ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Kadıköy Sanat Etkinlik Bülteni | Nâzım Hikmet Kültür Merkezi

Kadıköy Sanat Etkinlik Bülteni | Nâzım Hikmet Kültür Merkezi

-P A L T O-

“Palto” oyunu dokuz sezondur “Oyun İşleri” tarafından sahnelenmektedir. Oyun; bugüne değin 35 farklı şehirde 183 kez oynanmıştır.

“Var olmak için bir metaya sahip olma isteğimiz hiç bitmeyecek hatta daha da artacak gibi. Oysa beni mutlu eden şey kendim olmalı! Göründüğüm gibi değil de, olduğum gibi olmam. Evimizde 20 tane tişörtümüz varken ertesi gün yeni bir tane tişörtle eve geliyorsak, bir sorun yok mu sizce de? – Var!”

Şükrü Veysel Alankaya

  “Hepimiz Gogol’ün Paltosundan çıktık.” |  Dostoyevski

“Kahkahayla Gözyaşı Arasındaki Sosyal Sınıf Çelişkisi ve Aşk” alt başlıklı oyun, Nikolay V.

Gogol’ün “Palto” öyküsünden oyunlaştırılmıştır. Yaşadığı dönemin Rusya’sının soğuğunu,

kötülüklerini, çarpıklıklarını, gülünç durumlarını sergileyen Gogol’ün, olanca özverisiyle

edindiği paltosunu çaldıran küçük bir memurun (Akakiy Akakiyeviç’in) üzüntüden ölmesini

anlatan “Palto”su…

” Bir Palto, biliyorum size delice gelecek ama hava o kadar soğuktu ki, soğuk ciğerimi bile

donduruyordu… Raton, kaston, ayı, kedi, tilki, sonra hermin, bütün bu derileri insanlar kendi

derilerinin üstüne koyuyorlar. Gerekli olmayan bir şeye sahip olmak. Çok güzel! Aferin! Ama

ne güzeldir onlara dokunmak, okşamak, yumuşacık…”

Tek perde, 60′ | Yaş Sınırı: 9+

Yazan: Nikolay Vasilyeviç GOGOL

Oyunlaştıran ve Oynayan: Şükrü Veysel Alankaya

Çeviri: Oyun İşleri | Müzik Düzenleme: Merve Akyıldız

Işık Tasarım: Uğur Çağlayan | Grafik Tasarım: Mehmet Dağlar

Ses ve Işık Kumanda: Eren Doğan | Asistan: Öğeday Çakır

Dünya malını yönetenler; türlü yalanlarla, hırsızlıkla, ahlaksızlıkla, elleri duaya açılan insanlığın hayallerini, onurunu ve geleceğini çalıyorlar. Bir kent merkezinde 1 Kadın ve 1 Erkek tuvalette kapalı kalırlar.  Çürümüş, kokuşmuş ve pisliği sürekli artan bir tuvalet. Ortaya çıkan ama kapalı olan kapılar. Çıkış mümkün mü?

Yaş Sınırı: 16+

Tek Perde

Anadolu’dan, Balkanlar’dan ve çevre kültürlerden türküler seslendiren üçlü; Ufuk Elik (bağlama, vokal) ve Nurçin İleri (vokal) ve Ruşen Can Acet (kabak kemane, vokal)’den oluşuyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında Berlin’de ilk konserini veren grup, haziran ve ekim aylarında bir dizi etkinlikte sahne almıştır.

Ufuk Elik, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde müzikoloji eğitimi aldı. 2008 yılında İstanbul Bağlama Quartet’i kurdu ve çeşitli üniversite merkezleri, kültür merkezleri, atölye çalışmaları ve projelerde sahne aldı. 2010-2011 yılları arasında İsveç2te Istanborg Project ile sahne aldı. Bir sonraki yıl, 2012’de İtalya’da Geo Electroacoustic Project’e katıldı. Aynı bölümde yüksek lisans programını tamamladıktan ve bu yıllarda İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Sanat Müziği Devlet Konservatuvarı’nda öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra 2016 yılında Almanya’ya taşınmaya karar verdi. O zamandan beri Berlin’de yaşıyor ve profesyonel müzisyen ve müzik eğitmeni olarak çalışıyor.

Nurçin İleri, Boğaziçi Üniversitesi’nde Batı Dilleri ve Edebiyatı ardından Tarih eğitimi aldı; Binghamton Üniversitesi Tarih Bölümü’nde doktorasını tamamlamıştır. 2009-2012 yılları arasında New York’un kuzeyinde ağırlıklı olarak Rebetiko müziği icra eden Farfara grubunun solistliğini yaptı. 2014’ten bu yana, repertuarını Anadolu ve Doğu Akdeniz’in farklı dil ve kültürlerinin şarkılarından oluşturan Muhtelif grubunun vokalistidir.

Ruşen Can Acet, kabak kemane icracısı ve yapımcısıdır. Lisans ve yüksek lisans eğitimini makine mühendisliği alanında tamamladı. 2019-2023 yılları arasında İTÜ MİAM’da ses mühendisliği eğitimi gördü. 2014-2019 yılları arasında Ruhi Su Dostlar Korosu’nda yer aldı. 2016 yılında

Found Sound Nation Derneği’nin OneBeat Projesi’nde müzisyen olarak yer almıştır. Yurtiçi ve dışında farklı müzik grup ve projelerinde kemane icracısı olarak bulunmuştur.

Evrim Özşuca Beşlisi

 

    Evrim Özşuca: vokal

    Tugay Genç: tenor saksofon

    Can Tutuğ: vibrafon

    Eylül Güntekin: kontrbas

   Cemil Can Çolak: davul

   Evrim Özşuca

    Ankara’da doğdu. Müzikle iç içe bir ailede, caz ve blues dinleyerek büyüdü, 13 yaşında burslu olarak Bilkent’te viyolonsel eğitimine başladı. 17 yaşında Ankara’da ilk grubunu kurdu. Gazi Üniversitesi GEF Müzik Bölümü son sınıftan ayrıldı; burslu olarak girdiği İstanbul Bilgi Üniversitesinden caz vokal eğitimi alarak mezun oldu. 2005 yılında Nardis Genç Caz Vokal Yarışmasının galibi oldu. Aynı yıl Estonya Nomme Jazz Festival kapsamında beşincisi düzenlenen Uluslararası Genç Jazz Vokal Yarışmasında hem halk jürisinden, hem de büyük jüriden birincilik aldı. Yarışma ödülü olarak 2005’te Finlandiya, Estonya ve Litvanya’da düzenlenen uluslararası caz festivallerinde sahneye çıkma hakkı kazandı. Ardından Ted Curson ile New York ve Paris’te konserler verdi ve Ted Curson in Paris Live at Sunset Sunrise albümünde yer aldı. 2008 yılında Ali Perret ile yaptığı Atonal Standards projesiyle Istanbul’da konserler verdi.  Çeşitli projelerin lansmanında sesiyle yer aldı,  yürütücülüğünü yaptı,  kurucuları arasında yer aldı.

1993 yılından beri aktif olarak sahnede yer alan, caz müziğinin dışında gönül verdiği blues, r&b, soul, funk tarzlarında da şarkı söyleyen; 2003‘ten bu yana vokal koçluğu yapan Evrim Özşuca, 2009 yılı sonunda kurduğu Effective adlı grubuyla İstanbul’un çeşitli kulüplerinde eğlence bazlı performans sergiliyor.

Piyanist Dengin Ceyhan tarafından, klasik müziğin kadın bestecileri üzerine Türkiye’de yapılan ilk albüm olan “Piyano’nun Kadınları” projesi konserler ile devam ediyor. 13 Kadın Piyanist ve bestecinin eserleriyle hikayelerinden oluşan bu konserin repertuarında Clara Schumann , Fanny Mendelssohn, Agathe Backer Grondahl, Melanie Chasselon, Lili Boulanger, Cecile Chaminade, Maria Szymanowska, Maria Theresia von Paradis, Mel Bonis, Louise Farrenc, Dora Pejacevic, Teresa Carreno, Elif Ebru Sakar gibi bestecilerin eserleri yer alıyor.

Yurt içinde ve yurt dışında pek çok dilde şarkılar söyleyen, çok çeşitli coğrafyaları sesinde ve müziğinde harmanlayan Gülcan Altan, bu konserinde caz müziğinin tınılarıyla bir yolculuğa çıkıyor. Bu yolculukta kendisine,  gitar, klarnet ve perküsyon eşlik ediyor.

Denizli Halk Tiyatrosu ilk oyunu “Kutu” ile seyircisiyle buluşmaya devam ediyor.

 

Tayyar apartmanı sakinlerinden Ayla ve Nalan, bir sabah Ayla’nın evinin kapısına bırakılmış bir hediye kutusunun nasıl ellerine geçtiğini anlamaya çalıştıkları sırada televizyonda devletin sırlarının bulunduğu bir kutunun çalındığı haberini öğrenirler.

İstemeden bir soruşturmanın parçası olurlar ve ellerindeki kutudan kurtulmaya çalışırlar. Gün boyu Ayla ve Nalan gerçeği ve saklanan sırları çözmeye çalıştıkça komik bir karmaşanın içine sürüklenirler. Kapı sürekli çalmaya ve ziyaretçiler artmaya başlar. Ev sahibi Tayyar, Komiser Yardımcısı Muammer, Tüpçü Adil ve Milletvekili adayı Süleyman bu sırların ve kutunun neresindeler?

Yönetenlerin gittikçe tercih ettikleri baskı, sindirme, itaat etme politikaları ve bunun toplumda yarattığı korku, kaos ve benzeşmeyi trajikomik bir anlatımla seyirciyle buluşturuyor.

Yaş Sınırı: 9+

Oyun Süresi: 70 Dakika

Not – Oyunumuzda silah efekti kullanılmaktadır.

İsmini ve müzikal esinini Zen öğretisinden alan Sesshin piyano ikilisi, 19. yüzyıldan çağdaş eserlere uzanan dört el piyano repertuvarından seçkiler oluşturup yorumlamak üzere 2019 yılında kurulmuştur. 2021 yılında Debussy, Satie ve Ravel’in eserlerini yorumladıkları ilk albümleri “Gate”

dijital platformlarda yayınlamışlardır.

Başak İdil Özen ve Edmon Şar’dan oluşan ikili, Art Nouveau döneminde 20. yüzyıl müziğinin öncüleri olmuş, üretimlerinde birbirlerinden beslenip esinlenen ve Fransız müziğinin Alman ve İtalyan etkilerinden uzaklaşarak bağımsız/özgün form ve armonilere evrilmesi için çabalamış birbirinin çağdaşı bestecilerin -Saint-Saëns, Debussy, Satie ve Ravel- eserlerini yorumluyor.

 

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi

Ali Suavi Sokak No:7

Bahariye – İstanbul

0216 414 22 39

 

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.