ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Ödüllü Kitraplar

15.09.2016
1.215
A+
A-
Ödüllü Kitraplar

 Ödüllü Kitraplar Genel Listesi

18 15 14 Red Chamber_Cvr.indd

Afet İnan Tarih Araştırmaları Ödülü

Afet İnan Tarih Araştırmaları Ödülü 1990 yılında, Prof. Dr. Afet İnan’ın anısını yaşatmak, onu genç kuşaklara tanıtmak ve tarih araştırmalarını teşvik etmek amacıyla ailesinin girişimiyle verilmeye başlandı. İki yılda bir yeni sahiplerini bulan ödül, 1995 yılından itibaren Tarih Vakfı’nın akademik desteğiyle verilmeye devam etmektedir.

  • Akademi Kitabevi Edebiyat Ödülleri

Genç yazarları özendirmek amacıyla 1979’da kurulan ödül, şiir, hikâye, roman, deneme-inceleme-eleştiri-gezi ve çocuk edebiyatı dallarında yayımlanmış ya da yayıma hazırlanmış ilk yapıtlara verilmekteydi.

  • Altın Portakal Şiir Ödülleri

Altın Portakal Şiir Ödülü, AKSAV (Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı) ile AKSEV (Akdeniz Sanatevi) işbirliğiyle 1997 yılından itibaren, iki dereceli olarak başlayan ilk yılın ardından tek kitaba verilerek sürdürülmektedir. Her yılın şiir ödülü, seçici kurul üyeleri tarafından, bir önceki yıl yayımlanan şiir kitapları arasında yapılan değerlendirme sonunda belirlenerek Altın Portakal Şiir Ödülü’ne değer görülen kitabın şairi için, bir sonraki yıl Şiir Sempozyumu düzenlenmekte; ödüllü şairin şiiri ve yapıtı şiir insanları tarafından bildiriler sunularak değerlendirilmektedir. Sempozyumda sunulan bildiriler genellikle aynı yıl içinde kitaplaştırılarak Altın Portakal Şiir Ödülü ve Sempozyumu’nun belgesi olarak yayımlanmaktadır. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bu uygulama Altın Portakal Şiir Ödülü’ne özgün ve saygın bir konum sağlamakta; 21 Mart Dünya Şiir Günü’nü de kapsayan nitelikli bir edebiyat şenliği olarak onu ayrıcalıklı kılmaktadır. Altın Portakal Şiir Günleri, ayrıca şiir odaklı çeşitli sergi, panel ve yayınlarıyla her yıl şiirseverlerle bütünleşerek ülkemizin en önemli edebiyat etkinliklerinden biri olmayı kurumsal olarak sürdürmektedir.

  • Astrid Lindgren Ödülü

İsveçli çocuk edebiyatı yazarın Astrid Lindgren’in 2002’de 94 yaşında vefat etmesinin ardından, İsveç Hükümeti tarafından yazar anısına verilen ödül, beş milyon İsveç Kronu ile dünyanın en büyük çocuk ve genç edebiyatı ödülü olmasının yanısıra, en büyük ikinci edebiyat ödülüdür. Ödül, kitapları 91 dile çevrilen ve 145 milyondan fazla satan Astrid Lindgren’in edebi yaklaşımına uygun olarak, yeni ve yetenekli öykücülere, yazarlara ve kitap resimleyenlere verilmektedir.

  • Asturias Prensi Edebiyat Ödülü (Fundacion Principe de Asturias)

La Fundación Príncipe de Asturias convoca desde 1981 los Premios Príncipe de Asturias que, anualmente, son entregados por Su Alteza Real el Príncipe de Asturias, Presidente de Honor de esta institución, en un solemne acto académico que se celebra en Oviedo, capital del Principado de Asturias.
Son objetivos primordiales de la Fundación consolidar los vínculos existentes entre el Principado y el Príncipe de Asturias y contribuir a la exaltación y promoción de cuantos valores científicos, culturales y humanísticos son patrimonio universal.The Prince of Asturias Foundation was founded in the city of Oviedo on 24th September 1980 at a formal ceremony presided over by His Royal Highness the Prince of Asturias, Heir to the throne of Spain, who was accompanied by his parents, Their Majesties the King and Queen of Spain.
The essential aims of the Foundation are to consolidate links between the Principality and the Prince of Asturias, and to contribute to encouraging and promoting the scientific, cultural and humanistic values that form part of mankind’s universal heritage.

  • Behçet Aysan Şiir Ödülü

Behçet Aysan Şiir Ödülü, 1993 Sivas Katliamı’nda öldürülen şair ve tıp doktoru Behçet Aysan adına Türk Tabipleri Birliği tarafından verilen şiir ödülüdür.

  • Birleşik Devletler Ulusal Kitap Ödülleri

Amerika’da yazıma olan ilgiyi artırmak ve yazım çalışmalarını geliştirmek amacı ile 1950 yılında verilmeye başlanan ödüller, Birleşik Devletleri’nde verilen en yüksek edebiyat payesidir. Roman, edebiyat dışı, şiir ve genç edebiyatı alanlarında verilen ödüllerin yanısıra, “ömür boyu başarı” nişanları da her yıl sahiplerini bulmaktadır.

  • Bollingen Ödülü

Layık görülenler arasında Ezra Pound, Wallace Stevens, W.H. Auden gibi ünlü ve saygın şairlerin de bulunduğu Bollingen Ödülü, Yale Üniversitesi Beinecke Kütüphanesi tarafından iki yılda bir verilmektedir. Carl Jung’un inzivaya çekildiği İsviçre’nin Bollingen kasabasının adından esinlenerek 1948 yılında verillmeye başlanmıştır.

  • Cemal Süreya Şiir Ödülü

1990’da hayatını kaybeden şair Cemal Süreya anısına düzenlenen şiir ödülü 1991 yılından beri verilmektedir. 2001 yılından sonra 3 yıl ara verilen ödüller, 2004’den beri Cemal Süreyya Kültür ve Sanat Derneği tarafından devam ettirilmektedir. Yayımlanmış Kitap Ödülü ve Yayımlanmamış Dosya Ödülü olmak üzere iki dalda ödül verilir.

  • Cervantes Ödülü – Premio Miguel de Cervantes

İspanyol Kültür Bakanlığı tarafından verilen ödülün sahipleri, ünlü İspanyol yazar Miguel de Cervantes anısına, İspanyol Dili ve Edebiyatı’na katkıda bulunduğu düşünülen yazarlar arasından seçilmektedir. Booker Ödülü’nün, İspanyol dilinde eşdeğeri olarak görülen Miguel de Cervantes Ödülü, Nobel Edebiyat Ödülü’ne de benzetilmektedir.

  • Cevdet Kudret Edebiyat Ödülleri

Cevdet Kudret Edebiyat Ödülleri, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve TÜYAP’ın işbirliğiyle, beş ayrı dalda dönüşümlü olarak verilmektedir.

  • Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü

Şair Ceyhun Atuf Kansu anısına 1986’dan beri verilmekte olan şiir ödülüdür.

  • Costa Kitap Ödülleri (Whitbread)

1971 yılında Whitbread Ödülleri adıyla verilmeye başlanan ödül, 2006 yılından sonra Costa Kitap Ödülleri adını almıştır. Roman, ilk roman, çocuk edebiyatı, şiir, biyografi alanlarında verilmektedir. İngiltere’nin en saygın kitap ödüllerinden biridir; sahipleri arasında Mark Haddon, Philip Pullman, Seamus Heaney, Ted Hughes, Andrea Levy gibi isimler yer almaktadır.

  • Dağlarca Şiir Ödülü

“Türkçem benim ses bayrağım” diyerek yüzü aşkın kitabıyla Türkçe’nin ses bayrağını yaşamı boyunca yükseklerde dalgalandıran Fazıl Hüsnü Dağlarca, 100 yıl önce doğduğu yer olan Beşiktaş’ta, adına düzenlenen etkinliklerle yaşamaya, yaşatılmaya devam ediyor. Yaşadığı dönemde “Yaşayan En Büyük Şair’’ sıfatıyla da onurlandırılan Dağlarca, “Yunus gibi giderken gitmez olmak isterim’’ sözüyle, şiirdeki ölümsüz kaynaklardan biri olmak isteğini ortaya koymuştu. Beşiktaş Belediyesi tarafından, PEN Yazarlar Derneği ve Türkiye Yazarlar Sendikası’nın desteğiyle düzenlenen bu ödül, Dağlarca’nın anısını yaşatmak, Türk şiirinin gelişimine katkıda bulunmak ve şiiri hayata daha çok katmak amacıyla verilir.

  • Duygu Asena Roman Ödülü

Bu ödül, yazdıklarıyla Türkiye’deki kadınların sorunlarına büyük bir duyarlılık gösteren Duygu Asena’nın anısına bir saygı duruşudur. Onun Türkiye’ye mal olmuş eseri Kadının Adı Yok’tan yola çıkmakta, ülkemizde kadınların yaşadığı zorlukların hâlâ sürmekte olduğuna vurgu yaparak, farkındalığı artırmayı da amaçlamaktadır. O yüzden de: “Kadının Hâlâ Adı Yok.”
Türkiye’yi kadın hakları özgürlük ve eşitlik konularında “ilk”lerle tanıştıran değerli yazarımız Duygu Asena’nın anısına, edebiyat dünyasında başarıları ödüllendirmek amacıyla 2007 yılından başlayarak yılda bir kere verilmektedir.
Yıl içinde yayımlanmış tüm romanların başarılarını ödüllendirmek amacıyla düzenlenen bir roman ödülüdür.

  • Edgar Allan Poe Ödülü

Her yıl Mystery Writers of America tarafından Edgar Allan Poe anısına verilmektedir. Roman, edebiyat dışı, TV, sinema ve tiyatro senaryosu alanlarında verilen ödül,”The Edgars” adıyla da bilinmektedir.

  • Erdal Öz Edebiyat Ödülü

Ödül her yıl, seçici kurulun öykü, şiir ya da deneme alanındaki tüm eserleri değerlendirmesi sonucunda, yaşamakta olan ve son üç sene içinde bir yapıtı yayınlanmış olan bir şair ya da yazara verilir. Ödülü bir kez alan kişiye tekrar ödül verilmez.Seçici kurul altı üye ile Can Yayınları’nın temsilcisinden oluşur. Her sene kurula başkanlık eden üye kuruldan ayrılır ve yerine yeni bir kişi seçilir. Kuruldan ayrılan üye altı yıl içinde yeniden seçici kurulda yer almaz, böylece kurulun 6 yılın sonunda yenilenmesi sağlanmış olur.
Her yılın 17 Mart gününde, seçici kurul tarafından belirlenen ödül sahibi basına açıklanır. Ödül, Erdal Öz’ün doğum günü olan 26 Mart günü Pera Müzesi’nde yapılan törenle sahibine verilir.

  • Franz Kafka Ödülü

Çek Cumhuriyeti tarafından Franz Kafka anısına verilen ödül, Prag şehri ve Franz Kafka Derneği tarafından da desteklenmektedir.

  • George Orwell Ödülleri

Prestijli siyasi yazı ödülü olarak görülen George Orwell ödülleri ; en iyi siyasi kitap, siyasi gazeteci ve siyasi web blog yazarı alanlarında verilmektedir.

  • Giller Ödülü

Giller ödülleri, Kanada’nın en önemli edebiyat etkinlikleri arasında yer alıyor. 1994’ten beri verilen ödüller, gazeteci-yazar Doris Giller anısına, kocası Jack Rabinovitch tarafından düzenleniyor.

  • Goethe Ödülü

Avrupa’nın saygın edebiyat ödüllerinden sayılan Goethe Ödülü üç yılda bir verilmektedir. Ödül sahipleri, Johann Wolfgang Goethe’nin doğum tarihi olan 28 Ağustos’ta açıklanmaktadır. Ödül alanı edebiyat ile sınırlandırılmamıştır; Goethe anısına, insanlığa yaratıcı katkıları bulunduğuna inanılan kişilere verilir.

  • Grinzane Cavour Ödülü

Grinzane Cavour Ödülü, gençlere edebiyatı sevdirmek ve modern bir edebiyat anlayışı edinmelerini sağlamak amacı ile 1982 yılında verilmeye başlanmıştır. Farklı kültürlerin ve yeni deneyimlerin altını çizen ödülün sahipleri arasında, Nobel ödüllü yazarlar yer almaktadır. İtalya, Piedmont’a ait kökleri Avrupa ve tüm dünyaya yayılan Grinzane Cavour Ödülü, günümüzde uluslararası saygınlığa sahip bir edebiyat ödülüdür.

  • Haldun Taner Öykü Ödülü

1987’den beri düzenlenmekte olan öykü ödülüdür.
Ödül, o yıl yayımlanmış öykü kitapları veya yeni yazılmış, henüz yayımlanmamış öyküler arasında seçilen bir öyküye verilmektedir.

  • Hans Christian Andersen Ödülü

International Board on Books for Young People (IBBY) tarafından iki yılda bir verilen Han Christian Andersen Ödülü “Küçük Nobel” olarak da bilinmektedir. Çocuk edebiyatı alanında uluslararası saygınlığa sahip olan ödül, yazarlara ve kitap resimleyenlere verilmektedir. Danimarkalı çocuk kitapları yazarı Hans Christian Andersen adına verilen ödülün sahipleri, bizzat Danimarka Kraliçesi tarafından verilen altın bir madalya ile ödüllendirilirler.

  • Hugo Ödülü

Hugo Ödülü, her yıl bir önceki yıl yapılan en iyi bilim kurgu çalışmalarına çeşitli kategorilerde verilen bir ödüldür. Ödülün ismi, öncü bilim kurgu dergisi Amazing Stories’in kurucusu Hugo Gernsback’ten gelir. Hugo ödülleri, 1954 yılı hariç 1953’ten itibaren her yıl verilmektedir.The Hugo Awards are given every year for the best science fiction or fantasy works and achievements of the previous year. The award is named after Hugo Gernsback, the founder of the pioneering science fiction magazine Amazing Stories.

  • Madaralı Roman Ödülü

Emekli öğretmen Fikret Madaralı ile eşinin kurmuş oldukları Madaralı Roman Ödülü, 1974 – 1989 yılları arasında verilmiştir. Bir önceki yılda basılmış romanlardan birine verilen ödülün sonucu her yıl, seçiciler kurulu tarafından Köy Enstitülerinin kuruluş yıldönümü olan 17 Nisan gününde açıklanırdı.

  • Man Booker International Prize

The Man Booker International Prize is unique in the world of literature in that it can be won by an author of any nationality, providing that his or her work is available in the English language. It is awarded every second year.Man Group plc has sponsored the Man Booker Prize since 2002 and the Man Booker International Prize since it was first launched. The timescale of the award allows the panel time to study in depth the work of those authors under consideration.
Continuing the leading role Man Booker plays in the world of literature, the Man Booker International Prize has literary excellence as its sole focus.

  • Man Booker Ödülü

Britanya Milletler Topluluğu ve İrlanda Cumhuriyeti vatandaşları tarafından İngiliz dilinde yazılmış, yılın en iyi kitabına verilen ödül, ilk defa 1969’da verilmeye başlanmıştır. Man Grubu tarafından finanse edilen ödülün sahipleri, Man Booker’ın basındaki popülaritesi nedeniyle dünya çapında bir okuyucu kitlesi edinmenin yanı sıra £50.000 para ödülü kazanmaktadır. Ödülün seçiciler kurulu adanın yetkin akademisyenleri, yazarları ve eleştirmenleri arasından seçilir.

  • Medici Ödülü

  • Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü

Şiirimizin büyük ustası Melih Cevdet Anday’ın anısına, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Ören Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenlenen ödüldür.

  • Memet Fuat Ödülleri

  • Mersin Kenti Edebiyat Ödülü

Mersin Kenti Edebiyat Ödülü; Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Türkiye’de ve Mersin’de edebiyata ilgi çekilmesi amacıyla verilen ödüldür.İlk olarak, 2007 yılında verilmeye başlanmıştır.

  • Metin Altıok Şiir Ödülü

Metin Altıok Şiir Ödülü, 1993 Sivas Katliamı’nda öldürülen şair Metin Altıok adına Kırmızı Yayınları tarafından verilen şiir ödülüdür.

  • Nebula Ödülleri

Nebula Ödülleri, Amerikan Bilim Kurgu Yazarları Derneği (SWFA) tarafından verilemktedir. 1965 yılından bu yana, bilim kurgu eserlerine verilen ödül, uluslararası üne sahiptir.

  • Necatigil Şiir Ödülü

Şair Behçet Necatigil’in adına, ailesi tarafından kurulan ödül, 1980’den beri verilmektedir. 1993 yılına kadar, şairin ölüm yıldönümünü olan 13 Aralık günü verilen ödül, 1994 yılından itibaren şairin doğum yıldönümü olan 16 Nisan günü açıklanmaktadır.

  • Neustadt Uluslararası Edebiyat Ödülü

Uluslararası edebiyat yayını World Literature Today ve Oklohama Üniversitesi tarafından desteklenen ödül, iki yılda bir sahiplerini bulmaktadır. Tek bir esere değil, edebi çalışmaların bütününe verilen bir ödüldür. Books Abroad dergisi editörü, Ivar Ivask’ın çabalarıyla 1969 yılında “Books Abroad International Prize for Literature” adıyla verilmeye başlanan ödül, şimdiki adına 1976’da kavuşmuştur. Ödüle layık görülen isimler, dil, ulus ve edebi tür gözetmeksizin yedi kişilik bir jüri tarafından seçilen adaylar arasından belirlenir.

  • Nobel Edebiyat Ödülü

1901 yılından bu yana, İsveç Stockholm’de bulunan Nobel Vakfı’nın verdiği Nobel Edebiyat Ödülü, uluslararası bir ödüldür. Dünya çapında üne sahip yazarların yanı sıra farklı kültür ve dillerden tanınmamış yazarlar da ödülü almaya hak kazanmışlardır. Madalya, diploma ve para ödülünden oluşan Nobel Edebiyat Ödülü, her yıl Ekim ayında açıklanmaktadır.

  • Notre Dame Sion Edebiyat Ödülü

NDS Edebiyat Ödülü, yönetmeliği gereğince, dönüşümlü olarak bir yıl Türkçe yazan bir Türk yazarın eserine; bir sonraki yıl ise Fransızca yazan ve eseri Türkçe’ye çevrilmiş Türk veya yabancı bir frankofon yazarın eserine verilmektedir. Ödül, ilk olarak 2009 yılında verilmeye başlanmıştır.

  • Orange Broadband Ödülü

Kadın yazarları teşvik amacı ile verilen ödül, İngiltere’de yayımlanmış ve İngilizce yazılmış eserlere verilmektedir. Edebiyat dünyasının prestijli ödüllerinden olan Orange Ödülü 1996’dan bu yana verilmektedir. Kazanan yazarlar, para ödülünün yanı sıra Grizel Niven tarafından tasarlanmış ve “Bessie” adı verilen bronz heykele de sahip olmaktadırlar. Ödülün onuncu yılı şerefine verilen “En İyinin En İyisi” ödülüne Small Island romanı ile Andrea Levy layık görülmüştür.

  • Orhan Kemal Roman Armağanı

Sonucu her yıl, Orhan Kemal’in ölüm yıldönümü 2 Haziran’da açıklanan armağan, bir önceki yılın yayınlanmış romanlarından birine verilmektedir.

  • Polisiye Yazarlar Birliği Altın Hançer Ödülleri

 

  • Polisiye Yazarlar Birliği Elmas Hançer Ödülleri

 

  • Polisiye Yazarlar Birliği Gümüş Hançer Ödülleri

 

  • Prix Femina

Fransa’nın en ilginç edebiyat ödüllerinden biri olan Femina Ödülü, 1904’te La Vie Heureuse dergisine yazan ve kadın duyarlıklarını yansıtan bir edebiyat ödülü olmasını isteyen yirmi iki yazar tarafından başlatılmış. Her yıl yalnızca kadın yazarlardan oluşan bir seçici kurul tarafından veriliyor, ama ödülü kazananın kadın yazar olması gerekmiyor.

  • Prix Goncourt

The Prix Goncourt is a prize in French literature, given by the académie Goncourt to the author of “the best and most imaginative prose work of the year.

  • Pulitzer Ödülleri

  1. yüzyıla damgasını vurmuş, üniversitelerde gazetecilik bölümünün açılmasını sağlayan Amerikalı gazeteci Joseph Pulitzer, 1904 yılında hazırladığı vasiyetiyle Pulitzer Ödülleri’nin temelini atmış oldu. 1917 yılından bu yana, Columbia Üniversitesi tarafından verilen ödül, yirmi bir farklı alanda sahiplerini bulmaktadır. Ödül sahipleri, bağımsız bir komite tarafından seçilmekte ve Nisan ayında duyurulmaktadır.
  • Sait Faik Hikaye Armağanı

Sait Faik Abasıyanık’ın ölümünden sonra annesi Makbule Abasıyanık, oğlunun kitaplarının gelirinden karşılanmak ve Sait Faik’in ölüm yıldönümü olan 11 Mayıs’ta, bir önceki yılın en beğenilen hikaye kitabına verilmek üzere 1955 yılında Sait Faik Armağanı’nı kurmuştur.1960-1963 yılları arasında verilmeyen Armağan, 1964 Mart’ında Darüşşafaka Cemiyeti tarafından yeniden yürürlüğe alınmıştır.
Ödül ayrıca 1981 ve 1982 yıllarında verilmemiş, 1993’te de ödüle layık eser bulunamamıştır.

  • Sedat Simavi Edebiyat Ödülleri

1977’de kurulan Sedat Simavi Edebiyat Ödülleri’nin amacı, en güzel eseri vermiş ve en büyük aşamayı sağlamış yazarlara Sedat Simavi adına ödül vererek yaratıcı çalışmaları teşvik etmek; böylece sanat ve kültür hayatımıza katkıda bulunmaktır. Ödüller, Sedat Simavi Vakfı tarafından her yıl 9 Aralık günü törenle dağıtmaktadır.

  • Sonning Ödülleri

Sonning Ödülü, 1879-1937 yılları arasında yaşamış olan Danimarkalı yazar ve yayıncı C. J. Sonning tarafından oluşturuldu. 1 milyon kronluk değeri olan ödül, her iki yılda bir Kopenhag Üniversitesi’ne bağlı bir komite tarafından Avrupa kültürünün yararı için övgüye lâyık işler ortaya koyan kişilere veriliyor.

  • Strega Ödülü

Strega Ödülü (İtalyanca’da Premio Strega), her yıl İtalya’da yayımlanmış bir kitaba verilen en saygın ödüllerden biridir. Bir önceki yılın 1 Mayıs gününden, içinde bulunulan yılın 30 Nisan gününe kadar yayımlanmış kitaplar ödüle aday olabilirler.1983’ten bu yana ödülün organizasyonu Bellonci Vakfı tarafından yürütülmektedir. İlk Strega Ödülü, 1947 yılında, Tempo di uccidere adlı yapıtıyla Ennio Flaiano’ya verilmiştir. Ödülü kazananlar arasında, İtalyan edebiyatının önde gelen adları yer alır: Cesare Pavese (1950), Alberto Moravia (1952), Giorgio Bassani (1956), Elsa Morante (1957), Dino Buzzati (1958), Giuseppe Tomasi di Lampedusa (1959), Natalia Ginzburg (1963), Tommaso Landolfi (1975), Primo Levi (1979), Umberto Eco (1981), Gesualdo Bufalino (1988) ve Claudio Magris (1997).

  • Talat Sait Halman Çeviri Ödülü

 

  • TRT 1970 Sanat Ödülleri

 

  • Türk Dil Kurumu Ödülü

 

  • Uluslararası IMPAC Dublin Edebiyat Ödülü

Dünyanın dört bir yanındaki kütüphanelerin önerdiği adaylar arasından seçilen 10 eser yeniden değerlendirmeye alınıyor ve ödül sahibi belirleniyor.Ödülün adayları 47 ülkedeki 162 halk kütüphanesinin önerdiği romanların değerlendirilmesiyle belirleniyor ve eserler uluslararası seçici kurulun dikkatine sunuluyor. İngilizce eserlerin değerlendirildiği yarışmaya çeşitli ülkelerden yazarlar katılabiliyor, ancak bu yazarların kitaplarının İngilizceye çevrilmiş olması gerekiyor. Dublin Belediyesi’nin öncülüğünde düzenlenen ve “adaylarını dünyadaki halk kütüphanelerinin okurlarının belirlediği en prestijli edebiyat ödülü” diye nitelenen Uluslararası Dublin Impac Edebiyat Ödülü’ne, merkezi Dublin’de bulunan Impac şirketi sponsorluk ediyor. Yarışmanın kazananına 100 bin euro para ödülü de veriliyor.

  • Yunus Nadi Armağanı

Cumhuriyet gazetesi kurucusu Yunus Nadi adına konmuş olan Yunus Nadi Armağanı, 1946 yılından bu yana her yıl değişen konularda verilmektedir.

 

Ülke Ödül sayısı

Fransa 14,5
Birleşik Krallık 11
Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri 10,5
Almanya 8
İsveç 8
İtalya 6
İspanya 5,5
Polonya 3,5
İrlanda 3
Sovyetler Birliği 3
Norveç 3
Danimarka 3
İsviçre 2
Şili 2
Yunanistan 2
Japonya 2
Güney Afrika 2
Belçika 1
Hindistan 1
Finlandiya 1
İzlanda 1
Yugoslavya 1
İsrail 1
Guatemala 1
Avustralya 1
Kolombiya 1
Çekoslovakya Çekoslovakya 1
Nijerya 1
Mısır 1
Meksika 1
Saint Lucia 1
Portekiz 1
Macaristan 1
Avusturya 1
Türkiye 1
Çin Halk Cumhuriyeti 1
Kanada 1
Beyaz Rusya 1
Mauritius Mauritius 0,5
Peru Peru 0,5

TOPLAM 112

 

 

Ödül Kazananlar listesi: Yıl İsim Ülke Gerekçe

1901 Sully-Prudhomme.jpg Sully Prudhomme Fransa Fransa “Çok nadir bulunan zeka ve duygusallığın kaliteli kombinasyonu, artistik mükemmelliği ve yüksek idealizmin kanıtları bulunan kendine has şiirsel kompozisyonu nedeniyle”[9]

1902 T-mommsen-2.jpg Theodor Mommsen Alman İmparatorluğu Alman İmparatorluğu “Sanatsal tarih yazarlığında yaşayan en büyük usta, özellikle A history of Rome adındaki muazzam çalışması özel olarak referans gösterilmiştir”[10]
1903 Bjørnstjerne Martinus Bjørnson.jpg Bjørnstjerne Bjørnson Norveç Norveç “Fikirlerinin tazeliği ve ruhunun nadir bulunan saflığı nedeniyle her daim seçkin olan şiir yazma sanatındaki asil, ihtişamlı ve esnek yazım nedeniyle”[11]
1904 Portrait frederic mistral.jpg Frédéric Mistral Fransa Fransa “Halkının öz tabiatını ve doğal manzarasını içtenlikle yansıttığı şiirlerindeki içten fikirleri ve taze orijinalliği, ve ek olarak, Pronvençal filologu olarak önemli çalışmaları nedeniyle”[12]
José Echegaray y Eizaguirre.jpg José Echegaray İspanya İspanya “İspanyol dramasının harika geleneklerini tekrar dirilten, kişisel ve orijinal konularda, çeşitli göz alıcı kompozisyonları nedeniyle”[12]
1905 Henryk Sienkiewicz 1905.jpg Henryk Sienkiewicz Polonya Polonya “Epik bir yazar olarak seçkin meziyetleri nedeniyle”[13]
1906 Carducci.jpg Giosuè Carducci İtalya Krallığı İtalya “Sadece derin bilgisi ve eleştirel araştırmaları nedeniyle değil; yaratıcı enerjisi, taze stili, ve lirik gücü ile karakterize şiirsel başyapıtları nedeniyle”[14]
1907 Kiplingcropped.jpg Rudyard Kipling Birleşik Krallık Birleşik Krallık “Bu dünyaca ünlü yazarın eserlerine karakterize; güçlü gözlem, orijinal betimleme yeteneği, taze fikirleri ve olağanüstü anlatı yeteneği nedeniyle”[15]
1908 Rudolf Eucken 1908.jpg Rudolf Christoph Eucken Alman İmparatorluğu Alman İmparatorluğu “İdealist hayat felsefesini yansıtan çalışmalarındaki; gerçeği içtenlikle arayışı, düşüncelerinin içe işleyen gücü, geniş vizyonu, sıcak ve güçlü sunumu için”[16]
1909 Selma Lagerlöf.jpg Selma Lagerlöf İsveç İsveç “Yüksek idealizm, canlı hayal gücü ve manevi algılama yeteneği ile karakterize yazıları için”[17]
1910 Paul Heyse 1910.jpg Paul Heyse Alman İmparatorluğu Alman İmparatorluğu “Lirik şiir, tiyatro, roman ve dünyaca ünlü kısa öykü yazarı olarak uzun üretken kariyeri boyunca, yazılarındaki mükemmel sanatkârlık ve okuyucuya nüfuz eden idealizmi için”[18]
1911 Maurice Maeterlinck.jpg Maurice Maeterlinck Belçika Belçika “Bazen bir peri hikâyesi görünüşü altında okuyuculara gizemli bir yolda olduklarını hissettiren; geniş hayal gücü ve şiirsel düşleri ile seçkinleşen çok yönlü edebi katkıları ve özellikle tiyatro alanındaki çalışmaları için”[19]
1912 G Hauptmann.jpg Gerhart Hauptmann Alman İmparatorluğu Alman İmparatorluğu “Tiyatro dünyasındaki üretken, çeşitli ve sıra dışı üretimleri için”[20]
1913 Rabindranath Tagore in 1909.jpg Rabindranath Tagore Britanya Hindistanı Hindistan “Mükemmel yeteneği ile, batı edebiyatının bir parçası olan kendi ingilizce kelimeleriyle ifade ettiği şiirsel görüşü yoluyla son derece hisli, taze ve güzel dizeleri için”[21]
1914 Ödül verilmedi
1915 Romain Rolland 1915.jpg Romain Rolland Fransa Fransa “Edebi eserlerindeki yüksek idealizm ve insanoğlunun değişik yüzlerini sempati ve sevgi ile gerçekçi şekilde betimlediği için”[22]
1916 Verner von Heidenstam in the 1890s.jpg Verner von Heidenstam İsveç İsveç “Edebiyatımızda yeni bir çağ açılmasındaki öncü rolü nedeniyle”[23]
1917 Karl Gjellerup 1917.jpg Karl Adolph Gjellerup Danimarka Danimarka “Yüksek idealizmi ile beslenen çeşitli ve zengin şiirleri için”[24]
Henrik Pontoppidan 1917.jpg Henrik Pontoppidan Danimarka Danimarka “Günümüz Danimarka’sındaki yaşamı otantik betimlemelerle yansıttığı için”[24]
1918 Ödül verilmedi
1919 Carl Spitteler 1919.jpg Carl Spitteler İsviçre İsviçre “Özellikle destansı nitelik taşıyan romanı Olympian Spring nedeniyle”[25]
1920 Knut Hamsun.jpeg Knut Hamsun Norveç Norveç “Markens Grøde (Dünya Nimeti, Toprağın Bereketi veya Toprak Yeşerince) adlı muazzam çalışması nedeniyle”[26]
1921 Anatole France 1921.jpg Anatole France Fransa Fransa “Engin insan sempatisi, zarafeti, ve tipik fransız mizacı, soylu stili ile karekterize, zengin edebi başarısı tanınmakta”[27]
1922 Jacinto Benavente.jpg Jacinto Benavente İspanya İspanya “İspanyol dramasının ünlü geleneğini devam ettiren tarzı nedeniyle”[28]
1923 Yeats1923.jpg William Butler Yeats İrlanda İrlanda “Tüm bir ulusun ruhunu yüksek artistik yazım tarzı ile ifade ettiği, daimi ilham dolu şiir yazma sanatı için”[29]
1924 Wladyslaw Reymont 1924.jpg Władysław Reymont Polonya Polonya “Büyük milli destanı, “Chłopi” (Köylüler) nedeniyle”[30]
1925 George bernard shaw.jpg George Bernard Shaw Birleşik Krallık Birleşik Krallık “Sıklıkla şiirsel bir güzellikle sunduğu hiciv içiren; idealizm ve insaniyet ile karakterize çalışmaları için”[31]
1926 Grazia Deledda 1926.jpg Grazia Deledda İtalya Krallığı İtalya “Derinlikle ve sempatiyle değindiği genel insani sorunları ve memleketindeki yaşamı tüm netliğiyle ele alan idealist yazıları için”[32]
1927 Henri Bergson.jpg Henri Bergson Fransa Fransa “Başarılı yeteneği ile sunduğu, zengin ve zinde fikirleri nedeniyle”[33]
1928 Sigrid Undset 1928.jpg Sigrid Undset Norveç Norveç “Esasen, Orta Çağ kuzey ülkelerindeki yaşamı güçlü şekilde tasvir ettiği için”[34]
1929 Thomas Mann 1929.jpg Thomas Mann Almanya Almanya “Başlıca, çağdaş edebi çalışmaların klasiklerinden biri olarak tanınan, fevkalade romanı Buddenbrooks nedeniyle”[35]
1930 Sinclair Lewis 1930.jpg Sinclair Lewis Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri “Akıl ve mizah ile, yeni karakter tiplemeleri yaratmadaki kabiliyeti ve betimleme sanatının canlı ve kuvvetli olması nedeniyle”[36]
1931 Erik Axel Karlfeldt 1931.jpg Erik Axel Karlfeldt İsveç İsveç “Erik Axel Karlfeldt’ın şiirselliği nedeniyle”[37]
1932 John Galsworthy 1932.jpg John Galsworthy Birleşik Krallık Birleşik Krallık “En üst düzeyi “The Forsyte Saga” eserinde görülen, seçkin anlatı sanatı nedeniyle”[38]
1933 Ivan Bunin 1933.jpg Ivan Bunin Fransa Fransa “Nesir yazımında klasik Rus geleneklerini taşıyan düzgün sanat becerisi nedeniyle”[39]
1934 Luigi Pirandello 1932.jpg Luigi Pirandello İtalya Krallığı İtalya “Drama ve betimleme sanatında cesur ve hünerli yazımı için”[40]
1935 Ödül verilmedi
1936 Eugene O’Neill 1936.jpg Eugene O’Neill Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri “Orijinal trajedi konsepti ile şekillenen, dramatik çalışmalarındaki güç, dürüstlük ve derin duygular nedeniyle”[41]
1937 Roger Martin du Gard 1937.jpg Roger Martin du Gard Fransa Fransa “Çağdaş yaşamının bazı önemli yönlerini ve insani çelişleri gerçekçi ve aynı zamanda yüksek sanatsal gücü ile betimlediği eseri Les Thibault nedeniyle”[42]
1938 Pearl Buck (Nobel).jpg Pearl S. Buck Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri “Çin’deki köy yaşamını zengin ve gerçekçi anlatımı ve biyografik şahaseri nedeniyle”[43]
1939 Frans Eemil Sillanpää 1939.jpg Frans Eemil Sillanpää Finlandiya Finlandiya “Memleketinin köylüsünü derin anlayışı ve onların doğayla ilişkileri ve hayat tarzlarını zarif bir dille tasvir ettiği için”[44]
1940 Ödül verilmedi
1941 Ödül verilmedi
1942 Ödül verilmedi
1943 Ödül verilmedi
1944 Johannes Vilhelm Jensen 1944.jpg Johannes Vilhelm Jensen Danimarka Danimarka “Cesur, yeni yaratıcı stil ve geniş entelektüel merak alanının bir arada olduğu; verimli ve güçlü nadir şiirsel hayal gücü nedeniyle”[45]
1945 Gabriela Mistral 1945.jpg Gabriela Mistral Şili Şili “Tüm Latin Amerika dünyasının idealist amaçları için adını bir sembol haline getirdiği, güçlü duygulardan ilham alan lirik şiirleri için”[46]
1946 Hermann Hesse 1927 Photo Gret Widmann.jpg Hermann Hesse İsviçre İsviçre “Yazılarındaki geleneksel insanlık idealleri ve stilinin yüksek kalitesi örneklerinde olduğu gibi, cesaret ve anlayış ile büyüyen ilham veren yazıları için”[47]
1947 André Gide 1947.jpg André Gide Fransa Fransa “Korkusuz bir hakikat sevdası ve keskin psikolojik anlayışı ile sunduğu insan sorunları ve durumları hakkındaki, kapsamlı ve sanatsal olarak kaydadeğer yazıları için”[48]
1948 T.S. Eliot, 1923.JPG T. S. Eliot Birleşik Krallık Birleşik Krallık “Günümüz şiiri için öncü ve seçkin katkıları için”[49]
1949 William Faulkner 1954 (3) (photo by Carl van Vechten).jpg William Faulkner Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri “Modern Amerikan romancılığı için sanatsal ve güçlü eşsiz katkıları için”[50]
1950 Bertrand Russell transparent bg.png Bertrand Russell Birleşik Krallık Birleşik Krallık “İnsanlık idealleri ve özgür düşünce konularında, çeşitli ve kaydadeğer yazıları için”[51]
1951 Lagerkvist.jpg Pär Lagerkvist İsveç İsveç “Şiirlerinde insanlığın sonsuz sorularına cevap bulmaya çalıştığı, fikirlerinin bağımsız ve artistik canlılığı için”[52]
1952 François Mauriac 1952.jpg François Mauriac Fransa Fransa “İnsan yaşamının dramını işleyen romanlarındaki, derin bir manevi anlayışı ve sanatsal yoğunluğu için”[53]
1953 Churchill portrait NYP 45063.jpg Winston Churchill Birleşik Krallık Birleşik Krallık “Tarihi ve biyografik açıklamalarının ustalığı kadar, yüce insani değerleri savunurkenki parlak hatipliği için”[54]
1954 Ernest Hemingway.jpg Ernest Hemingway Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri “En son The Old Man and the Sea adlı eseri ile gösterdiği anlatı sanatındaki ustalığı; ve çağdaş stil üzerindeki etkisi için”[55]
1955 Halldór Kiljan Laxness 1955.jpg Halldór Laxness İzlanda İzlanda “İzlanda’nın büyük anlatı sanatını yeniden canlandırdığı, canlı epik gücü için”[56]
1956 JRJimenez.JPG Juan Ramón Jiménez İspanya İspanya “İspanyolca’da artistik saflığın ve yüksek maneviyatın bir örneği meydana getirdiği, lirik şiirleri için”[57]
1957 Albert Camus, gagnant de prix Nobel, portrait en buste, posé au bureau, faisant face à gauche, cigarette de tabagisme.jpg Albert Camus Fransa Fransa “İnsan vicdanının sorularını akıllı bir ağırbaşlılıkla aydınlattığı, önemli ebedi üretimleri için”[58]
1958 Boris Pasternak cropped.jpg Boris Pasternak Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Sovyetler Birliği “Hem çağdaş lirik şiir hem de büyük Rus epik geleneği alanlarındaki önemli başarıları için”[59]
1959 Salvatore Quasimodo 1959.jpg Salvatore Quasimodo İtalya İtalya “Çağımızın trajik hayat hikâyelerini klasik ateşli ifadeleri ile anlattığı, lirik şiirleri için”[60]
1960 Saint-John Perse 1960.jpg Saint-John Perse Fransa Fransa “Çağımızın koşullarını düşsel bir üslupla yansıttığı şiirlerinin, akılda süzülen üslubu ve görüntüleri andıran betimlemeleri için”[61]
1961 Andric Ivo.jpg Ivo Andrić Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavya “Takip ettiği konuları ve ülkesinin tarihinden seçtiği insan yazgılarını anlattığı yazılarının, güçlü destansı dili için”[62]
1962 John Steinbeck 1962.jpg John Steinbeck Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri “Sempatik mizahın ve sosyal keskin algının kombinasyonu, gerçekçi ve yaratıcı yazıları için”[63]
1963 Giorgos Seferis 1963.jpg Giorgos Seferis Yunanistan Yunanistan “Helenistik dünya kültüründen esinlendiği, seçkin lirik yazıları için”[64]
1964 Jean-Paul Sartre FP.JPG Jean-Paul Sartre Fransa Fransa “Zengin fikirlerle ve gerçeği arayış ve özgürlük ruhu ile dolu, geniş kapsamlı etki gösteren eserleri için”[65]
1965 Sholokhov-1938.jpg Mikhail Sholokhov Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Sovyetler Birliği “Rus halkının hayatında tarihi bir dönemi anlattığı Tales of the Don adlı eserindeki, sanatsal gücü ve bütünlüğü için”[66]
1966 Agnon.jpg Shmuel Yosef Agnon İsrail İsrail “Yahudi halkının yaşamını tema alan, son derece karakteristik anlatı sanatı için”[67]
Nelly Sachs 1966.jpg Leonie Nelly Sachs İsveç İsveç “İsrail’in kaderini kuvvetli bir etki bırakarak sunan, fevkalade dramatik ve lirik yazıları için”[67]
1967 MiguelAngelAsturias.JPG Miguel Ángel Asturias Guatemala Guatemala “Latin Amerika Kızılderililerinin gelenek ve göreneklerini derinlemesine anlattığı, başarılı canlı edebi eserleri için”[68]
1968 Yasunari Kawabata 1938.jpg Yasunari Kawabata Japonya Japonya “Son derecede duyarlı bir şekilde tarif ettiği Japon aklının temelini, usta bir anlatı sanatıyla sunduğu için”[69]
1969 Samuel Beckett, Pic, 1.jpg Samuel Beckett İrlanda İrlanda “Modern insanın yokluğunda ona yükseliş kazandırdığı – roman ve tiyatro oyunlarına yeni bir şekil veren – yazıları için”[70]
1970 Aleksandr Solzhenitsyn 1974crop.jpg Aleksandr Solzhenitsyn Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Sovyetler Birliği “Rus edebiyatının zaruri geleneklerini takip ettiği, etik gücü yüksek çalışmaları için”[71]
1971 Pablo Neruda.jpg Pablo Neruda Şili Şili “Bir kıtanın kaderini ve hayallerini canlandıran şiirleri için”[72]
1972 Bundesarchiv B 145 Bild-F062164-0004, Bonn, Heinrich Böll.jpg Heinrich Böll Batı Almanya Batı Almanya “Onun zamanındaki geniş bakış açısı ve hassas bir beceriyle karakterize Alman edebiyatının yenilenmesine katkıda bulunan yazıları için”[73]
1973 Patrick White 1973.jpg Patrick White Avustralya Avustralya “Edebiyata yeni bir alan katan, epik ve psikolojik anlatı sanatı için”[74]
1974 Eyvind.JPG Eyvind Johnson İsveç İsveç “Çağlarca ve farklı yerler boyunca ileri görüşlü, özgürlüğün teminine katkıda bulunan anlatı sanatı için”[75]
Harry Martinson.jpg Harry Martinson İsveç İsveç “Evreni yansıtan ve ayrıntıyı yakalayan yazıları için”[75]
1975 Eugenio Montale.jpg Eugenio Montale İtalya İtalya “Herhangi bir yanılsama olmaksızın hayata genel bir bakışın izini taşıyan insani değerleri büyük bir sanatsal duyarlılık ile sunduğu, kişilikli şiirleri için”[76]
1976 SaulBellow.jpg Saul Bellow Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri “İnsanlık anlayışı ve çağdaş kültürün incelikli analizinin bir arada bulunduğu çalışmaları için”[77]
1977 Vicentealeixandre.jpg Vicente Aleixandre İspanya İspanya “Evrende ve günümüz toplumunda insanların durumunu anlatan, aynı zamanda savaşlar arasında İspanyol şiirinin geleneklerini büyük yenilikler getiren yaratıcı şiirleri için”[78]
1978 Isaac Bashevis Singer (upright) crop.jpg Isaac Bashevis Singer Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri “Polonyalı-Yahudi kültürünün geleneksel kökleriyle, hayat için evrensel insani koşulları belirtiği tutkulu anlatı sanatı için”[79]
1979 Elytis, Odysseas (1911-1996).jpg Odysseas Elytis Yunanistan Yunanistan “Yunan geleneklerinin arkaplanına karşı, entellektüel akıl ve duygusal güç ile betimlenen modern insanın özgürlük ve yaratıcılık için mücadelesini anlattığı şiirleri için”[80]
1980 Czesław Miłosz 1986 (alt).jpg Czesław Miłosz Polonya Polonya
Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri “Ciddi ihtilafların dünyasındaki insanlığın maruz kaldığı durumu, uzlaşmaz akıl sesleriyle gösterdiği için”[81]
1981 Elias Canetti 2.jpg Elias Canetti Birleşik Krallık Birleşik Krallık “Sanatsal gücün ve düşüncelerin zenginliği, ve geniş bakış açısıyla karakterize yazıları için”[82]
1982 Gabriel Garcia Marquez.jpg Gabriel García Márquez Kolombiya Kolombiya “Fantastik ve gerçekçi yazımın bir arada bulunduğu hayal gücünün zengin dünyasından oluşmuş, bir kıtanın hayatı ve ihtilaflarını yansıtan, romanları ve kısa öyküleri için”[83]
1983 William Golding 1983.jpg William Golding Birleşik Krallık Birleşik Krallık “Günümüz dünyası insanının durumunu aydınlatan; yazılarının çeşitliliği, gerçekçi anlatı sanatının açıklığı ve hayali yazılarının evrenselliği ile karakterize romanları için”[84]
1984 Jaroslav Seifert 1931.jpg Jaroslav Seifert Çekoslovakya Çekoslovakya “Boyun eğmez ruhunun imgesinin özgürlüğünün ve kişilerinin çok yönlü olmasını sağlayan zengin yaratıcılığı, ve tazelikle donatılmış şiirleri için”[85]
1985 Claude Simon 1967.jpg Claude Simon Fransa Fransa “İnsan durumunu tarif ettiği vakit, derin bir bilinç ile bir şairin ve bir ressamın yaratıcılığının bir arada bulunduğu romanları için”[86]
1986 Soyinka, Wole (1934).jpg Wole Soyinka Nijerya Nijerya “Geniş bir kültürel bakış açısı ve şairane bir sezi üslubu ile sunduğu hayatının tiyatrosu için”[87]
1987 Joseph Brodsky 1988.jpg Joseph Brodsky Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri “Düşüncelerinin açıklığı ve şiirsel bir yoğunluk ile doldurulmuş, kapsamlı yazarlığı için”[88]
1988 Necip Mahfuz.jpg Necib Mahfuz Mısır Mısır “Tüm insanlık için geçerli bir Arap anlatı sanatı oluşturduğu, nüanstan zengin – işte akılcı bir gerçekçilik, işte belirsizliği andıran – eserleri için”[89]
1989 Camilo José Cela Madrid 1996.jpg Camilo José Cela İspanya İspanya “Şefkatli bir tarzda, insanların zayıflığını zorlayıcı bir vizyon ile sunduğu, zengin ve yoğun nesirleri için”[90]
1990 Paz0.jpg Octavio Paz Meksika Meksika “Duyusal anlayışı ve insancıl yönü ile karakterize, geniş ufuklu tutkulu yazıları için”[91]
1991 Nadine Gordimer 01.JPG Nadine Gordimer Güney Afrika Güney Afrika “Alfred Nobel’in deyişiyle insanlığa büyük yarar sağlayan; görkemli epik yazıları için”[92]
1992 Derek Walcott.jpg Derek Walcott Saint Lucia Saint Lucia “Tarihi bir vizyona sahip, çok kültürlülük vaadi içeren, fevkalade parlak şiirsel eserleri için”[93]
1993 Toni Morrison 2008-2.jpg Toni Morrison Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri “Amerikan gerçeğinin önemli bir yönüne hayat veren, şiirsel ifadeler ve hayal gücü ile karakterize romanları için”[94]
1994 Oe Kenzaburo 1-2.jpg Kenzaburo Oe Japonya Japonya “Günümüz insanlığının kötü durumunu kaygılı resmiyle yoğunlaşan; efsane ve gerçeğin karışımından oluşan, şiirsel gücüyle yarattığı hayal dünyası için”[95]
1995 Seamus Heaney 2004.jpg Seamus Heaney İrlanda İrlanda “Her gün olan mucizeler ve yaşayan geçmişle yükselttiği, çalışmalarının lirik güzelliği ve etik derinliği için”[96]
1996 Szymborska (cropped).jpg Wisława Szymborska Polonya Polonya “Tarihi ve biyololojik bağlamda insan gerçeğinin tüm kısımlarına ışık tutan, ironik bir hassasiyete sahip şiirleri için”[97]
1997 Dario Fo-Cesena.jpg Dario Fo İtalya İtalya “Çiğnenen hassasiyetine tutunan ve acı veren bir itibara sahip Orta Çağın soytarılarına öykündüğü yazılarına”[98]
1998 JSJoseSaramago.jpg José Saramago Portekiz Portekiz “Bizim, aldatıcı gerçekliği sürekli olarak bir kez daha kavrayabilmemizi sağlayan; hayal gücü, merhamet ve ironi ile oluşturduğu kıssaları (parable) için”[99]
1999 Günter Grass, 2004.jpg Günter Grass Almanya Almanya “Tarihin unutulmaz yüzlerini resmettiği, şen kara öyküleri için”[100]
2000 Gao Xingjian.jpg Gao Xingjian Fransa Fransa “Çin roman ve tiyatrosuna yeni yollar açan, keskin bir anlayış ve dilsel yaratıcılığa sahip, evrensel geçerliliği olan eserleri için”[101]
2001 No image.svg Vidiadhar Surajprasad Naipaul Birleşik Krallık Birleşik Krallık “Bize bastırılmış tarihin varlığını göstermeye çalıştığı eserlerinin, dürüst araştırma ve her iki tarafa eşit mesafeli anlatıya sahip olduğu için”[102]
2002 Imre Kertész (1929-) Hungarian writer II. by Csaba Segesvári.JPG Imre Kertész Macaristan Macaristan “Tarihin barbar keyfiliğine karşı bireyin kırılgan deneyimini anlattığı için”[103]
2003 J.M. Coetzee.JPG John Maxwell Coetzee Güney Afrika Güney Afrika “Analitik zeka ve verimli diyaloglarla yabancılaşmayı anlattığı için”[104]
2004 Elfriede jelinek 2004 small.jpg Elfriede Jelinek Avusturya Avusturya “Romanlarındaki seslerin müzikal ahengi ve oyunlarındaki sıra dışı dilsel coşkunlukla toplumun klişelerinin saçmalığını gözler önüne sermesindeki ustalık için”[105]
2005 Pinterfoto cropped.jpg Harold Pinter Birleşik Krallık Birleşik Krallık “Günlük keşmekeş içindeki uçurumları gözler önüne seren ve zulmün kapalı odalarını açılmaya zorlayan bir yazar”[106]
2006 Orhan Pamuk 2009 Shankbone.jpg Orhan Pamuk Türkiye Türkiye “Kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken, kültürlerin birbirleriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulduğu için”[107]
2007 Doris lessing 20060312 (square).jpg Doris Lessing Birleşik Krallık Birleşik Krallık “Parçalanmış bir uygarlığı şüphecilik, tutku ve hayal gücüyle ele alan kadın hareketini destansı bir dille anlattığı için”[108]
2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio-press conference Dec 06th, 2008-2.jpg J. M. G. Le Clézio Fransa Fransa
Mauritius Mauritius “Mevcut medeniyet altında ve ötesinde insanlığın kaşifi, duygusal coşkunun ve şiirsel maceranın, yeni ayrılıkların yazarlığıyla”[109]
2009 Herta Müller 1.jpg Herta Müller Almanya Almanya “Şiirin yoğunluğu ve nesirin samimiyeti ile, yoksulların dünyasını tasviriyle”[110]
2010 Mario Vargas Llosa-2.jpg Mario Vargas Llosa Peru Peru
İspanya İspanya “Kişisel direniş, başkaldırı ve yenilginin keskin resmini ve güç yapılarının şemasını çizdiği için”[111]
2011 Transtroemer.jpg Tomas Tranströmer İsveç İsveç “Yoğun, şeffaf tasvirleriyle gerçekliğe taze bir giriş sunduğu için”[112]
2012 MoYan Hamburg 2008.jpg Mo Yan Çin Halk Cumhuriyeti Çin “Sanrısal gerçekçilikle halk hikayelerini, tarihi ve şimdiyi kaynaştırmadaki ustalığı için[113]
2013 Alice Munro.jpg Alice Munro Kanada Kanada “çağdaş kısa öykü ustasına”[114]
2014 Patrick Modiano 6 dec 2014 – 22.jpg Patrick Modiano Fransa Fransa
2015 Swetlana Alexandrowna Alexijewitsch.jpg Svetlana Aleksiyeviç Beyaz Rusya Beyaz Rusya
Ülkelere göre dağılım[değiştir | kaynağı değiştir]
Bugüne kadar 112 kişi Nobel Edebiyat Ödülü almaya layık görülmüştür. 112 kişinin ülkelere göre dağılımı aşağıdaki tabloda gösterilmektedir. İki ülkesi olan kişiler için, ait oldukları ülkelere 0,5’er puan eklenmiştir. Yani bir kişi hem Polonya hem de Amerika Birleşik Devletleri’nden ise o zaman bu iki ülkeye 0,5’er puan eklenmiştir.

Ülkeler belirtilirken ödül alan kişinin, ödülü aldığı yılki milliyeti baz alınmıştır.

Kaynak: Wikipedia

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.