Günün Kitabı | Vicdan Zorbalığa Karşı | Stefan Zweıg
Kitap Değerlendirme Yazarı: Ali İhsan Dilmen
Kitap bir hakikat arayışı ve özgürlük mücadelesini anlatıyor.
1400 yılların sonu ve 1500’lü yıllarında Avrupa’da Hristiyan dünyada yaşanan reformist hareketler üzerinden tarihin tanık olduğu özgürlük mücadelesini Sebastian Castello’nun Fransız refofmcu Jean Calvin’in kurmak istediği dini diktatörlüğe, bir diğer tabirle “Vicdanın Zorbalığa karşı” insani,akli mücadelesini içeriyor.
Aslında mücadele Calvin’in kurmak istediği dini diktatörlüğe karşı Miguel Servato’nun özgürlük mücadelesini, gördüğü baskının boyutlarını, Calvin’in amaçlarına ulaşmak için ortaya koyduğu zorbalığa şehir meclislerine nasıl alet ettiğini de gösteriyor.
Bu mücadelede Miguel Serveto, insanlık, özgürlük için adeta bayraklaşıyor, sadece çağdaşlarının değil, gelecek nesillerin yüreğinde de insanlık ve özgürlük tutkusunu ateşliyor.
Castello bir din adamı değil, ama o bu kavgada özgürlükler için hukuk mücadelesi veriyor ve Calvin için kolay lokma olmadığını gösteriyor, Serveto’nun mücadelesinin sözcülüğüne soyunuyor zorbalığın karşısında vicdanın sesi oluyor.
İnsanlık tarihi boyunca tarih muktedirler ve onların tahakküm arzularına karşı en büyük insanlık değeri olan özgürlük ve hakikate sadakat gösterenler arasında olmuş geniş halk toplulukları bu mücadelenin hep orta yerinde bulunmuşlardır.
Kitap tarihin bir bölümünde Hristiyan dünyada yaşanan olaylar ve kahramanlar üzerinden yaşanan süreci gelecek kuşaklara aktarıyor.
“Sivrisineğin file karşı mücadelesi” Sebastian Castello’nun bu sözü tarihi bir duruma ve mücadelenin zorluğuna işaret eder.
“Yüreği yılmadan düşendizleri üzerinde savaşır.(der Seneka)Ölüm tehlikesi karşısında kılı kıpırdamayan,can verirken düşmanına yukarıdan bakan,bize değil taliha alt olmuştur;yenilmiş değil öldürülmüştür. En yiğit kişiler en mutsuz insanlardır kimi zaman.
Montaigne, Denemeler,”Yamyamlar üzerine…
Stefan Zweig
KİTAP TANITIM BÜLTENİ | CAN YAYINLARI
Vicdan Zorbalığa Karşı ya da Castellio Calvin’e, okuru Fransız Reformcu Jean Calvin’in diktatörlüğünün hüküm sürdüğü XVI. yüzyıl Cenevre’sine götürür. Calvin’in farklı görüşlere gösterdiği tahammülsüzlük, hümanist din adamı Miguel Serveto’nun resmî öğretiye ters düşen görüşleri nedeniyle ölüm cezasına çarptırılmasıyla zirveye tırmanır. Tam da bu noktada Sebastian Castellio, Calvin’in karşısında tarih sahnesindeki yerini alır.
Bu kitap, Zweig’ın, kendi yaşamını belirleyecek nasyonal sosyalizm de dahil olmak üzere totaliter rejimlere yönelttiği bir eleştiri olarak da anlaşılabilir. Katı ideolojilerin beraberinde getirdiği tehlikelerin göz önüne serildiği, insanca yaşamak için düşünce özgürlüğünün, hoşgörünün altının çizildiği Vicdan Zorbalığa Karşı ya da Castellio Calvin’e, bu özellikleriyle evrensel nitelikte.
KİTAP HAKKINDA
Çevirmen: Zehra Kurttekin
Yayın Tarihi: 25.07.2019
ISBN: 9789750721700
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 248
…