Günün Kitapları | Değerlendirme: Gazeteci Özkan Saçkan
26 HAZİRAN TARİHLİ GÜNÜN KİTAPLARI
Kitapçıların raflarında yer alan 6 kitabı sizler için yorumladım.
//DEDEKTİF HANŞİCİ’NİN TUHAF VAKA DEFTERİ: Olayları çözerken, yazıldığı dönem olan Birinci ve İkinci Dünya Savaşları arasındaki dönemin perspektifinden feodal Japonya’daki hayatı da yer yer mizah unsurlarını kullanarak irdeler.
// GÜZEL BİR YOLCULUK: Kitap, herkese ama özellikle de şairler ve ressamlar gibi imgelerle düşünen çocuklara seslenen bir kitap. Hem okumak hem de bir parçası olmak için çok özel bir çalışma.
//ARAMIZDA KALMASIN: Kitapta, röportajı olan kişiler: Attilâ İlhan, Vedat Türkali, Vedat Günyol, Vüs’at O. Bener, Rasih Nuri İleri, Ahmet Özer, Hasan Kıyafet, Turgut Çeviker, Mahmut Makal, Zerrin Koç, Altan Erkekli, Tuncer Cücenoğlu, Semih Poroy , BedriKoraman, Behiç Ak, Zeynep Aliye, Semrin Şahin, Erdoğan Alkan, Emin Nedret İşli, Ozan Telli, Kadir İncesu, Turhan Feyzioğlu, Mustafa Işık, Osman Bozkurt, Salih Aydemir, İhsan Işık, Oktay Güzeloğlu, Akın Ersöz, Hatice T. Doğanay, Meryem Gülbudak, Cemalettin Kavaklıgil, Turhan Gürkan, Ahmet Yıldız, İsmet Lokman, Kadir Doğruer, Mustafa Bilgin, Kürşat Coşgun, Yaşar Yeniceli, Orhan Taylan, Ferdi Akarnur, Hikmet Karagöz, Yekta Keçeli, Sırrı Gültekin, Aziz Sivaslıoğlu.
//OPRİÇNİK’İN BİR GÜNÜ: Üzerinde düşünülemeyecek kadar rahatsız edici ve görmezden gelinemeyecek kadar gerçeğe yakın bir gelecek tahayyülüyle Opriçnik’in Bir Günü, sert bir eleştiri.
//SIRADIŞI BİR KİMYACI: “Güliz’in artık ustalaşmaya başlayan kaleminden çıkanlar, beni zaman zaman gülümsetti, çoklukla da gözlerimi yaşarttı. Artık babamı özlediğimden mi, yoksa yaşlanıyor olmamdan mı? Bilemedim…”
//TOLKİEN-HAYALLERİN EFENDİSİ: Koyu bir Katolik olması, her daim kalabalıklar içinde olma arzusuna karşın içinde taşıdığı büyük yalnızlık kederi yazarlık hayatını nasıl etkilemiştir? Tolkien’in yaşamına ve eserlerinin yaratımına dair bunca sorunun, aklınıza gelmemiş daha pek çoklarının yanıtını bu kitapta bulacaksınız.
İşte o kitaplar;
//Dedektif gizemli olayı şansına güvenerek çözer
KİDO Okamoto’dan DEDEKTİF HANŞİCİ’NİN TUHAF VAKA DEFTERİ. Japon dedektiflik hikâyelerinin öncüsü olarak bilinen yazar 1917 yılında kendisine büyük ün kazandıracak Dedektif Hanşici karakterini yaratarak aynı zamanda Japon edebiyatında yeni bir türün–tarihsel polisiyenin– de temellerini attı. Japon edebiyatının Sherlock Holmes’u olarak da bilinen Dedektif Hanşici karakteri, büyük bir başarı kazandı ve yirmi yıl boyunca ilgi gören bir seri olarak devam etti. Bir kasabayı ele geçiren kediler, ortadan kaybolan insanlar ve çözülmesi güç cinayetler… Dedektif Hanşici ilginç ayrıntılarla süslenmiş pek çok girift, sıradışı ve gizemli olayı daha çok içgüdülerine, deneyimlerine ve hatta bazen de şansına güvenerek çözer. 224 SAYFA.
(İTHAKİ YAYINLARI)
//Güzel bir yolculuk bir armağan da olabilir
BEATRİCE Masini’den GÜZEL BİR YOLCULUK. Yolculuk her zaman yeni bir başlangıç, bir keşif, bir maceradır. Durup kitap okurken bile yolculuk hep harekettir. Başlangıç ile bitiş arasında, kalkış ile varış arasında, tek başına ya da birlikte, hep bir yolculuk vardır. Güzel bir yolculuk bir yetenek ya da bir armağan da olabilir; tıpkı sözleri ve resimleriyle iki muhteşem sanatçının ortaya koyduğu bu kıymetli kitap gibi. Yazarın 2017’de aramızdan ayrılan ünlü illüstratörGianni De Conno’nun resimlediği son eseri… 32 SAYFA.
(YAPI KREDİ YAYINLARI)
//Türkiye’de aydın olmanın sorumluluğu
CELAL Karaca’dan ARAMIZDA KALMASIN. Uzun yıllar, edebiyat dergileri için söyleşiler yapan ve bu söyleşilerle Türkiye’nin kültür sanat ortamına büyük katkılar sunan yazar, okuru karikatür, edebiyat, tiyatro, sinema dünyasının dev isimleriyle buluşturuyor. Attilâ İlhan’dan, Vedat Türkali’ye, Rasih Nuri İleri’den Vüs’at O. Bener’e pek çok isimle yaptığı söyleşilerde hayata, Türkiye’de aydın olmanın sorumluluğuna, sanatın ticarileşmesine dair büyük bir tabloyu farklı fırçalarla resmediyor. 328 SAYFA.
(BİLGİ YAYINEVİ)
//Yeni Rusya’nın baskıcı ve dehşet verici yüzü
VLADİMİR Sorokin’den OPRİÇNİK’İN BİR GÜNÜ. Moskova 2028: Yakın gelecekte kurulan Yeni Rusya’daki çarlık düzeninin en güvenilir mensuplarından, rütbeli OpriçnikKomyaga sefahat, sarhoşluk, şiddet ve terörle dolu yeni bir güne hazırlanıyor. Bu Yeni Rusya’da fütüristik teknoloji, Korkunç İvan’ın acımasız dünyasıyla birleşerek gerçeğe tüyler ürpertici derecede benzeyen bir distopya yaratıyor. 24 saatlik zaman diliminde geçen roman, korktuğu ve taptığı Efendileri adına yağmalayan, işkence yapan, tecavüz eden Komyaga aracılığıyla, Yeni Rusya’nın modern, baskıcı ve bir o kadar da dehşet verici yüzünü ortaya koyuyor. 216 SAYFA.
(CAN YAYINLARI)
//Türkiye’nin seksen yıllık dönüşümünün hikâyesi
GÜLİZ Kanuni Tunçay’dan SIRADIŞI BİR KİMYACI. Babamla ilgili yazılmış ilk kitap “Bir Kimyacının Hikâyesi”nin arka kapağında, Türkiye’nin seksen yıllık dönüşümünün hikâyesi diye yazıyor. Güliz’in kah dinledikleriyle, kah yaşadıklarıyla yazdığı bu kitabında, hayalleriyle, bu dönüşümün içinde rol almış, hatta ciddi katkılar sağlamış bir adamın; babamın, başarının, sadece sözlüklerde çalışmadan önce geldiği teoremini kanıtlayan yaşamını, başka bir açıdan okuyacaksınız. 92 SAYFA.
(CERES YAYINLARI)
//Hayal dünyasında gerçeklik
MELİSSA Mey’den TOLKİEN- HAYALLERİN EFENDİSİ. “Yaşamın bu kadar kısa olmamasını dilerdim, dil öğrenmek zaman alıyor.” – J.R.R. Tolkien. Tolkien’in dünyası yuvarlak değil düzdür ve tam merkezinde yarattığı bir Orta Dünya vardır. O dünyada her bir ırk kendine ait dil, tarih ve mit taşır. Tam da bu güçlü derinliği sayesinde Tolkien’in eserleri hayal dünyasında gerçeklik bulmuştur. Hayalperest dilbilim profesörü, Oxford Sözlüğü’ne katkısı dışında, Yüzüklerin Efendisi eserine atıfla ona benzer kitapların tasviri için kullanılan Tolkienesque kelimesini de literatüre kazandırmıştır. Peki, bu büyük dâhi, gelenekselci dindar adam eserlerinde ne anlatır, yarattığı dünya neleri sembolize eder, onca uydurma dili ve lehçelerini nasıl tasarlamıştır? Fantastik dünya onun için bir kurgu mudur yoksa gerçekliğin sorgusu mudur?288 SAYFA.
(DESTEK YAYINLARI)
//