Günün Kitabı | Wıgan İskelesi Yolu | George Orwell
Kitap değerlendirme Yazarı: Gülten Türkel
Wıganİskelesi Yolu, Distopik tarzın kralı olarak gördüğüm ve birçok eserini biri. Bir solukta severek okuduğum bir yazar olan Orwell’in, bu eserini herhangi bir inceleme yapmadan gözü kapalı aldım.
Öncelikle şunu söylemeliyim ki kitap, tıpkı “Paris ve Londra’da Beş Parasız” tarzında, daha çok bir inceleme kitabı. Paris ve Londra’da Beş Parasız kitabını da çok severek okumama rağmen bu kitabı okumakta zorlandım, sıkıldım.
Kulüp üyelerimizden bu kitabı okuyan varsa bu eleştirimi sorgulamak isterim. Kitapta herhangi bir olay örüntüsü yok.
Orwell, kendi gördükleri ve yaşadıklarını kayıda almış.
Bilindiği üzere Orwell, soylu olarak büyütülmüş, Hindistan’da güvenlikte çalışmış ama yapamamış sonra Londra ‘ya dönmüştür. Londra’ ya dönünce bir kömür madeninde çalışmaya başlar. Burada işçi sınıfının zorlu yaşantısını görür ve anlatır. Hem çalışma hayatlarını hem de sosyal yaşamlarının insanlık dışı durumunu dile getirir. İşçilerin yüzlerce metre yerin altında kömür çıkarırken iki büklüm, sürünerek, nefessiz kalarak karın tokluğuna bile olmayan bir ücretle sömürülen köleler olduğu, ucuz olsun diye kiraladıkları bir odada birbirini tanımayan insanlarla dip dibe konaklamalarından tutunda evli olanların ise tuvalet ve banyoları dışarıda ve ortak oturma odasında bulaşık ve çamaşır yıkanabilen şartlarda olduğunu gözlemlediğini yani sanayi bölgesindeki bu yaşamın insanlık dışı olduğunu gösterir. Ayrıca, kendi de bu yaşamı deneyimler. Diğer tarafta ise soylu lar vardır ki bu soylular işçi sınıfından kopuk ve uzak yaşar. Bunlar da kendi aralarında sınıflara ayrılır. Zenginler, Orta Sınıf Zenginler, Düşük Sınıf Zenginler. Soyluların ortak özelliği ise çok komik ama kelimelerdeki başta geçen “H” harfinin yutularak telaffuz edilmesi. Kitap, kapitalizmin ürkütücü sonuçlarını vurgularken, halk arasında sosyalizmin öcü gibi görünüyor olmasına da vurgu yapar.
Mutlaka Okunması Gereken bir Kitap…
Kitap Tanıtım Bülteni | Venedik Yayınları
George Orwell’in gazetecilik yaptığı dönemde yazdığı Wigan Yolu İskelesi’nde Kuzey İngiltere’nin içinde bulunduğu yoksulluk, sanayi devrimi ile birlikte gelişen İngiliz ekonomisinin kendi insanlarını nasıl sömürdüğü anlatır.
Yazar Victor Gollanz’dan aldığı yazı siparişini hazırlamak üzere Lancashire ve Yorkshire’da iki ay geçirir. Orada Avrupa’nın herhangi bir diyarında görülmemiş bir sefaletin hüküm sürdüğü, dişleri dökülmüş, yamru yumru bedenleriyle hayata tutunmaya çalışan kadınların, veremli çocukların, çirkin ihtiyarların, iflah olmaz ayyaşların kokularıyla dolu sokakların tanığı olur. Sonuçta bu eser ortaya çıkar.
Bu kitabında, “sabahları ilk işittiği sesin fabrika işçisi kızların tahta papuçlarla yürürken çıkardığı sesler olduğunu, kaldığı evlerin rutubetli odalarında yenen yemeklerin iğrençliğini, “en alt sınıf”tan arkadaşlarının tuhaf ritüellerini, kiracılardan nefret eden “pansiyon” sahiplerinin ölmeleri için dua ettiği kiracıların “sıralı tam” listesini, kalsiyum eksikliğinden dolayı dişleri mavileşen çocukların ”berbat hikayelerini” anlatır.
Kitap Adı: Wigan İskelesi Yolu
Yazar : George Orwell