acı korkusu hakim. Acı toleransı da hızla düşmekte.

Algofobi sürekli bir anesteziye yol açtı.

Acı yaratacak her durumdan hızla kaçınılıyor.

Aşk acılarına bile şüpheyle bakılmaya başlandı artık.

Algofobi toplumsal alana da uzanır.

Acı verecek tartışmalara yol açabilecek çatışma ve fikir ayrılıklarına çatışmalarına giderek daha az yer verilmektedir.

Algofobi siyasete de yansır, uyum ve uyuşma baskısı artar.

Siyaset palyatif alana sıkıştırılarak canlılığını yitirir.

“Alternatifsizlik” siyasi bir ağrı kesicidir, muğlak “Orta yol” palyatif bir etki gösterir.

Tartışmanın ve daha iyi savlar uğruna mücadelenin yerini sisteme uymanın baskısı yer alır.

Demokrasi sonrası bir toplum yapısı yaygınlaşmaktadır.

Bu palyatif bir demokrasidir.

Palyatif siyaset acı verebilecek keskin reformlar ya da vizyonlar oluşturmayı beceremez.

Bunun yerine sistemik bozukluk ve kırıklıkların üzerini örtmekle kalan kısa süre etkili ağrı kesicilere başvurur.

Palyatif siyasetin acıya cesareti yoktur.

Her şey eskisi gibi devam etsin istenir.”

 

KİTAP TANITIM BÜLTENİ | KİTAP YURDU | METİS YAYINLARI

 

Günümüzde her yerde genel bir algofobi, acı korkusu hâkim. Acı toleransı da hızla düşmekte. Algofobi sürekli bir anesteziye yol açtı. Acı yaratacak her durumdan kaçınılıyor. Aşk acılarına bile şüpheyle bakılmaya başlandı artık. Algofobi toplumsal alana da uzanır. Acı verici tartışmalara yol açabilecek çatışma ve fikir ayrılıklarına ve çatışmalarına giderek daha az yer verilmektedir. Algofobi siyasete de yansır. Uyum ve uyuşma baskısı artar. Siyaset palyatif bir alana yerleşerek her türlü canlılığını yitirir. “Alternatifsizlik” siyasi bir ağrı kesicidir. Muğlak “orta yol” palyatif bir etki gösterir. Tartışmanın ve daha iyi savlar uğruna mücadelenin yerini sisteme uyma baskısı alır. Demokrasi-sonrası bir toplum yapısı yaygınlaşmaktadır. Bu palyatif bir demokrasidir. Palyatif siyaset acı verebilecek keskin reformlar ya da vizyonlar oluşturmayı beceremez. Bunun yerine sistemik bozukluk ve kırıklıkların üzerini örtmekle kalan kısa süre etkili ağrı kesicilere başvurur. Palyatif siyasetin acıya cesareti yoktur. Böylece her şey eskisi gibi devam eder.

Byung-Chul Han

Çevirmen:       Haluk Barışcan

Yayın Tarihi:   05.07.2022

Orijinal Adı:    Palliativgesellschaft

ISBN:   9786053162599

Dil:      TÜRKÇE

Sayfa Sayısı:    80

Cilt Tipi:          Karton Kapak

Kağıt Cinsi:      Kitap Kağıdı

Boyut:  13 x 19.5 cm

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.