ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Haftanın Hikayesi – Ney ve Mey / Neyzen Tevfik

28.07.2018
1.575
A+
A-
Haftanın Hikayesi – Ney ve Mey / Neyzen Tevfik

“…koynundan uzun bir şey çıkardı ve üflemeye başladı.”  

Ney’e üflemenin müsebbibi olan limon…

 

Hasan Fehmi Bey; ramazanın son günlerine denk gelen bir günde, Bodrum Rüştüyesi’nde ders verdiği öğrencilerinden ayrımlı, eve gitmişti.

İftar olmasına az bir süre kala vardı ki, Hasan Fehmi Bey, oğluna; “Tevfik, koş şuradan bir limon al. Çorba limonsuz içilmez” dedi. Tevfik, babası bunu der demez manavın yolunu tutuverdi.

İşte bu Tevfik, daha küçük yaşına rağmen şiire merakı olan, Ney üfleyebilen henüz 13 yaşında bir çocuktur.

 

Kendisi, Ney ile ilgisini muhteşem bir şekilde aktarır:

O gece, deniz, ayın gümüşten ışıkları pırıl pırıl parladığı aralık, oturduğumuz yere yaklaşan iki gölge, yüzlerinde aşkı hüda parlayan iki hayal-i garip-hazirun’u selamlayarak bir köşeye oturdular. Bunlardan biri birazdan koynundan bir şey çıkardı ve “ya destur” dedikten sonra üflemeye başladı. Yanındaki arkadaşı da yanık ve güzel sesiyle ara sıra gazel okuyordu. Ben babamın dizinin dibinde çocuk ruhumun olanca kudretiyle dikkat kesilmiş, bu düdüğü dinliyordum. Dinledikçe de Allahu-alem aklıma bir daha rücu etmek üzere kendimden geçmişim.

Ege Denizi’nin Civarındaki dekoru içindeki ruhumu saran o lahuti sestir ki beni bugünlerdeki derbeder, ne aradığını, ne istediğini bilmez, bazen Eflatun kadar akıllı, bazen de tımarhaneye irtica edecek kadar bedmest Neyzen Tevfik yaptı.

Bu olayın ardından Ney üflemeye o kadar bağlanır ki on üç yaşında geçirdiği sara krizi ile Neyin büyülü sesine bağlarlar Tevfik’i ve ondan uzak tutmaya çalışırlar.

Hastalığı biraz hafifleyince babasının isteğiyle, yatılı olarak İzmir İdaresi’ne kaydolur. Ancak hastalığı burada tekrar başlayınca neyini koltuğunun altına alır ve dosdoğru İzmir Mevlevihanesi’ne gider. Bu olay Neyzen için bir şans olarak algılanabilir. O yılların İzmir’i sürgün yeri olduğundan, orada birçok muhalif aydınla tanışır. Onlarda Arapça, Farsça dersler alır. Şair Eşref, hicvin kapılarını açar. İlk şiirini o yıllarda, “Mukaddes” dergisinde yayımlanır.

Babası, Neyzen’in okula devam etmesi için onu İstanbul’daki Fethiye Medresesi’ne yerleştirir. Ancak Neyzen Tevfik’in zamanı Yenikapı ve Galata meyhanelerinde geçirir. Buralarda zaman geçirirken, tanıştığı Mehmet Akif, onu zamanın seçkin müzisyenleri ve edebiyatçılarıyla tanıştırır. Öyle ki; Tevfik Fikret, Halit Ziya, Ahmet Rasim, Tamburi Cemil, Hacı Arif, Yunus Nadi, Ahmet Nihat Efendi, Muallim Naci, Neyzen’in sık sık görüştüğü dostları oluverir.

Dönemin önde gelen ailelerince köşke çağrılan, hatta saray çevresine bile sokulan bir Neyzen Halini alıverir. Neyzen, o muhitte o kadar sevilir ki bir gün Sadrazam Sait Halim Paşa ona pırlanta işlemeli bir ney hediye etmek ister. Ancak kendini bilen Neyzen, “Paşam sen bu neyi al bana 5 lira ver; çünkü birazdan içecek para bulamazsam bu neyi, bir şişe rakıya değiştiririm,” der.

Kaynak Baykuş Dergisi

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.