Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Haftanın Yazarı | A. Kadir Paksoy Kimdir?

12.08.2021
625
A+
A-
Haftanın Yazarı | A. Kadir Paksoy Kimdir?

Darende’de (Malatya) doğdu (1954). 

Zeynep Hanım ile “çiftçi, işçi, çerçi” Mustafa Hilmi Paksoy’un oğlu.

A. Kadir Paksoy, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünü bitirmesinin ardından Eskişehir Anadolu Üniversitesi Tarih Bölümünde lisans eğitimi gördü. 1979’da İzmit’te öğretmenlik görevine başladı. 1983’te İstanbul’a atandı (Halkalı –Taştepe Ortaokulu). Öğretmenliğinin yanı sıra bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne devam etti (1983-1984). Doğuda bir köy okulu (Iğdır – Taşburun)  öğretmenliğine atanınca hukuk öğrenimini bıraktı. Yurdun çeşitli yerlerinde öğretmenlik yaptıktan sonra Ankara’ya yerleşti. 2OO2 yılında Ankara Çankaya Lisesi tarih öğretmenliğinden emekli oldu.

İlk şiirleri Gerçek gazetesinde yayımlanan (1977) ozanın ilk şiir kitabı ise Yeditepe Yayınları arasında çıktı (1984).

A. Kadir Paksoy, 1987’de bir grup genç ozanla birlikte Yeni Şiir dergisini çıkardı. 16 sayı yayımlanabilen bu dergiden sonra ürünlerini 1990’da Ümit Sarıaslan’la birlikte çıkardıkları Anadolu Ekini dergisinde yayımlamaya başladı. Anadolu Ekini, Ocak 2001’e dek aralıklarla 40 sayı yayımlandı.

19 Ocak 1993’te Ankara Sanat Kurumu’nda adına bir toplantı düzenlendi. Bu toplantıda bir konuşma yapan hekim/ozan Behçet Aysan, onun “toplumcu ve lirik” yapısına dikkat çekti.

2005 yılı sonunda tek başına çıkarmaya başladığı ve “nitelikli ürün ve para sağladıkça” yayımladığı Tan Edebiyat dergisini ise ancak 6 sayı yayımlayabildi.

A. Kadir Paksoy, 2009’dan beri “Fransızcaya sürgün”. Yaşamı boyunca flört ettiği Fransızcayla emekliliğinde “hemhal” oldu ve özellikle çağdaş Fransız ozanlarından şiir çevirilerini sürdürüyor.

Yayıncısı olduğu adı geçen dergilerin dışında şiir, çeviri ve yazılarının yayımlandığı diğer dergilerin başlıcaları: Cumhuriyet Kitap, Milliyet Sanat, Türk Dili Dergisi, Çağdaş Türk Dili, Edebiyat ve Eleştiri, Kıyı, Pencere, Afrodisyas Sanat, Sunak, abece, Öğretmen Dünyası, Novy Orient (Çekoslovakya), Oluşum/Genese (Fransa), Verso (Fransa), À L’ındex (Fransa).

YAPITLARI:

ŞİİR:

Ayrılığın ve Ölümün Dışında, Güneş Batarken, Kadir Bey Tarihi, Usulca, Hacı Bektaş Destanı, Yaralı Temmuz(Sivas Kıyını), Başak ve Asma (Ümit Sarıaslan ile birlikte), İki Bulut Yardan Aşağı , Öte – Beri , Tetik ve Kalem, Tan Ağrısı, İnsana İnan (Seçilmiş Şiirler, 1977-2007), Ankara Aydınlığı, Tut Elinden Sabahın, Şiirin Kıyılarında, Gelirse Beklediğimi Söyleyin, Bozkır Gemisi(Ankara şiirleri), İnsan Olmak Derin Mesele (fotoğraf şiirleri), Kadir Bey Tarihi (Toplu Şiirler I), Hayatta Beni En Çok Anam Sevdi (Toplu Şiirler II).

DÜZYAZI:

Pireotu (yazılar), Tarihin Talihsizliği (Tarih öğretimi ve öneriler), Ankara’nın Cumhuriyet Öncesi ve Cumhuriyet Dönemi Eğitimi(Ortak kitap, “Cumhuriyet Dönemi Eğitimi’nin Genel Nitelikleri” bölümü), Dizelerden Denizlere (Şiir duyumsama çalışmaları), Anadolu Anadolu (Gezi yazıları, Ümit Sarıaslan ile birlikte), Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi (İlköğretim 8. sınıf ders kitabı), Ulus Devlet ve Tarih Eğitimi, Zincirli Ördek (Otobiyografi).

ÇEVİRİ:

ComplainteAmoureuse/Acı Türküsü Seven Kadının, (Fransızca-Türkçe şiir seçkisi), Narsist(Jean-Jacques Rousseau, tiyatro), Ağaçlar (JacquesPrévert, şiir), JacquesPrévert, Yaşamı/Sanatı/Şiirleri, Julie ya da Yeni Héloïse(Jean-Jacques Rousseau, roman).

ÖDÜL:

Kıyı Dergisi Nabi Üçüncüoğlu Şiir Ödülü(Usulcaadlı yapıtı için, 1992)

Kocaeli Üniversitesi Şiir Ödülü (İki Bulut Yardan Aşağıadlı yapıtı için, 1999)

Behçet Aysan Şiir Ödülü(övgüye değer),(Öte-Beriadlı yapıtı için, 2000)

Zihni Anadol Anı-Anlatı  Ödülü(Baban mı lan bu?adlıanlatısı için, 2006)

Bin Çiçekli Bahçe/Yaşar Kemal Şiir Ödülü(Ejderha Manzumesiadlı şiiri için, 2015)

Yunus Nadi Şiir Ödülü(Şiirin Kıyılarında adlı yapıtı için, 2017)

***

Oğuz Gemalmaz şair A.Kadir Paksoy ile Kanal B Günce programında, Ankara ve Şiir’i 17 Mart 2016 tarihinde konuştu.

A. KADİR PAKSOY ve OĞUZ GEMALMAZ 17 Mart 2016 KANAL B GÜNCE

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.