Günün Kitapları | Değerlendirme: Gazeteci Özkan Saçkan
25 AĞUSTOS TARİHLİ GÜNÜN KİTAPLARI
Kitapçıların raflarında yer alan 6 kitabı sizler için yorumladım.
//BİR DOKTORUN BÖLÜK PÖRÇÜK ANILARI: Kimi zaman bir ilaç şirketinin armağanı ucuz bir kalemin hatırını taşıyor hem hasta hem de doktor; kimi zaman bir güftenin melankolisini; kimi zaman hüzünleri; kimi zaman tehlikeleri; kimi zaman şakaları, şen şakrak anları kısacası…
//MÜBADELENİN AYAK İZLERİ: İki gün süren “100. Yılında Türk-Yunan Zorunlu Nüfus Mübadelesi: Bellek, Kimlik, Yeniden İnşa” başlıklı sempozyuma bir de sergi eşlik etti. Semih Poroy’un, Mübadele Sözleşmesinin her bir maddesi için çizdiklerinden oluşan sergi, sempozyum sonrasında Lozan Mübadilleri Vakfı şubelerinin bulunduğu bazı kentlerde de açıldı.
//SAĞLIĞIN TARİHİ: Yazar kitabında insan sağlığını belirleyen etmenlerin zaman içindeki değişimini sistemli bir analize tâbi tutarak sanayi toplumlarının sağlık kadar sağlıksızlık da ürettiğini gözler önüne seriyor. Yazar, sanayileşme ve kentleşmenin genel sağlığı bozmadığı, sanayi ekonomisinin insan sağlığının önüne geçmediği bir geleceğin yaratılmasının torunlarımıza daha iyi sağlık koşulları bırakmanın önkoşulu olduğunu bizlere hatırlatıyor.
//CEHALETTEN KURTULMA SANATI- NE NEDİR?: “Bu kitabın amaçlarından biri de okuyucuyu bu tür cehalet kaynaklarından uzak tutmaktır. Elbette bu küçücük kitap ve içindeki sınırlı nesne ile kavramlar okuyucuyu birdenbire bu amaca ulaştırmaz. Celal Şengör.”
//RÜYALARIN GİZLİ DÜNYASI: Uykunun önemini ele alan yazar, kâbus korkusundan bilinçli lüsid rüyalara uzanan, hatta rüyalarımızda gördüğümüz renklerin, manzaraların, mekânların anlamlarını araştırıyor, doğru bilinen yanlışlara dikkat çekiyor. Kitap hayata daha sağlıklı, daha dengeli bir şekilde yaklaşmak için rüyalarımızı bir rehber ve ilham kaynağı olarak kullanma yolunda bize el uzatıyor.
//EMPATİNİN YİTİMİ: Empati, içimizdeki insaniyetsizlikle aramıza duvar ören bir engeldir. Uygarlığımızın tarihi, acıma duygusunun bastırılması ve parçalanmasıyla sadece iç içe geçmekle kalmaz aynı zamanda bunun temelini de oluşturur. Uygarlığın tarihi aynı zamanda bu kitabın ithaf edildiği empatinin ve empatinin gelişiminin de tarihidir.
İşte o kitaplar;
// Hekimliğin bambaşka bir boyutu
ÇETİN Yılmaz’dan BİR DOKTORUN BÖLÜK PÖRÇÜK ANILARI. İnsanları sağaltan, iyileştiren doktorlar salt tıptan, hekimlikten ibaret bir yaşam sürmüyorlar Polikliniklerde, muayenehanelerde sadece hastalıkla uğraşmıyorlar. Hastaları var ama sadece hasta da değiller. Onlar doğrudan insani bir ilişkinin duygusal boyutlarıyla da yoğruluyor ve yoruluyorlar. Kimi zaman bir ilaç şirketinin armağanı ucuz bir kalemin hatırını taşıyor hem hasta hem de doktor; kimi zaman bir güftenin melankolisini; kimi zaman hüzünleri; kimi zaman tehlikeleri; kimi zaman şakaları, şen şakrak anları kısacası… Bir doktorun şaşırtıcı, duygu yüklü anılar yığınından bölük pörçük ânlar. Hekimliğin bambaşka bir boyutundan görünümler…96 SAYFA
(H2O KİTAP)
//Mübadele Sözleşmesi’nin 100. Yılında etkinlikler
MÜBADELENİN AYAK İZLERİ.30 Ocak 1923’te Türkiye ve Yunanistan Hükümetleri arasında imzalanan, kimilerince olumlu yanları olduğuna inanılmasına karşın gerçekte mübadiller için büyük acılara neden olan Mübadele Sözleşmesi’nin 100. yılında Türkiye ve Yunanistan’da çeşitli etkinlikler yapıldı. İstanbul’da gerçekleştirilen önemli bir etkinlik 1-2 Nisan 2023 tarihlerinde Lozan Mübadilleri Vakfı, Yunanistan Küçük Asya Araştırmaları Merkezi ve Azınlık Grupları Araştırma Merkezi’nin ortaklığında Şişli Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen sempozyumdu. 52 SAYFA.
(LİTERATÜR YAYINCILIK)
//Torunlarımıza daha iyi sağlık koşulları bırakmak
JEAN – David Zeitoun’tan SAĞLIĞIN TARİHİ-Uzayan Ömrümüz ve Geleceğimiz. Çağlar boyunca insanların sağlığı genel olarak çok kötüydü. Yetersiz beslenme, savaşlar ve mikroplar başlıca ölüm nedenleriydi. Bebek ölüm oranları çok yüksekti ve yeni doğan çocuklarda beklenen yaşam süresi ortalama otuz yıl civarındaydı. Aydınlanma ve Fransız Devrimi sonrası başlayan değişim, devletlerin sağlık politikası oluşturmasıyla beraber sağlığımızda çok çarpıcı bir düzelmeye yol açtı.328 SAYFA.
(İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI)
//Kitabın amacı okuyucu cehaletten uzak tutmak
M. Celal Şengör’den CEHALETTEN KURTULMA SANATI- NE NEDİR? “Bugün dünyada yaşayan en müreffeh toplumlar, bilimde en ileri gitmiş toplumlardır. Bugün bu toplumlarda dinî inançların hızla gerilediğini görüyoruz. Bu kitabın amacı sizlere çevremizdeki bazı olaylar ve geliştirdiğimiz bazı kavramlar hakkında çok yüzeysel de olsa bilgi vermek fakat daha da önemlisi okuyucuyu düşünmeye teşvik etmektir. Celal Şengör.” 188 SAYFA.
(MASA KİTAP)
//Rüyalarımızı bir rehber ve ilham kaynağı olarak kullanma
MELİNDA Powell’den RÜYALARIN GİZLİ DÜNYASI: RÜYALAR BİZE KENDİMİZ HAKKINDA NE SÖYLER VE DÜNYAMIZI NASIL DEĞİŞTİRİRLER? Hayatımızın yaklaşık altı yılını rüya görerek geçiriyoruz. Ancak çok azımız rüyaların amacını anlıyor ve zihnimizin rüyalar aracılığıyla kendimiz ve dünyamız hakkında neler anlattığını çözümleyebiliyor. Birleşik Krallıktaki Rüya Araştırmaları Enstitüsü’nün kurucu ortağı olan psikoterapist yazar, rüyalarımızı daha iyi anlamanın hayatımızı nasıl iyileştirebileceğini ortaya koyuyor. 232 SAYFA.
(MUNDİ KİTAP)
//Uygarlığımızın tarihi, acıma duygusunun bastırılması
ARNO Gruen’den EMPATİNİN YİTİMİ-Kayıtsızlık Politikası Üzerine. İnsanın duygudaşlığını sorgulamak, onun insanlığını, kimliğini sorgulamaktır. Aynı zamanda insanın, aldığı bedensel ve ruhsal hasarın hangi derecesine kadar insanlığını korumaya devam edebildiğine dair bir sorundur. Primo Levi, “Bunlar da mı İnsan” başlıklı sarsıcı raporunda, Auschwitz’in insanlar tarafından düşünülmüş ve gerçekleştirilmiş olmasından utanç duyduğunu yazıyordu. Oysa bu, böyle bir utancın ne başlangıcıydı ne de sonu. Geçmişten niçin ders almıyoruz? Bilgi toplumu çağında yaşamamıza ve yüksek bilim düzeyine rağmen niçin hâlâ geçmişi geride bırakamıyoruz. 368 SAYFA.
(TOTEM YAYINLARI)
//