Dolar 33,8954
Euro 37,6243
Altın 2.814,46
BİST 9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 32 °C
Parçalı Bulutlu

Haftanın Kitabı | Manves City | Meral Baltacı Nalbantoğlu

15.07.2019
1.193
A+
A-
Haftanın Kitabı |  Manves City | Meral Baltacı Nalbantoğlu

|Latife Tekin

Sevgili Arsız Ölüm gibi şaheser bir kitap yazmış olan Latife Tekin’den, Türkiye’deki yeni tip yoksulluğu, kapitalizmin eziciliğini ve değerlerin yitirilip toplumun ahlaki olarak daha kötü bir yere doğru evrilmesini merkeze alan toplumcu diyebileceğimiz bir roman Manves City. Sanayileşme, doğanın bozulması, göç, sınıf farkı, iş kazaları, sendikacılık gibi konular da ikincil konulardı. 

Ersel Himalaya karakteri, bir zamanlar doğasının yaşayana mutluluk ve hayat verdiği Pırasa Ovası’na yapışık kent Erice’de yaşayan, mavi yakalı (sanayi çalışanı, fabrika işçisi) biri. Gayriinsani koşullarda çalışırken bir taraftan sendika kurup, sistemi eleştirdiği için mimlenen, istenmeyen Ersel, fabrikada oluşan bir kaza ölümle sonuçlanınca haksız yere suçlanır. 5 yıl hapiste kalıp çıktıktan sonra, çocukluk arkadaşı Nergiz‘in nikâhsız kocasıyla, karısının birlikte kaçtığını, çok sevdiği üvey kızının ise kayıp olduğunu öğrenir. Hayatta tek değer verdiği kişi olan üvey kızını bulmazsa hayatına devam edemeyeceğini, onu bulup korumanın bir bakıma kendi varlığının devamı, anlamı olduğunu anlayan Ersel, bu arayış sırasında Erice’de yoksulluğun daha da zorlaştığını, doğanın neredeyse yok olduğunu, toplumu ayakta tutan değerlerin yerle bir olduğunu fark eder. 

Özellikke romanın sonunda Ersel’in başına gelenler, Yeşilçam filmlerinde karakterlerin yaşadığı trajedileri anımsattı. Yine de bunu abartılı bulmadım. Çünkü bir süre önce, Antalya’nın en düşük sosyo-ekonomik bölgesinde çalışırken, her gün neredeyse iki üç öğrencinin trajik bir yaşam sürdüğünü görüyor, yine de sürekli şaşırıyordum. Belli bir bölgede yaşayan bir toplumun neredeyse her üyesinin hayatının ağır bir dram olduğuna şahit oldum. Öğrencilerden ya da velilerden bazılarının seslendirdiği gibi anlatsa bazılarının hayatı roman oluyor, Latife Tekin gibi güçlü kalemler de bize yanıbaşımızda olup biten hayatları roman firmatında tüm çarpıcılığı ile aktarıyor. 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.