ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Öykü ne değildir

25.09.2017
1.424
A+
A-
Öykü ne değildir

Ve…

  • Öykü, roman değildir. Çünkü aslında “Şiirin Kız kardeşi Öyküdür” dür. Her sözcüğünün ağırlığı mücevherci terazisinde tartıldığı için şiirle akrabadır.
  • Semih Gümüş: Öykü, romanın kısası değildir.
  • Jale Sancak: Öykü içinde barındırsa da, anı türünden, izlenim yazısından, makaleden apayrı, bir ana edebiyat türdür.
  • Berna Durmaz: Öykü kişiden, olaydan, atmosferden, kurgudan ibaret değildir. Bunların arasından, altından, üstünden kayarak geçen renkli bir balıktı o.
  • Mahir Ünsal ErişRomanın kısası değildir.
  • : Öykü, konusundan ibaret değildir. Anlamından ibarettir.
  • Feryal TilmaçŞüphesiz ki öykü seçilmemiş sözcüğün gelip de hoyratlıkla, patavatsızca, kendinden hak görerek konaklayabileceği bir yolgeçen hanı değildir.
  • Nihan ErenÖykü iç dökmek anı defteri yazar rolünün aracı, payesi içsel yolculuk kolaylık romana giden yol değildir. ‪
  • : Öykü, nereye gittiğini, kimin kullandığını bilmediğimiz; içindeki yolcuları tanımadığımız tabelasız bir dolmuş değildir.
  • Sibel AtasoyÖykü bir maraton koşusu değildir, sabır ve dayanıklılık gerektirmez. Şiiri yüz metre koşusu ilan edersek öykü de ikiyüz metre koşusudur.
  • Nihan Kaya: Öykü romanın kısası değildir. Daha geniş bir anlamı olan “hikâye” değildir. Serim-düğüm-çözüm formu değildir. Çoğunluk ne diyorsa o değildir.
  • Mehmet MolaosmanoğluÖykü, ‘ne değildir’ sorusuna muhatap olacak yaşamın yazın biçimi değildir!
  • Aşkın GüngörGüçlüleri anlatsa da güçlüden yana saf tutmayan şeydir öykü. Yani öykü, kaypak değildir.
  • Alper KayaÖykü bir yara bandı değildir. Sarsar, yakar, hırpalar; birazcık sever, azıcık da şefkat gösterir. Yaraları sarıyorsa öykü değil, şiir olur.
  • : Öykü ders kitabı, öykücü öğretmen değildir.
  • Sadık YemniUstaca şaşırtmayan, kalp burmayan, mesellerin izini sürmeyen bir metin asla değildir.
  • Dürsaliye ŞahanÖykü ölümlü değildir, dolayısıyla soyut da değildir. Her oluşumun bir hikâyesi olduğuna göre sınırları yeryüzünden öte, evrenle eşittir.
  • Şekerlemeden şelalelerin aktığı bir masal değildir öykü. Fakir ekmeği gibi azdır, küçüktür ama bir o kadar sıcak, doyurucu ve lezzetlidir.
  • Bazen şiirimsi bir anlatım olduğundan bahsedilir bazı öykülderde, oysa şiirimsi bir öykü olmaz. Yazılan metin ya öyküdür ya da şiir.

VE             

Güven PamukçuNeden  Değildir de…

Hikâye anlatır, biter; sonu vardır. Öykü çok katmanlıdır. Boşluklar dahi metne dâhildir. Kısadır. Kısalık sayfa sayısıyla da ilgilidir, ama metnin okunma ritmiyle de… Öykü akar gider; sesi, müziği… Hikâye, yolda rastladıklarına sarılır, öpüşür; bulduklarıyla devam edebilir, sözlü olarak da aktarılabilir. Öykü, okuyucuya söz hakkı verir. Hikâye, aha ben bu kadarım, der. Öykü dili yenidir. Gün içinde kullanılan sözcüklerden oluşur, bütün içinde etkin sözcük tekrarı azdır. Hikâye geleneğe de yaslanır;  denize dışardan bakar,öykü suyun içindedir;  im’lerin sözcüğün yerini almasına, sözcük gibi kullanılmasına izin verir.  Hikâyeyi uzatınca “novelette”ye, oradan romana geçiş yapılabilir,ama öykü; şak, biter, ucu açıktır, yoğun imgeye izin verir. En çok fotoğraf, resim, şiire (…şiir de hikâye anlatmaz.) yakın durur da benzemez. Her şeyin bir öyküsü vardır: Taşın, suyun, kedinin;  ama insanın kendisi hikâyedendir!     Güven Pamukçu.

 

2 Haziran 2017,Akköy-Didim / Kaynak: Edebiyatist

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.