Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Günün Kitabı | Kırmızı ve Siyah | Stendhal

Günün Kitabı | Kırmızı ve Siyah | Stendhal

Kitap değerlendirme yazarı: Ali İhsan Dilmen

Psikolojik romanın kurucusu Stendhal, Fransız Restorasyonu’nun siyasi tartışmaları ortasında, dinî eğitimiyle, aşklarıyla, ihtiraslarıyla dünya edebiyatının en önemli karakterlerinden Julien Sorel’i yaratıyor.

Roman adını Fransa ordusunun kırmızı, ruhban sınıfının siyah üniformalarından dolayı “Kırmızı ve Siyah” renklerine atıfla almıştır.

1820’li yıllarda Fransa toplumunda varlığını sürdüren sosyal ayrışma ve katı sınıfsal ayrıma karşı yer arayan Julyen Sorel’in bireysel hikâyesinde yer arayışı üzerine kurgulanmıştır.

Yetenekli ve hırslı Julyen eğitmen olarak girdiği konakta Belediye Başarının kendisinden on yaş büyük hanımıyla Madame de Renal ile yaşadığı aşk üzerine kasabada çıkan dedikodular üzerine konaktan ve kasabadan ayrılmasına kadar ilerler.

Gittiği yeni yerde burası bir medresedir, hayat üzerine değişik tecrübeler edinir. Orada gördüğü; siyasi entrika, yalan ve iftira, akla duyulan nefrete tanık olur, rahipler ve papazlar oradan da aradığını bulamaz ve oradan ayrılır.

Sonra bir soylunun muhasebecisi olur.

Orada da muhasebecinin kızıyla aşk yaşar ve iş istenmeyen evliliğe, bu evlilikten çocuk sahibi olmaya kadar uzanır.

Julyen’nin yaşadıklarını duyan ve intikam almak isteyen Madame de Renal’in aileye yazdığı mektupla olay başka bir boyuta evrilir ve Julyen Matilda ile evliliğine engel olmak isteyen eski sevgilisini öldürme kastıyla vurur.

Kitaptan Alıntı:

“İçinden: Doğrusu, diyordu, benim kaderim hülya kurarak ölmekmiş. Benim gibi, ölümünden on beş gün sonra unutulacağında emin, tanınmamış bir insan, gösterişe kalkarsa doğrusu bu ya pek bönlük etmiş olur…

Hayatın tadını çıkarmak sanatını ancak hayatın sonunun bu kadar yaklaştığını gördükten sonra öğrenmiş olmam da hayli tuhaf ya!

Son günlerini, kulenin taraçasında gezip Mathilde’in Felemenk’e adam yollayarak getirttiği purolarını içmekle geçiriyordu.

Bütün şehir halkının, ellerinde dürbünleri onun gözükmesini beklediklerini hiç bilmiyordu.

Aklı fikri Vergy’i de idi. Fouque’y. Madame de Renal’in sözünü ettiği hiç olmamıştı ama iyi dost, iki üç kere, kadının iyileşmekte olduğunu kendiliğinden söyledi; bu haber Julyen’in kalbine işledi.”

 


 

KİTAP TANITIM BÜLTENİ | İLETİŞİM YAYINLARI

Psikolojik romanın kurucusu Stendhal, Fransız Restorasyonu’nun siyasi tartışmaları ortasında, dinî eğitimiyle, aşklarıyla, ihtiraslarıyla dünya edebiyatının en önemli karakterlerinden Julien Sorel’i yaratıyor.

Stendhal, 1840.

Fransa’nın küçük bir kasabasında, bir kerestecinin oğlu olarak dünyaya gelen Julien Sorel, genç yaşında yükselme ihtirasına kapılır. Çalışkanlığı ve dini eğitimiyle dikkat çeken Sorel, bir an önce bu kasabadan kurtulup Paris’e gitmeyi arzular. Böylece kırmızı ve siyah arasında yaşadığı çelişkiler de başlamış olur. Restorasyon Fransası’nın şartlarında yükselebilmek için genç Sorel’in önünde iki seçenek vardır: Ya siyahı seçerek yükselişine Kilise yolundan başlayacaktır ya da kırmızıyı seçerek askeri yoldan. Ancak bir yandan aldığı dinî eğitim, öte yandan Napolyon’a olan gizli hayranlığı bu seçimi yapmasını zorlaştıracaktır. Üstelik ihtirasla girdiği bu yolda karşılaşacağı iki farklı kadın, iki farklı aşk, kendini çok başka yerlerde bulmasına sebep olacaktır.

“Kırmızı ve Siyah kendi zamanının ötesinde bir romandır.”

ANDRÉ GIDE

“Stendhal, hayatımın en güzel ‘tesadüflerinden’ biridir.”

NIETZSCHE

 

Çevirmen:          Şerif Hulusi

Yayın Tarihi:       01.07.2018

ISBN:     9789750512193

Dil:         TÜRKÇE

Sayfa Sayısı:       592

Cilt Tipi:                Karton Kapak

Kağıt Cinsi:          Kitap Kağıdı

Boyut:  13 x 19.5 cm

 

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.