ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Günün Kitabı | Toplumu Savunmak Gerekir  | Mıchel Faucault

Günün Kitabı | Toplumu Savunmak Gerekir  | Mıchel Faucault

Kitap değerlendirme yazarı: Ali İhsan Dilmen

Kitap YKY’ları tarafından yayınlanmış ve yazarı Fransız Entelektüel Mıchel Faucault.

Örgütlü bir yapı olan devlete karşı toplumu önceleyen, onun özgürlük alanları, refahtan alacağı pay, toplum arasında olması gereken görev dağılımı, eğitim toplum, toplum siyaset, toplum güvenlik vb alanlarda hayatı kolaylaştırmaya, bürokratik mekanizmalarla daraltılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan toplumun korunması, özgürlük alanlarının genişletilmesi için yapılması gerekenler üzerine Fransız College’nde herhangi bir diploma, not esası olmayan, katılımcıların istediği dersi katılma özgürlüğü olan ve bu sebeple zorunluluk yerine gönüllülük esasına dayanan ve bir yıllık proğramı dinleyicilerin dilerse katıldığı, dilemezse katılmadığı bir eğitim süreci uygulanıyor ve katılımcılara yıllık ders süreci tamamlandığında bir belge verilmiyor.

Yöntem açısından takip edilen bu tutum gerçek anlamda bağımsız eğitim açısından önem arz etmektedir.

Kitaptan Alıntı

“….iktidar, bir mülkiyet değildir, bir güç değildir; iktidar, ancak içinde o ilişkinin etkili olduğu terimlere göre incelenebilen ve incelenmesi gereken bir ilişkiden başka bir şey değildir. Böylece, ne kralların tarihi ne de halkların tarihi değil, birbiri karşıtında, biri asla sonsuz, öbürü asla sıfır olmayan o iki terimi oluşturan şeyin tarihi yapılabilir. Bu tarihi yaparken, iktidarın bağıntısal niteliğini tanımlarken ve onu tarih içerisinde çözümlerken Boulainvilliers o güne dek halk ve kral arasındaki ya da halk ve yönetenler ardındaki ilişkiyi yegane kavrama biçimi olan hükümranlığın hukuksal modelini reddediyordu.”


KİTAP TANITIM BÜLTENİ  | YAPI KREDİ YAYINLARI

“Hayatta ne yapılıyor? Yüksek memurlar sendikası ve bunun gibi başka kurumlar ne yapıyorlar? Tam da o hukuku, gerçekte hükümdarlığın hukuku olan şu ünlü biçimsel, burjuva hukukunu yardıma çağırmaktan başka ne yapıyoruz? Sanırım burada bir tür darboğaza düşüyoruz, sonsuza dek bu biçimde yürütemeyiz: disiplinci iktidarın etmenleri, disiplin karşısında hükümranlığa başvurarak sınırlanamaz.”

Michel Foucault’nun 1976 yılında verdiği derslerin notlarından oluşan Toplumu Savunmak Gerekir, iktidar ilişkilerini çözümleme yolunda savaş modelinin yerindeliğini araştırıyor. Foucault’ya göre iktidar ve direniş ilişkilerinin mantığı hukukun değil savaşımın mantığıdır. Artık sorun, siyasetin, savaşın başka araçlarla sürdürülmesi olduğunu öne sürmenin yerinde olup olmadığını bilmektir.

Yirminci yüzyılın bu önemli düşünürü, ırklar savaşına ilişkin söylemleri ve fetih anlatılarını çözümleyerek, toplumu “biyoiktidar”dan ve devlet ırkçılıklarından korumaya girişiyor.

“Hayatta ne yapılıyor

Çevirmen:          Şehsuvar Aktaş

Yayın Tarihi:       22.03.2018

Orijinal Adı:        II faut defendra la societe

ISBN:     9789750805202

Dil:         TÜRKÇE

Sayfa Sayısı:       319

 

 

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.