Haftanın Kitabı | Manves City | Meral Baltacı Nalbantoğlu
Sevgili Arsız Ölüm gibi şaheser bir kitap yazmış olan Latife Tekin’den, Türkiye’deki yeni tip yoksulluğu, kapitalizmin eziciliğini ve değerlerin yitirilip toplumun ahlaki olarak daha kötü bir yere doğru evrilmesini merkeze alan toplumcu diyebileceğimiz bir roman Manves City. Sanayileşme, doğanın bozulması, göç, sınıf farkı, iş kazaları, sendikacılık gibi konular da ikincil konulardı.
Ersel Himalaya karakteri, bir zamanlar doğasının yaşayana mutluluk ve hayat verdiği Pırasa Ovası’na yapışık kent Erice’de yaşayan, mavi yakalı (sanayi çalışanı, fabrika işçisi) biri. Gayriinsani koşullarda çalışırken bir taraftan sendika kurup, sistemi eleştirdiği için mimlenen, istenmeyen Ersel, fabrikada oluşan bir kaza ölümle sonuçlanınca haksız yere suçlanır. 5 yıl hapiste kalıp çıktıktan sonra, çocukluk arkadaşı Nergiz‘in nikâhsız kocasıyla, karısının birlikte kaçtığını, çok sevdiği üvey kızının ise kayıp olduğunu öğrenir. Hayatta tek değer verdiği kişi olan üvey kızını bulmazsa hayatına devam edemeyeceğini, onu bulup korumanın bir bakıma kendi varlığının devamı, anlamı olduğunu anlayan Ersel, bu arayış sırasında Erice’de yoksulluğun daha da zorlaştığını, doğanın neredeyse yok olduğunu, toplumu ayakta tutan değerlerin yerle bir olduğunu fark eder.
Özellikke romanın sonunda Ersel’in başına gelenler, Yeşilçam filmlerinde karakterlerin yaşadığı trajedileri anımsattı. Yine de bunu abartılı bulmadım. Çünkü bir süre önce, Antalya’nın en düşük sosyo-ekonomik bölgesinde çalışırken, her gün neredeyse iki üç öğrencinin trajik bir yaşam sürdüğünü görüyor, yine de sürekli şaşırıyordum. Belli bir bölgede yaşayan bir toplumun neredeyse her üyesinin hayatının ağır bir dram olduğuna şahit oldum. Öğrencilerden ya da velilerden bazılarının seslendirdiği gibi anlatsa bazılarının hayatı roman oluyor, Latife Tekin gibi güçlü kalemler de bize yanıbaşımızda olup biten hayatları roman firmatında tüm çarpıcılığı ile aktarıyor.