Günün Kitapları | Değerlendirme: Gazeteci Özkan Saçkan
12 HAZİRAN TARİHLİ GÜNÜN KİTAPLARI
Kitapçıların raflarında yer alan 6 kitabı sizler için yorumladım.
//PORTAKAL AĞAÇLARI: “Adana’da tanıştığı Semra’ya olan aşkı ve Toroslardaki bitki özlerinden ilaçlar yapan dahi doktor Lokman Hekim’in bitkisel kürü, onu yeniden hayata döndürecektir. Onun için artık ‘Hayat bugündür’.”
//UZAY TUHAFLIĞI: “Parlak, zekice yazılmış bir kitap… Bir tutam mizah ve bolca duygusal zeka ile süslenmiş.” The Times, Children’s Book of the Week. “Bilimin yanında gülmeyi de seviyorsanız, bu eğlenceli uzay macerası tam size göre.” TheWeekJunior.
//HOMO IMPERFECTUS- KUSURLU İNSAN: Kusur olarak nitelendirdiğimiz şeylerin Homo Sapines’in uyum sağlamadaki başarısının kilit yönlerini sakladığını ortaya koyan Martinón-Torres, insanın evrimsel yolculuğuna bambaşka bir perspektifle bakmamızı sağlıyor.
//MACBETH: Diğer oyunlarında yaptığından farklı olarak Shakespeare’in daha çok iki karaktere, Macbeth ve Lady Macbeth’e yoğunlaştığı oyun iktidar hırsı, manipülasyon, açgözlülük, ahlak, iyilik ve kötülük kavramlarına odaklanır.
//FRANSIZCA ÖĞRENİYORUM: Yazar şöyle diyor: “Okuldaki öğretmenlerimiz 100 öğrenciyle ilgilenirken bile çok zorlanırlardı. Ama ben şunu fark ettim, eğer ki bir hedefimiz varsa ve bu hedef sonucunda özellikle de insanlara yararlı olabilecek duvarını yıkıyoruz.”
//SEFALET ÇAĞI: Bu kitap bir döneme tanıklık etmenin yanı sıra geniş kitleler için uyarı niteliğindedir. Yeni bir çağ geliyor! Farkında mısınız?
İşte o kitaplar;
//Şifa olacak tedaviyi ve aşkı bu şehirde buldu
BARIŞ Karaoğlan’dan PORTAKAL AĞAÇLARI. “Portakal Ağaçları”, yaşamın beklenmedik dönemeçlerinde umudu yeniden keşfetmenin, dostluğun ve aşkın iyileştirici gücünün hikâyesini anlatıyor. Amcasının son isteğini gerçekleştirmek üzere Hatay’daki Saint Pierre Kilisesi’ni ziyarete giden Antony Caprini’nin hayatı, Adana’daki bir portakal bahçesine tesadüfen girmesiyle değişecektir. Kanser hastalığı nedeniyle son zamanlarını yaşayan Antony, kendisine şifa olacak tedaviyi ve aşkı yine bu şehirde bulur.88 SAYFA. (A7 KİTAP)
//Evrende gerçekten yalnız mıyız?
CHRİSTOPHER Edge’den UZAY TUHAFLIĞI. Bu hikâyeyi UFO’larla, kara deliklerle, katil robotlarla ve pek kötü kokan uzaylılarla dolu, galaksiler arası bir macera sanıyor olabilirsiniz. Haklısınız da. Ama hikâyenin büyük bir bölümü Jake adlı bir çocuk, onu sürekli utandıran babası ve akıl almaz bir soruyla ilgili… Evrende gerçekten yalnız mıyız? Çok sevilen Albie Brihgt’ın Sayısız Dünyası kitabının yazarı, pozitif bilimlerle çocuk edebiyatını ustaca birleştiren Christopher Edge bu kez, adını David Bowie’nin Space Oddity parçasından alan, ilginç bilgilerle dolu heyecanlı bir macerayla karşımızda. “Edge’in son derece orijinal kitapları bilim ve heyecanı bir araya getiriyor; bu sefer bir uzay macerasında işin içine komediyi de katıyor.” The Bookseller. 192 SAYFA.
(BİLGİ YAYINEVİ)
//İnsan direncinin dokunduğu büyüleyici bir hikâye
MARİA Martinon–Torres’ten HOMO IMPERFECTUS- KUSURLU İNSAN. Hastalıklar, Homo Sapiens tarihinin büyük sessiz kahramanlarıdır. İnsanlığın biyolojik kusurlarının birçoğu, hayatta kalma stratejimizi eleveren anahtarlardır. Bu kusurlar sadece ölümün ve yıkımın tarihini anlatmaz bize, aynı zamanda insanın büyüme ve ilişki kurma macerasının büyüleyici bir anlatısıdır. Kendisini insan evrimi araştırmalarına adamış, yüzlerce bilimsel makaleye imza atmış, sosyal bilimler alanında dünyaca haklı bir üne sahip yazar, bu kitapta bizleri biyolojimizin en karanlık köşelerini araştırmaya davet ediyor.248 SAYFA.
(BEYAZ BAYKUŞ YAYINLARI)
//Üç tuhaf kız kardeşin kehanetleri
WİLLİAM Shakespeare’den MACBETH. Bir çayırda karşılaştığı üç tuhaf kız kardeşin kehanetlerine saplantılı şekilde inanan Macbeth’in gözünü karanlık bir iktidar hırsı bürür. Karısının hastalıklı kışkırtmalarının da iyice beslediği bu hırs, Macbeth’e en kötü kâbuslarında bile göremeyeceği şeyler yaptırır. Yeni kral ve kraliçe karanlık geçmişlerinin hatırasıyla günden güne paranoyaklaşırken, elde edilen gücün bedeli de her gün yükselir. Tuhaf olansa, Shakespeare’in diğer kötülerine kıyasla Macbeth’in yaptıklarından her an pişmanlık ve korku duyuyor oluşudur. Shakespeare’in 1606 yılında kaleme aldığı düşünülen Macbeth, yazarın trajedileri arasında en kısa, ancak en çarpıcı olanıdır. 144 SAYFA.
(CAN YAYINLARI)
//İnsanların hayatına bir şeyler katabilmek
ULUHAN Aral’dan FRANSIZCA ÖĞRENİYORUM- A1 ve A2 Seviye Bütün Konular. Sadece 9 ayda 2000’den fazla öğrenciye online eğitimlerim ile Fransızca öğrettim ve bu sayı her geçen gün artıyor. Bana öğrencilerim tarafından sıkça sorulan bir sorudur bu “Uluhan Hocam bu kadar öğrenciyle nasıl uğraşabiliyorsunuz? Şu anda benimle konuşurken bile sizden yardım isteyenler vardır.” Aslında mantıken düşündüğümüzde imkânsız gibi görülüyor bu. Sonuçta okuldaki öğretmenlerimiz 100 öğrenciyle ilgilenirken bile çok zorlanırlardı. İnsanların hayatına bir şeyler katabilecek bir sonuç varsa, imkânsızlık duvarını yıkıp geçiyoruz. 288 SAYFA.
(CERES YAYINLARI)
//Sadece önlem alanlar hayatta kalabilecek
CEM Özüak, Hamza Yardımcıoğlu, Ferit Atay’dan SEFALET ÇAĞI – Hazır mısınız? Siyah Giyen Adamlar. Yeni bir çağa girmek üzereyiz! Bu, Sefalet Çağı olacak. Son yüzyılın getirdiği bütün zenginlikleri toplumlar yavaş yavaş terk ediyor. Türkiye ve dünya ekonomisinde taşlar yeniden diziliyor. Her şeyin daha kıt, daha az ulaşılabilir olduğu bu yeni dönemde sadece ayrıcalıklı bir kesim zenginliğini artırırken geniş kitleler sefalete sürükleniyor. Bunu, servetin belirli bir zümreye aktarılışından da anlıyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz de bu değişimden payını alıyor. Hatta bazı konularda öndeyiz! Birey olarak yapabileceklerimiz sınırlı da olsa mevcut. 160 SAYFA.
(DESTEK YAYINLARI)
//