Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Günün Kitabı | Shakespeare Üzerine Konferanslar | Samuel Taylor Coleridge

Günün Kitabı | Shakespeare Üzerine Konferanslar | Samuel Taylor Coleridge

Kitap değerlendirme yazar: Vedat Akdamar

 ‘Şiirin Prensipleri’ alt başlıklı Shakespeare Üzerine Konfesanlar serisinin 12. Konferans’ını II. Richard ve Hamlet piyesleri hakkında…

Samuel Taylor Coleridge, 211 yıl önce bugün 2 Ocak 1812 tarihinde ‘Şiirin Prensipleri’ alt başlıklı Shakespeare Üzerine Konfesanlar serisinin 12. Konferans’ını II. Richard ve Hamlet piyesleri hakkında Fleet Caddesi’nin sağ tarafında [Off Fleet Street] Scot’s Belediye Binası’ndaki Londra Felsefe Cemiyeti’nde icra etti.

KİTAP TANITIM BÜLTENİ | KİTAP YURDU | ARTSHOP YAYINCILIK

Romantizmin kurucularından İngiliz şair ve eleştirmen Samuel Taylor Coleridge’in ‘Şiirin Prensipleri’ alt başlıklı 1811-1819 tarihli Shakespeare Üzerine Konferanslar’ı dünyanın en büyük yayıncılarından biri olan Edinburg Üniversitesi Yayınları [Edinburg University Press] ve Artshop Yayınları arasında imzalanan sözleşme çerçevesinde Volkan Hacıoğlu çevirisi ile tek ciltlik hacimli bir kitap olarak yayımlanmıştır. Konferanslar, Shakespeareyen drama eleştirisi literatürünün temel kaynakları arasında yer almaktadır. Eserin bu çeviriye kaynak olan İngilizce aslı Britanya Kraliyet Edebiyat Cemiyeti Akademi Üyesi ve Londra Üniversitesi İngiliz Dili Profesörü Adam Roberts tarafından edite edilmiştir. Dramaturji üzerine de önemli görüşlerin yer aldığı kitap İngiltere’de Shakespeare piyeslerinin yanında önerilen standart bir edisyon olarak değerlendiriliyor. Bununla birlikte, kitapta sadece Shakespeareyen drama eleştirisi yok. Romantizmden modernizme büyük bir kültür ve şiir eleştirisi var. Romantiklerin o kadar da “romantik” olmadıklarını görüyoruz. Kıran kırana bir mücadele mevcut. ‘Modernistlerin imgeci soyut poetikaları Shakespeare’in bir tek kelime oyunu etmez,’ diyen Coleridge modernistlere de meydan okuyor. Böylelikle lineer tarihsel süreçte modernistlerin romantiklerden sonra geldiği kültü de ezber bozan bir söylemle yıkılmış oluyor. Post-romantik imgelere boğulan çağımızda çoğunlukla olduğu gibi on dokuzuncu yüzyıl romantizminin bile gerisinde kalan şiirler yazmamak için mutlaka okunması gereken bir kitap. Homeros destanlarındaki efsanevî antik Yunan cengâverlerinden Agamemnon’a dil uzatmaya yeltenen Thersites misali, bu mücadeleyi devralmak gelecek nesillerin kendi inisiyatifine kalıyor..

Çevirmen:       Volkan Hacıoğlu

Yayın Tarihi:   31.10.2022

ISBN:   9786258224153

Dil:      TÜRKÇE

Sayfa Sayısı:    328

Cilt Tipi:          Karton Kapak

Kağıt Cinsi:      Kitap Kağıdı

Boyut:  13.5 x 19.5 cm

 …

KAYNANÇALAR:

E-Kitap  Yurdu

[1] Edebiyat Haber sitesi linki: https://www.edebiyathaber.net/volkan-hacioglu-bu-kitabi…/

[2] Evrensel Gazetesi linki:

https://www.evrensel.net/…/volkan-hacioglu-coleridge…

Görsel: “Hamlet” piyesinde, Hamlet karakterini erkek rolünde oynayan Fransız efsane aktrist Sarah Bernhardt’ın (d. 23 Ekim 1844 – ö. 26 Mart 1923) 1899 tarihinde çekilmiş bir fotoğrafı.. Bernhardt role girebilmek için kimi geceler tabutta yatarmış.

 

Shakespeare Üzerine KonferanslarŞiirin Prensipleri (1811-1819)

Samuel Taylor Coleridge

 

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.