Hayata Tutunma Öyküleri Yarışması
Bazen bir yabancıyı, bir şehri ve hatta bir hastalığı, küçücük bir öykü anlatabilir…
7-10 Şubat 2019 tarihleri arasında Kıbrıs Concorde Luxury Resort Hotel Kongre Merkezi’nde gerçekleştireceğimiz II. Hematolojik Nadir Hastalıklar Kongresi kapsamında kanserler ve kan hastalıkları ile ilgili olarak “Hayata Tutunma Öyküleri” adı altında ödüllü öykü yarışması düzenlenecektir.
Aşağıda kuralları bulunan yarışmamıza katılımlarınız kongremizi zengileştirecek olup, değerli katılımlarınızı bekleriz.
1- Yarışmamız ulusal ve uluslararası katılıma açıktır. Her yaş ve meslek kümesinden konuya ilgi duyanlar yarışmaya katılabilir.
2- Öykülerin konusu kanserler ve kan hastalıklarıyla ilgili olmalıdır.
3- Yazılacak öykü bir hikâyenin temel unsurlarını (olay, yer, zaman, kişiler) içermelidir.
4- Yarışmaya katılan öyküler hiçbir yerde yayımlanmamış ve ödül almamış olmalıdır.
5- Başvuru için öykü ve kimlik dosyası olmak üzere elektronik ortamda iki dosya hayatatutunmaoykuleri@gmail.com adresine gönderilmelidir. Başvurular sadece elektronik ortamda kabul edilecektir.
6-Öykü dosyası: Öyküler Microsoft Office Word programıyla A4 kâğıdı boyutunda, bir buçuk satır aralığıyla, 12 punto, Times New Roman yazı karakteriyle beş sayfayı geçmeyecek şekilde yazılmalıdır. Gönderilecek öyküyü içeren MS Word dosyasının adı öykünün adı olmalıdır.
7- Kimlik dosyası: Öykü yazarının “adı-soyadı, yaşı, cinsiyeti, mesleği, telefon numarası, e-posta adresi, posta adresi ve yaşadığı il” bilgilerini içermelidir. Fotoğraf isteğe bağlı gönderilebilir.
8- Son başvuru tarihi 13 Ocak 2019 tarihidir.
9-Sonuçların resmi duyurusu 08 Şubat 2019 tarihinde II. Hematolojik Nadir Hastalıklar Derneği Kongresi’nde ilan edilecektir.
10- Kişiler yarışmaya sadece bir öykü ile katılabilir.
11- Ödül olarak:
Birinciye: 3.000 TL
İkinciye: 2.000TL
Üçüncüye: 1.000TL
değerinde çek verilecektir. Aynı derece birden fazla kişi tarafından alındığı durumda ödül, kişiler arasında eşit olarak paylaştırılacaktır.
12- Şartnameye uymayan katılımcıların eserleri değerlendirmeye tabi tutulmayacaktır.
13- Yarışmaya katılan öyküler, gerek görüldüğü takdirde, telif hakları “Hematolojik Nadir Hastalıklar Derneğinde” olmak kaydıyla yazarın adıyla yayımlanabilecektir.
14- Yarışmaya katılan yazarlara (yayınları bastırılıp çoğaltılmış olsa da) telif ücreti veya ücret yerine geçecek herhangi bir karşılık ödenmeyecektir. Yalnızca öyküleri kitaplaşanlara, kargo bedeli tarafımızca karşılanmak kaydıyla, iki adet kitap hediye edilecektir.
15- Seçici kurulda görev alan kişiler, bu kişilerle birinci dereceden kan bağı olanlar ile onların yakınları yarışmaya katılamazlar.
16- Eserlerin dili Türkçe olmalıdır ve yazımında Türk Dil Kurumunun Yazım Kılavuzu’nda yer alan kurallara uyulmalıdır.
17- Eserler millî ve manevi değerlere, genel ve evrensel ahlak ile insanlık ilkelerine uygun olmalıdır.
18- Yarışmaya katılan eserlerin, intihal (çalıntı) veya suç unsuru içermesi vb. durumlarda yayınların içindeki tüm bilgilerin hukuki ve cezai sorumluluğu yazarlarına aittir.
19- İhtilaf hâlinde Türkiye Cumhuriyeti Mahkemeleri yetkilidir.
20- Yarışmaya katılanlar yukarıdaki şartları kabul etmiş sayılacaktır.
21- Yarışmayla ilgili her türlü duyuru www.nadirhastaliklar.org.tr adresinden ilan edilecektir.
JÜRİ ÜYELERİ: Prof Dr Mehmet Ali Erkurt, Prof Dr. Fevzi Altuntaş, Prof. Dr. İsmet Aydoğdu, Sevtap Ayhan, Doç. Dr Abdülkadir Başkurt, Sultan Bedelciğil, Doç. Dr. Mehmet Sinan Dal, Prof. Dr. Cengiz Demir, Dr Öğretim Üyesi Hasan Erbay, Doç. Dr Tuba Hacıbekiroğlu, Fatma Çetin Kabadayı, Prof. Dr İlhami Kiki, Müjgan Koçak, Doç. Dr. Serdal Korkmaz, Nur İpek Önder Mert, Prof. Dr Vahap Okan, Gazeteci Yazar Dursaliye Şahan, Prof. Dr Cengiz Yakıncı, Dr Öğretim Üyesi Sibel Yıldız, Doç. Dr. Ebru Burcu Yılmaz, Doç Dr. Sema Yılmaz.
Saygılarımızla…
Görsellerle Hayata Tutunmak
7-10 Şubat 2019 tarihleri arasında Kıbrıs Concorde Luxury Resort Hotel Kongre Merkezi’nde gerçekleştireceğimiz II. Hematolojik Nadir Hastalıklar Kongresi kapsamında kanserler ve kan hastalıkları ile ilgili olarak “Görsellerle Hayata Tutunmak” temalı ödüllü yarışma düzenlenecektir.
Aşağıda kuralları bulunan yarışmamıza katılımlarınız kongremizi zengileştirecek olup, değerli katılımlarınızı bekleriz.
Yarışma Kuralları,
1- Yarışmamız uluslararası katılıma açıktır. Her yaş ve meslekten ilgililer yarışmaya katılabilir.
2- Yarışmaya gönderilecek görseller kanserler ve kan hastalıklarıyla ilgili olmalıdır.
3- Her katılımcı yarışmaya, daha önce herhangi bir sergide ödül almamış, yayımlanmamış veya sergilenmemiş en fazla 3 (üç) eseriyle katılabilir.
4- Ödül olarak:
Birinciye: 3.000 TL
İkinciye: 2.000 TL
Üçüncüye: 1.000TL verilecektir.
5- Birden fazla eserle ödül alan katılımcılar, sadece en yüksek ödülden yararlanabilir.
6- Aynı ödülü birden fazla katılımcının kazandığı durumlarda ödül tutarı taraflar arasında eşit olarak paylaşılır.
7- Yarışmaya seçici kurul üyeleri ile birinci derece yakınları katılamazlar.
8- Yarışmaya eser gönderecek olan katılımcılar, kendi anlatım biçimlerine uygun her türlü teknik (grafik, fotoğraf, çizim vb.) malzemeyi kullanmakta serbesttir.
9- Katılım sadece elektronik ortamda olacaktır. Görselin yüksek çözünürlükte (en az 300dpi) hazırlanmış JPEG formatındaki şekli, öz geçmiş bilgileriyle (adı-soyadı, mesleği, cinsiyeti, e-posta adresi, posta adresi, yaşadığı il, telefon numarası ve görselle anlatmak istediği hastalık adı) birlikte gönderilmelidir.
10- Görseller renkli veya siyah beyaz olabilir.
11- Eserler sadece gorsellerlehayatatutunmak@gmail.com adresine gönderilecektir.
12- Hematolojik Nadir Hastalıklar Derneği, ödül alan ve yarışmaya katılmış olan eserleri kitap, afiş, katalog, broşür gibi eğitim ve tanıtım malzemesi olarak kullanma hakkına sahip olacaktır. Katılımcılara ayrıca bir telif hakkı ödenmeyecektir.
13- Yarışmaya başvuran bütün katılımcılar, bu şartname hükümlerini kabul etmiş sayılırlar.
14- Şartnamede belirtilmeyen hususlarda veya tereddüt hâlinde Hematolojik Nadir Hastalıklar Derneğinin kararları geçerlidir.
15- Son başvuru tarihi 20 Ocak 2019 tarihidir.
16- Sonuçların resmi duyurusu 08 Şubat 2019 tarihinde II. Hematolojik Nadir Hastalıklar Derneği Kongresi’nde ilan edilecek, derece alanlara ödülleri verilecektir. Ayrıca www.nadirhastaliklar.org.tr adresinden de yarışma sonuçları ilan edilecektir.
17- Şartnameye uymayan katılımcıların eserleri değerlendirmeye tabi tutulmayacaktır.
18- Eserler millî ve manevi değerlere, genel ve evrensel ahlak ile insanlık ilkelerine uygun olmalıdır.
19- Yarışmaya katılan eserlerin, intihal (çalıntı) veya suç unsuru içermesi vb. durumlarda hukuki ve cezai sorumluluk eser sahiplerine aittir.
20- İhtilaf hâlinde Türkiye Cumhuriyeti Mahkemeleri yetkilidir.
21- Yarışmayla ilgili her türlü duyuru www.nadirhastaliklar.org.tr adresinden ilan edilecektir.
Not: Görsel çalışma taslağınız yarışmaya göndermeden önce Dr. Levent Efe’ye (levent@leventefe.com.au) gönderirseniz bu konuda destek alabilirsiniz.
Saygılarımızla…
II. Hematolojik Nadir Hastalıklar Kongresi
Hematolojik Nadir Hastalıklar Derneği olarak; kendi alanındaki bilimsel gelişmeleri dünyaya paralel bir şekilde ülkemizde gerçekleştirmeyi, bu alanda verilen sağlık hizmetinin kalitesini arttırmayı ve bu kapsamda ulusal/uluslararası katılımlı araştırmalar yapmayı, yürütmeyi ve üyelerimizi bu yönde desteklemeyi amaçlıyoruz. Yine bu kapsamda nadir hematolojik hastalıklarla ilgili tanı, tedavi, takip ve sağlık bakım hizmetlerinde standartları oluşturmak ve uygulanmasına katkı sağlamak istiyoruz.
Bu amaçlarımız doğrultusunda güncel, doğru ve pratik bilgilerin bu alanda çalışanlara hızlı ve etkin olarak ulaşabilmesi için uluslararası katılımı da hedefleyen bilimsel eğitim faaliyetleri gerçekleştirmekteyiz. Bunlara ilave olarak, sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirerek toplumun farkındalık ve bilinç düzeyini yükseltmeyi ve insan hayatına değer katmayı da üzerimize bir vazife olarak görmekteyiz.
Bu hedeflerimizi gerçekleştirmek amacı ile 2. sini düzenleyeceğimiz Hematolojik Nadir Hastalıklar Kongresi’nde siz değerli katılımcıların ilgisini çekecek, tanıdan tedaviye, standart yaklaşımdan uzman görüşüne, klinik araştırmadan yapısal gelişmelere kadar geniş bir yelpazede bilimsel program hazırladık. Kongre öncesi Hematoloji Üniversitesi kapsamında eğitim programı ile genç meslektaşlarımızla güncel bilgilerimizi gözden geçireceğiz. Ayrıca, “Beyaz Geceler Oturumları” ile de bilimsel programın dışında farklı konu ve alanlarda söyleyişilere katılım imkanı bulacaksınız. Uluslararası katılımcıların da olduğu kongrenin her düzeyde katılımcıya faydalı olacağını düşünüyoruz. Siz değerli katılımcıların desteği ile kongre bilimsel programı daha güçlü bir hal alacaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle 7-10 Şubat 2019 tarihleri arasında Kıbrıs Concorde Luxury Resort Hotel Kongre Merkezi’nde gerçekleştireceğimiz II. Hematolojik Nadir Hastalıklar Kongresi’nde sizleri de aramızda görmekten onur duyacağız.
Saygılarımızla..
Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt
Kongre Başkanı
Doç. Dr. Mehmet Sinan DAL
Genel Sekreter
I. Hematolojik Nadir Hastalıklar Kongresi
Sayın Meslektaşlarımız,
Hematolojik Nadir Hastalıkların farkındalığını artırma ve bu alanda son gelişmeleri değerlendirme amacını taşıyan 1. Hematolojik Nadir Hastalıklar Kongremizi 8-11 Şubat 2018 tarihleri arasında 300’den fazla bilim insanının katılımı ile gerçekleştirdik. Kongremizin ilk gününde ‘Hodgkin Lenfoma ve Kompleman Hastalıkları Kursları’ yoğun talep gördü. Bunun yanında ’Aferez Kullanıcılar Eğitim Sempozyumu’ ve ‘Transfüzyon ve Kök Hücre Nakli Hemşireliği Sempozyumu’ düzenleyerek bu alanda çalışan arkadaşlarımızın faydalarına sunduk.
Ayrıca Nadir Hastalıkların önemini halkımıza duyurabilmek amacı ile basın mensupları ile sohbet toplantısı düzenledik. Toplantıda bir kez daha Hematolojik Nadir Hastalıklarda ‘Türkök Projesi’nin önemini vurguladık.
Kongremizde bize destek veren tüm hocalarımıza, meslektaşlarımıza ve çalışma arkadaşlarımıza gönülden teşekkür ederiz.
Bir yıl sonra yine güncel, dinamik ve interaktif bir kongrede buluşmak dileğiyle.
Hematolojik Nadir Hastalıklar Derneği Yönetimi
Kök hücre gelecektir, kök hücre umuttur
Bildiğiniz gibi, kök hücrenin uygun ortam ve şartlarda farklı doku ve hücrelere dönüşebilme özelliği vardır. Bu nedenle, bir çok hastalık ve milyonlarca kişi için “Kök hücre gelecektir, kök hücre umuttur”. Pek çok hastalığın sağaltımında kullanılabilirliği için de yoğun çalışmalar devam etmektedir.
Türkiye’de son yıllarda kemik iliği nakil sayısı büyük bir ivme kazanmıştır. 2016 yılında, yaklaşık 3800 nakil işlemi gerçekleştirilmiştir. Artık Türkiye’den hiç kimse kök hücre nakli olmak için yurt dışına gönderilmemektedir. Aksine “nakilde tersine göç başladı” denebilir. Hastalarımızın yaklaşık %10-15’i yabancı uyruklu kişiler olup, 4 kıtadan hasta kabul eder bir duruma gelmiş bulunuyoruz. İlave olarak, yurt dışında kemik iliği nakli merkezleri kurulması ve nakillerin yapılması için eğitimlerin verildiği ve danışmanlıkların yapıldığı bir duruma geldik. Bunlardan biri Özbekistan Hematoloji Enstitüsü bünyesinde kurulan Kök Hücre Nakli Merkezi’dir ve Orta Asya bölgesinde çalışan önemli bir nakil merkezi olmuştur. Bu bağlamda sağlık ve eğitim alanında ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve bilgi alışverişi sağlanması için her yıl Türkiye- Özbekistan Hematoloji Günleri düzenlenmektedir ve bu yıl üçüncüsü ülkemizde düzenlenecektir.
Milyonların umudu kök hücredir ancak kök hücre nakli, her şeyin sonu veya sorunların bittiği anlamına gelmiyor. Hastalar aylar, yıllar sonra bile ciddi problemler ile karşılaşabiliyor. Ayrıca, verici bulunamayan hastaların tedavisinde de son yıllarda çok önemli gelişmeler olmaktadır. Gerek tanı ve takip yöntemleri, gerekse tedavilerin akıl almaz bir hızla gelişmesi nedeniyle, bu konudaki bilgilerin yarı ömrü çok kısalmaktadır. Bu nedenle gerek bu hastalıkların tanısının konmasında gerekse son güncel bilgiler ışığında tedavilerinin yapılmasında deneyimli uzmanlarının yetiştirilmesi ve bu uzmanların mezuniyet sonrası eğitimleri büyük önem arz etmektedir.
12-13 Mayıs 2017 tarihinde hematoloji uzmanları ile hematoloji yan dal asistanlarına yönelik başkent Ankara’da gerçekleştireceğimiz “3. Türkiye-Özbekistan Hematoloji Günleri ve 6. Ankara Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi Kök Hücre Nakli Sempozyumu’na” alanında uzman meslektaşlarımız her gün yeni bilgilerle karşı karşıya kaldığımız kök hücre alanında güncel gelişmeleri ve deneyimlerini tartışacaklardır.
Sıcak ve samimi bir ortamda yoğun bilimsel içeriğinden keyif alacağınızı düşündüğümüz sempozyumumuzda sizleri aramızda görmekten büyük kıvanç duyacağız.
Saygılarımızla
Prof.Dr. Fevzi ALTUNTAŞ
Sempozyum Başkanı