ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Mutluluğun resmini yapacağız! | Nâzım Hikmet Kültür Merkezi

04.06.2023
205
A+
A-
Mutluluğun resmini yapacağız! | Nâzım Hikmet Kültür Merkezi

Mutluluğun resmini yapacağız!

Çoğu okuru, Nâzım’ın 1961 yılında Küba’yı ziyaret ettikten sonra yazdığı şiirlerinden “Saman Sarısı” şiirini bilir. Bu şiirin bir yerinde Abidin Dino’ya mutluluğun resmini yapabilip yapamayacağını sorar ve ardından mutluluğun resmi ifadesiyle ne kastettiğini açıklar:

“(…)Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?

İşin kolayına kaçmadan ama

Gül yanaklı bebesini emziren melek yüzlü anneciğin resmini değil

Ne de ak örtüde elmaların

Ne de akvaryumda su kabarcıklarının arasında dolanan kırmızı balığınkini

Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?

1961 yazı ortalarında Küba’nın resmini yapabilir misin?

Çok şükür çok şükür bugünü de gördüm ölsem de gam yemem gayrının resmini yapabilir misin üstat?

” (…)”

Nâzım için resmi yapılacak mutluluk, ayağa kalkmış, mücadele etmiş, devrimini yapmış, onu savunmakta olan halkın resmini yapmaktır. Bunu 1920-‘21’de Anadolu’da, 1921-‘25’de Rusya ve Sovyetler Birliği’nde, 1961’de Küba’da bizzat görmüştür…

Mutluluğun resmi Nâzım’a göre hareketin resmidir, dönüşümün resmidir; dönüştürmek için heyecan ve coşkuyla yan yana gelişin resmidir; eskimiş, tükenmiş, çürümüş olandan kopuşun, daha güzel bir yarına sıçramanın resmidir mutluluğun resmi.

Harekete geçmeden, geçmişten kopmadan yapılacak resim sıradanlığıyla iç bayacak bir resim olabilirdi ancak. Kolaya kaçarak yapılacak resim işlevsiz ve değersiz bir resimdir.

Kolaya kaçmak, kolay yoldan feraha çıkmak istemek ve kolay yoldan kurtuluş aramak, çürümenin göstergeleridir.

Sermaye düzeni bu toplumu çürütüyor.

Nâzım başka türlüsünü yaptı.

Nâzım’ın külliyatı, on binlerce dizesi, tiyatro oyunları, hikâyeleri, masalları, çevirileri, gazete yazıları, söyleşileri, hepsi, kolaya kaçmadan yapılan bir resmi oluşturdu: Ömrü boyunca bağlandığı düşünü, memleketinin ve halkının kurtuluşunun ifadesini ortaya koyan bir resimdi bu.

Başkası mücadele etsin, ben de kurtulayım” demedi Nâzım.

İşgal altındaki ülkesini işgalcilerden temizlemek üzere çıktığı yolda, bağımsızlığa, aydınlığa, eşitliğe ancak sosyalizmle kavuşulabileceğini anladı ve safını seçti.

İzlediği bir filmden bir sanatçı dostuyla yaptığı sohbete, cezaevinde kendisine dokuma için iplik getiren çocuktan, sevdiği insanlara, hepsinde ve hepsiyle memleketin kurtuluşuna açılacak bir yolu da aradı.

Kolay bir dünyada yaşamadı Nâzım:

Onun zamanında, tüm mücadelesi boyunca, emperyalist paylaşım savaşları yaşandı; İspanya’da, İtalya’da, Almanya’da iktidara gelen faşistler insanlığa büyük acılar yaşattı; savaşın ertesinde dünyanın hakimiyetini ele geçiren ABD’nin insanlığa yaşattıkları bunlardan geri kalmadı. Bugün artık Ekim Devrimi’nin yarattığı Sovyetler Birliği’ni elinden kaçırmış olan yoksul ve perişan bir insanlık, emperyalizmin egemenlik çağında, yoğun sömürü, kimlikçi bir bağnazlık ve yobazlığın karanlığına itildi. Kazanımlarının pek çoğunu kaybetti büyük insanlık.

Bugün karşımızda duran, eskimiş, tükenmiş, çürümüş bir dünyanın resmidir. Kopulmayı, sıçranmayı gereksiniyor.

Kolay değil. Kolaya kaçarak gerçekleştirmek mümkün değil.

Ama mümkün.

Tarih bunu gösterdi. Ekim Devrimi gösterdi; faşizme karşı savaşan İtalyan, Fransız, Yunan partizanlar, Sovyet yurttaşları gösterdi; Küba Devrimi gösterdi.

Bir ölüm yıldönümünde daha andığımız Nâzım, kendi yüzyılındaki bütün karanlığa karşın kaybetmediği iyimserliğiyle, bize bunun nasıl, kimlerle, hangi doğrultuda yapılabileceğini anlattı.

Onun Türkiye işçi sınıfını selamlarken vurguladıkları, umudunun, inancının, kararlılığının doğrultusunu gösterir:

Paranın padişahlığını, yobazın karanlığını ve yabancının roketini yenerek ulaşılacak o resmi yapılacak mutluluğa.

Kuşkumuz yok: bu topraklarda mutluluğun resmini yapacağız.

Nâzım gibi umutlu, Nâzım gibi inançlı, Nâzım gibi kararlıyız.

Sizleri de Nâzım gibi umutlu, Nâzım gibi inançlı, Nâzım gibi kararlı olmaya davet ediyoruz!

4 Haziran Pazar günü saat 17:00’de NHKM Bahçesinde buluşmak üzere…

Ayşe Yaltırım

Dengin Ceyha

Gülcan Altan

Metin Coşkun

Orhan Aydın

Ozan Çoban-Güneş Demir

Senan Kara

Senem Doruk İnam

..

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi

Ali Suavi Sokak No:7

 

Bahariye – İstanbul

 

0216 414 22 39

 

 

…….******……..

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.