ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Günün Kitabı | Kızıl Kahkaha | Leonid Andreyev

16.06.2020
1.477
A+
A-
Günün Kitabı | Kızıl Kahkaha | Leonid Andreyev

Kitap Yorum: Meral Baltacı Nalbantoğlu
Savaşın insan üzerindeki zihinsel ve duygusal etkilerine çarpıcı bir örnek oluşturan çarpıcı bir metin Kızıl Kahkaha.
Savaştan sağ ve yaralı çıkan bir subayın, savaşta yaşayıp hissettiklerine ilişkin tuttuğu notlar şeklinde kurgulanmış roman yarısına kadar. Yarısından sonra ise, eve sağ dönse de, bir süre sonra hayatını kaybeden subayın erkek kardeşinin savaşla ilgili izlenimleriyle devam ediyor.

Günlerce, aç, uykusuz ve hasta, ardında asker arkadaşlarının ölülerini bırakarak, gördükleri kan ve vahşetten deliliğin sınırlarında yaşayan subay, korkudan dehşete düşmüş bir askerle konuşurken, bir kurşun askerin yüzünü dağıtır : “Sağ yanağımda beni şiddetle sarsan sıcak bir hava hissettim; gözlerimin önünde, soluk yüzün yerinde, kısa küt ve kırmızı bir şey vardı ve kötü afişlerde resmedilenler gibi, açılmış bir şişeden boşanırcasına kan fışkırıyordu. Ama bu kısa ve akan şeyde hala bir gülümseme, dişsiz bir kahkaha, kızıl bir kahkaha var gibiydi.” O andan sonra, dünya, atmosfer, evren bir kızıl kahkahadır subay için. Kızıl kahkaha bir metafordur, vahşetin, korkunun, dehşetin oluşturduğu deliliğin metaforu.

Savaştan bu şekilde etkilenenler sadece askerler değildir, kızıl kahkaha bulaşıcı bir dehşettir, siviller de düşüncelerini bozan, huzur vermeyen bu korkudan saklanıp korunamazlar, o, mesafe ve engel tanımadan savaşan tarafların her ferdinin kalbine, beynine, düşüncelerine sızar ve onları da zehirler. Savaş üzerine ne yazılsa onun kötülüğünü anlatmaya yetmez, bazı metinler ise o kadar güçlüdür ki; bir yönünü iyi anlarsınız. Bu metin de onlardan biri.

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.