ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Haftanın Kitabı – Kitaptaki Güvercin Hikayesi-Hikaye Hırsızı – ışıkbinyılı.org 

Haftanın Kitabı – Kitaptaki Güvercin Hikayesi-Hikaye Hırsızı – ışıkbinyılı.org 

 Çocuk gelinler ile ilgili projesini yolladığı firma ünlü Sıla dizisini yapmış.

Ama Mahmut böyle bir haber duysa odasına kapanıp, mendil alarak oynar,
Dursaliye Şahan sessizliğini DHA’ya bozdu @ Faruk ZABCI – LONDRA / DHA İstanbulÇocuk gelinlere yönelik olarak yazdığı öykünün “Sıla” dizisi projesinde intihal yolu ile projelendirildiğinin Yargıtay tarafından onandığını söyleyen yazar Dursaliye Şahan yaşadığı Londra’da DHA’ya konuştu.
1.Fikri Sınaî Haklar Mahkemesi’nin Senarist Levent Kazak, Profesör Dr. Mustafa Özkan ve Hukuk Doçenti İlhan Yiğit’ten oluşan üç kişilik bilirkişi heyetinin görüşlerine dayanarak verdiği kararın ardından dizi yapımcılarının kararı Yargıtay’a götürdüğünü söyleyen Şahan, “Ben projemi çocuk gelinler için sinema projesi olarak hazırlamıştım. İnternetten bularak gönderdiğim firma 79 bölümlük “Sıla” dizini yaptı. Başlangıçta 2 ay birlikte çalıştık sonra bana projeyi yapmayacaklarını söylediler. Ben de o sırada yurt dışına çıkmıştım. Dizinin bitme aşamasında haberim oldu. Sonra da mahkemeye gittim. Yerel mahkemeyi kazandım. Karşı taraf Yargıtay’a gitti. Gerekçeli karar çıktı ve Yargıtay da eser hırsızlığını affetmedi ve intihal olduğu kararını verdi” dedi.
3 yıl mahkeme, 2 yıl Yargıtay olmak üzere toplam 5 yıl süren dava sonucu yapımcı firmanın tazminat ödemeye mahkum edildiğini söyleyen Şahan, “Burada önemli olan telif ihlalinin yani eser hırsızlığının tek 1 lira ile de olsa cezalandırılmış olmasıdır. Bu alınan tazminattan daha önemlidir. Onların kazandıkları yanında benim aldığım tazminat çok küçük kalıyor. Yazarların çoğu mahkemeye gitmiyor zira mahkeme masraf işi” diye konuştu.
Şahan:
“Çocuk gelinler için, üç yıla yayılan bir zaman diliminde hazırladığım sinema projem; gönderdiğim yapımcı firma tarafından benden izinsiz dizi haline getirildiğini çok geç öğrendim. İstanbul 1.Fikri Sınai Haklar Mahkeme’sinde açtığım telif davasında mahkeme, yapımcı firmayı maddi manevi tazminat ödemeye mahkum etti. Yargıtay kararı onadı. Şu anda bir yazın emekçisi olarak telif yasası sayesinde adaletin yerini bulduğunu düşünüyorum. Bazen insanlar özellikle de yazmaktan uzak olanların; bir kağıt, bir kalem, taş atıp kolları mı yoruldu tarzında bir yaklaşımları oluyor. Oysa sanıldığı kadar kolay değil. Hele hele iyi bir iş çıkarmak istiyorsanız çok yorulmak zorundasınız. Eser yazarın çocuğu gibi oluyor. Kötü bir eser bile yazarına çok kıymetlidir. Bu nedenle de her sanatçının emeğine saygı gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. İntihal ile karşılaşmak bir sanatçı için en kötüsü olsa gerek. Benim için öykülerim çok değerli. Onların benden izinsiz alınıp kullanılmasını, hunharca katledilmesini kabullenemezdim elbette. Şu anda bile kendimi kazanmış gibi hissedemiyorum. Çünkü sonuçta ben hikayemi sinemada veya ekranda görmek için yazmıştım. Mahkemelerde parçalanmış haliyle önüme koyduklarında kendimi morgdan cenaze almış gibi hissettim. Bunu nasıl anlatabilirim ki? Yaşadıklarımdan sonra hep iyi ki hukuk devletinde yaşıyoruz, iyi ki kanun var, yaşasın telif yasası dedim. Avukatlarım Kamil Tekin Sürek’e ve Sera Kadıgil’e minnettarım” dedi.
Mahkeme sürecinde eserin öyküsünün kendisine ati olduğunu kanıtlamada zorluk çekmediğini söyleyen Şahan, “Mahkemede eserin benim olduğunu kanıtlamam kolay oldu zira basılmış bir öykü var, noter tasdiki var firma ile yapılmış mail yazışmaları var” dedi.
Mahkeme masrafı olarak 50 bin lira harcadığına dikkat çeken 200 bin lira civarında alacağı tazminatın değil, kazandığı davanın önemli olduğunu söyledi. Şahan, Sıla dizisinin çalıntı olduğunu Yargıtay da onadı…KENDİMİ MAHKEME KARARI İLE HATIRLATTIM!KYD (Kadın Yazarlar Derneği)
SİNEBİR (Sinema Eserleri Sahibi Meslek Birliği)
SinemaTek
SENDER (Senaristler Derneği)
İLESAM(Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği)
Canlırmacılar Meslek Birliği Girişimi
Aalen Antakya Kültür Derneği
Avrasya Kentsel Kalkınma Derneği
FATAL( For the Advancement of Turkish-speaking Arts Literature / Aydın Mehmet Ali.)
CADENCES (European University of Cyprus / Aydın Mehmet Ali)
SGAK (Sürgünde Güney Azerbeycan Kalem)

Ayla Kutlu (Yazar)
Ahmet Ümit (Yazar)
Gülseren Engin (yazar)
Yusuf Recepoğlu (Tiyatro Yönetmeni)
Selçuk Akman (Senarist)
Nalan Büker (Yönetmen)
Ahmet İnam (Yazar)
Setenay Özbek (Yazar)
Oya Uslu (yazar)
Fergun Özelli (Yazar çevirmen)
Mehmet Ali Solak (Gazeteci)
Oya Tekin (Gazeteci-Yazar)
Nur Ersen (Yazar)
gebnem Pişkin (Yazar)
Zübeyde Seven Turan (gair Yazar)
Edip Polat (Yazar)
Setanay Özbek (Yazar)
Orhan Miroğlu (Yazar)

Abir Zaki (Yazar)
Nalan Yılmaz (Yazar)
Buket Akkaya (Yazar)
Mine Ömer (Yazar)
Sedef Erken (Avukat)
Meltem U. Ruscuklu (Yazar)
Vicdan Doğan (Aktivist)

Neşe gaha (İş kadını)
İrfan O.Hatipoğlu (Akademisyen-Yazar)
M. Çetin Kalkan (gair)
Av Ayşe Miçoğulları
Mehmet Atilay Turabi (gair-Yazar)
Nurhan Sağlar (Yazar)
Seval Karataş

Ayşe Delioğulları (gair)
Aydın Mehmet Ali (Editör – Sosyolog)
Kerim Dönmez (Eleştirmen-Edebiyatçı)
Duran Yaşar (Edebiyatçı)
Hatice Elveren Peköz (Yazar Senarist)

Hülya Tozlu (Yazar)
Fatma Çetin Kabadayı (Eğitmen-Yazar)
Suha Kıyak (Çevirmen-Yazar)
Zeynep Alanç (AraştırmacıYazar – Senarist)
Esra Odman İyier (Yazar)
Atay Sözer (Yazar-Senarist, Karikatürist)
Dr Muhsin Boz (Enfeksiyon HastalıklarıUzmanı-Yazar)
Fevzi Yavuz (Edebiyat Öğretmeni)
Filiz Demir (Yazar)
Semih Bulgur (Karikatürist-Yazar)
Ahmet Kanbolat (Genel Müdür)
İsmihan İpek (Stilist)
Nazım Mert (Ressam)
givan Balcı (Ressam)
Umut Kart (Edebiyat Öğretmeni)
Nevra Çağlayan (Sunucu-Yazar)
Nevin Konuk (Yazar)
Aysen Kaypak (Yazar)
Yücel Ünlü (Yönetmen)
Kamile Yılmaz (Yazar)
Nihat Ziyalan (Yazar)
Tuncer Cücenoğlu (Oyun Yazarı)
Mehmet Sadık KIRIMLI (gair-Yazar)
Serap Gökalp (Senarist-Yazar)
Aysel Korkut (Eğitimci-yazar)
Esra Ünal (Edebiyat öğretmeni– Yazar)
Selamet Bağcı (Edebiyat öğretmeni – Yazar)
Seçkin Yaşar (Senarist, Sinebir Üyesi)
Gönül Uğurlu (Proje Danışmanı)
Mehmet Ali Çolak
Sevim Habib
Süleyman Sayman Kaynarca
Ali Ekber Erdoğan (Edebiyat öğretmeni-Yazar)
Yılmaz Onay (Yazar-Yönetmen)
Arzu(Alır)Demir (Yazar)
Reyhan Yıldız (Yazar)
Hüseyin Yurttaş ((Yazar)
Asuman Susam (gair)
ALİ EKBER ATAg (gair, ressam)
Turan Parlak (Yazar-Çevirmen)
Gülser Han Akkaş (Yazar)
Namık Kuyumcu (gair-Yazar)
Hakan Sürsel (Yazar)
Derya Derin (Sender – Senarist)
İbrahim Tığ(Gazeteci-gair-Yazar)
Pakize Küçük (Yazar)
Arjen Ari (Yazar)
Ergün Veren (Yazar)
Recaigeyoğlu (Yazar-Kütüphaneci)
T.Ayhan Çıkın
Haluk Işık (Yazar-Yönetmen)
Han Göksel
Eşref Karadağ (Yazar)
Aslı Durak (Yazar-gair)
Haşim Hüsrevşahi (Yazar-gair-Çevirmen)
Selah Özakın(Tiyatrocu – gair – Yazar)
Uğur Pişmanlık (Gazeteci-Yazar Yayın Yönetmeni)
Hatice Elveren Peköz (Senarist Yazar)
Emre Caner (Yazar)
Derya Derin (gair)
Ozan Telli (gair)
Sedef Kemir (Yazar)
Sergül Vural (gair)
Sabahattin Çetin (Senarist –Yapımcı)
Faik Akçay (Yazar)
Ergün Veren (Yazar)
Ayfer Tuzcu Ünsal (Gazeteci-Yazar)
Bülent Tekin
Rıfat Kaya (gair Yazar)
Döndü Türker (Yüksek İnşaat Mühendisi)

 

Kaynak: HaberEvet.Com

 

http://www.yaziatolyesi.com

Dostlukla
Arzu İmseytoğlu:
0534 527 8487

Saygılarımızla..

– “Hikâye Hırsızı”: Erkekler, töreler, cemaat tarafından ezilen, köylerimizde köle gibi yaşayan ‘ev ve aile işletmesi emekçileri’nin en önemlisi olan kadınlarımız… Sigortası, ücreti, güvencesi, özgürlüğü olmayan, kişiliklerini, özgürlüklerini elde etmeye çalışan / çalışmayan kadınlar, kitapta yed…
www.isikbinyili.org/index.php/hikaye-hirsizi26 Şub 2012 –

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.