ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Haftanın Filmi | AŞK VE ANARŞİ

16.06.2020
18.251
A+
A-
Haftanın Filmi | AŞK VE ANARŞİ

Film d’amore e d’anarchia, ovvero ‘stamattina alle 10 in via dei Fiori nella nota casa di tolleranza…’ (1973)

“Köpek gibi yaşamaktansa, köpek gibi öldürülmeyi tercih ederim.”

Bu sözler, Mussolini’nin faşist rejiminin getirdiği fakirliğe ve modern köleliğe isyan etmiş olan İtalyan köylüsü Antonio “Tunin” Soffiantini karakterinin, yani baş kahramanın Aşk ve Anarşi filminde geçen sözleridir.

İkinci Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde, siyasetle hiç alâkası olmayan ve köyünden bir kez bile olsun dışarı çıkmamış olan fakir İtalyan çiftçisi Tunin, çocukluk arkadaşının köyde Mussolini’nin faşist polisleri tarafından sırtından vurularak öldürüldüğüne şahit olur. O güne kadar siyasete hiç bulaşmamış olan Tunin, arkadaşının bu şekilde öldürülmesini hazmedemez ve ölen arkadaşının yarım kalan davasını kendi üzerine alır. Bu söz konusu dava, Mussolini’ye bir suikast düzenleme ile ilgilidir. Bunun için Tunin, anarşist kampına katılıp sağlam bir eğitimden geçer. Daha sonra Roma’ya gelir ve Roma’daki gözde bir genelevde çalışarak anarşistlere gizlice yardım eden fahişe Salomè ile temasa geçer. Salomè, herkese Tunin’i kendi kuzeni olarak tanıtır ve onu genelevde bir misafir gibi yaşatmaya başlar.

Aşırı derecedeki çilli yüzü, garip tavırları ve saf görüntüsü ile önceleri herkesin alay konusu olan Tunin, daha sonra mertliği ve zekâsı sayesinde sevilmeye başlar. İlerleyen günlerde Mussolini’nin geçeceği yerlerde keşif çalışmaları yapar. Bu sırada Salomè’nin meslektaşı olan ve onunla aynı genelevde çalışan Tripolina’ya gönlünü kaptırır. Tripolina’dan aşkına karşılık gördüğünde ise bu kez Mussolini’ye suikast girişimi konusunda kendi içinde bir takım gelgitler yaşamaya başlar. Acaba bu aşk, Tunin’i davasından vaz mı geçirecektir? İtalyan halkının geleceğini ve anarşist köylü arkadaşının intikamını sırf kendi geleceğine tercih mi edecektir..?

İtalyan kadın yönetmen Lina Wertmüller’in senaryosunu yazıp yönettiği ve komedi ile dramı mükemmel bir biçimde harmanladığı Aşk ve Anarşi filminde Antonio “Tunin” Soffiantini rolünü ünlü İtalyan aktör Giancarlo Giannini üstleniyor.

Giancarlo Giannini, bu rolü ile 1973 Cannes Film Festivali’nde “En İyi Erkek Oyuncu” dalında Altın Palmiye ödülünü kazanmıştır.

IMDb Address: https://www.imdb.com/title/tt0070061/?ref_=shtt_ov_tt

Formun Altı

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.