Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Oyuncu Sülün Osman Kimdir? | Nuri Kaymaz

15.11.2022
715
A+
A-
Oyuncu Sülün Osman Kimdir? | Nuri Kaymaz

Dolandırıcılar kralı olarak tarihe geçen kişinin asıl adı, Osman Ziya Sülün’dür. (1923-1984).

Osman Ziya Sülün, 1923’te İstanbul’da doğdu. Adını duyurduğu ilk “işini” 1948 yılında Fatih’te yeni tuttuğu evin sahibini dolandırarak yaptı.

1950 ve 60’lı yıllardaki “işleriyle” ün kazanan “Sülün Osman”, Beyoğlu’nda sokakta yürüyen tramvayı, Galata Kulesi’ni, Eminönü Meydanındaki saati, şehir hatları vapurları gibi kamu mallarını saf vatandaşlara ‘satarak’ ya da ‘kiraya vererek’ efsane haline geldi.

Taksim Meydanı’nın girişine paspas koyup, burası benim diyerek gelenden geçenden para aldığı, bir zamanlar Dolmabahçe önünde demirlemiş olan Amerikan 6. filosuna ait olan bir uçak gemisini sattığı, İstanbul’a yeni gelmenin ürkekliğini üzerinden atamamış taşralılardan meydanlardaki saate bakma parası dahi aldığı rivayetler arasındadır.

Filmlere bile konu olmuş Sülün Osman tarihin gelmiş geçmiş en büyük, en komik ve en şaşırtıcı dolandırıcısıdır.

Galata Köprüsü’nü satarken tesadüfen yakalanan Sülün Osman, kendisini sıradan bir dolandırıcı değil, bu işin kitabını yazıp, felsefesini yapmış bir düşünür olarak görmekte olup 20 Nisan 1962’de hapisteyken ‘Alınteri ile Yaşamak’ konulu konferans vermiştir.

Ölümüyle ilgili kesin bilgi olmamakla birlikte, polisin tahminlerine göre 1984’te Beyoğlu’nda sürekli kaldığı bir otelde kalp krizinden ölmüş, kimlik taşımadığı için kimsesizler mezarlığına gömülmüştür.

 

 Kaynakça:

Hürriyet Gazetesi Mays 12 1985

Cumhuriyet gazetesi 1977 Eylül

Milliyet Gazetesi 1969 Mart

 

 

Terzi Nuri Kaymaz
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.